Úszás - Kenderesi: Fel vagyok készülve, hogy Miláknak még nem tudok visszavágni
Kenderesi: Fel vagyok készülve, hogy Miláknak még nem tudok visszavágni
Fotó: Europress/AFP

Kenderesi: Fel vagyok készülve, hogy Miláknak még nem tudok visszavágni

HosszabbitásHosszabbitás
2018/04/07 09:41

Kenderesi Tamás „bajnoki mérkőzésen” öt év alatt negyedszer előzte meg  Cseh Lászlót az idei Ob-n, ugyanakkor először maradt alul a nála három évvel fiatalabb Milák Kristóffal szemben.

Kenderesi Tamás először magát akarja legyőzni, aztán Milák Kristófot

Terve és hite van ahhoz, hogy a sorrenden változtathasson, ami csak akkor sikerülhet, ha az egyéni rekordját egyszer vagy többször meg tudja javítani. Azt, az 1:53.62 perces csúcsot, amit a 2016-os olimpiai játékok 200 méteres pillangó döntőjében sikerült felállítania. Amikor csak ketten, minden idők legjobbja, egyben a példaképe, az amerikai Michael Phelps, valamint a japán Szakai Maszato tudták megelőzni.  Előbbi 26, utóbbi 22 századmásodperccel…

Örökös bajnok már nem lesz

"Titkos tervem az volt, hogy egyszer majd örökös magyar bajnok leszek a 200-on, ehhez viszont 2025-ig a pályán kellene maradnom és mindvégig megnyerni az országos bajnokságot. Nagy álmomról úgy tűnik, le kell mondanom, de ettől még lehetek sikeres versenyző, hiszen előttem áll az eredetileg 2024-re tervezett visszavonulásomig két olimpia, három VB, és négy Európa-bajnokság, hogy csak a legrangosabb erőpróbákat említsem" – nyilatkozta Kenderesi Tamás az SzPress Hírszolgálatnak.

Négy évvel ezelőtt ifjúsági olimpiai aranyérmet nyert, a 2016-os olimpiai döntő felé vezető úton pedig kétszer „szemtelenkedett” a „Földön kívüli” elé, akinek aztán anyait-apait bele kellett adnia, hogy az aranyéremtől ne foszthassák meg a búcsúversenyén.

"Minden versenyemre kőkemény edzésekkel, a legjobb tudásom szerint készültem fel, és soha nem volt okom dacos önbírálatra. Akkor sem sajnáltattam magamat, amikor betegség vagy sérülés rontott az esélyeimen, vagy éppen akadályozott meg abban - mint például a 2015-ös kazanyi világbajnokság előtt – hogy éremesélyesként ott lehessek az év rangadóján. Ez a múlt, amiből csak a jókat igyekszem kiragadni, és ezzel is az önbizalmamat erősíteni" – folytatta Tamás, akit jelenleg az is lelkesíthet, hogy országos bajnoki ezüstérmesként elért 1:54.18 perces ideje második helyre emelte a világranglistán.

Több van benne, akár 1:53 is

"Ennél több van bennem, ahogy arról is meg vagyok győződve, hogy nekem is sikerülhet 1.53 percen belüli eredményt elérni, Nem holnap, de nem is a távoli jövőben. Fel vagyok készülve arra, hogy Miláknak az augusztusi Glasgow-i Európa-bajnokságon valószínűleg még nem tudok visszavágni, mert ő is javíthat addig az Európa-csúcs közeli legjobbján, de vagyok mentálisan annyira erős, hogy a bizonyítás vágya nem fog bennem alább hagyni. Amúgy aki nyerni akar Glasgowban, annak szerintem Európa-csúcsot kell javítania"– hangsúlyozta.

Továbbra is kellő tisztelettel és töretlen bizalommal tekint Tari Imrére, a mesterére, és vele egyetértésben úgy gondolja, hogy lehet még belőle jó néhányszor  magyar bajnok, ahogy világversenyek érmes szereplője is.

"Az úszás egy olyan sportág, ahol a versenyzőnek nap, mint nap először is magát kell legyőznie: az edzéseken a lustaságát, a felkészülés legnehezebb napjaiban a fásultságát, aztán pedig, ha elérkezik a bizonyítás napja, a bizonytalanságát, vagy éppen a kishitűségét. Huszonegy éves vagyok, minden együtt van bennem, hogy önmagamat és aztán az ellenfeleimet is le tudjam győzni" – mondta befejezésül Kenderesi Tamás

Forrás: SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter

Hozzászólások