Úszás - Jakabos Zsu nehezített akadálypályán indul a rövidpályás Eb-n
Jakabos Zsu nehezített akadálypályán indul a rövidpályás Eb-n
Fotó: Europress/AFP

Jakabos Zsu nehezített akadálypályán indul a rövidpályás Eb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/30 09:41
Jakabos Zsuzsanna olyanra készül Glasgowban, ami hét év óta nem jött össze nekiTokióban pedig ötödször lehet az ötkarikás versenyek szereplője a győri úszónő

Az edző-férj Petrov Iván meglepően nehéz akadálypályát tervelt ki a hitvesének, amikor Jakabos Zsuzsannát kilenc egyéni számban is benevezte a jövő heti Glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságra. Ezt még csak tetézhetik a váltószámok, amelyekből a Győri Úszó SE válogatottja nagyritkán szokott kimaradni. Ha „Zsu” a rajt előtt, vagy menetközben nem alakítja át a versenyprogramját, ő lesz a most színre lépő 23 tagú magyar válogatott legtöbbet vállaló szereplője. Aki a rajtok számát összegezve nagyobb terhet vesz a vállára, mint csapattársai közül a Glasgowban négy egyéni startot tervező Hosszú Katinka, valamint a háromszor rajtkőre álló Kapás Boglárka együttesen.

Eindhoveni mestermű

Abból, hogy a két új erőpróbával, a Bajnokok Ligájával és az ISL sorozattal megnehezített versenyévad végén is több vasat tart a tűzben, csak sejteni lehet, hogy rövid pályán melyik számában viheti a legtöbbre. Ahol egy jól elkapott rajt, ugyanúgy egy gyatra forduló döntő momentum lehet. Közel másfél évtizede a „kismedencés” EB-k szereplője, ebben a „műfajban” 2010-ben Eindhovenben mesterművet alkotott, amikor a 200 pillangón és a 400 vegyesen is aranyat ért az úszóteljesítménye.

Szép is volt, de régen is volt, azóta nem örülhettem első helynek, viszont 2012-ben Franciaországban ezüstöt nyertem100 vegyesen, a 200-on és a 400-on pedig bronzot vehettem át. Itt az ideje egy újabb éremszerzésnek. A ranglistára tekintve győzelemről ugyan nem álmodozhatok, de ha nem bakizok, hét évi szünet után talán összejöhet egy második vagy a harmadik hely. Esélyt látok egy jobb helyezésre a vegyesszámokban, talán a 200 pillangón és a háton is, aztán ott van még gyorson az a két sprintszám is, amiben csak az EB színhelyén döntenék az indulásomról. Az éremszerzés lehetne az idei Mikulás ajándékom” – nyilatkozta a 30 esztendős Jakabos Zsuzsanna az SzPress Hírszolgálatnak.

A tavaszi országos bajnokság nem az ő versenye volt, kevés valósult meg abból, amit eltervezett.

Rosszul éltem meg a debreceni versenyeket, fizikailag még úgy-ahogy rendben lettem volna, mentálisan viszont padló közelben jártam. Össze kellett kapnom magamat, és sikerült is kijutnom a gödörből. A történtek után megnyugodva könyveltem el a világbajnoki hetedik helyemet a 400 vegyesen, amihez hozzájött meg egy hatodik helyezés is a váltóban.” – folytatta Jakabos, akinek a debreceni bukdácsolása egybeesett klubtársa, a később honosított Szabó Szebasztián elképesztő és váratlan kettős győzelmével.

Az ötödik olimpiája következhet

Küzdelmes és kimerítő volt ez az év, ezért is örülök annak, hogy már csak két próbatétel van hátra, a Glasgow-i EB, és rögtön utána a kaposvári rövid pályás országos bajnokság. A hosszú menetelés és az állóképességi próba után ezek a versenyek nekem már a habot jelentik a tortán, főleg ha arra gondolok, hogy június óta nem volt megállás, úgy tekertünk, mint a kerékpározók a nagy körversenyeken. Alig jutott időm az olimpiára gondolni és az esélyeimmel foglalkozni, pedig mindenképpen szeretnék ötödször is olimpikon lenni. Ha visszagondolok, ennek a sorozatnak a lehetősége 15 évvel ezelőtt, az athéni premierem után álomként sem merült fel bennem” - mondta befejezésül az SzPressnek  Jakabos Zsuzsanna, aki a 2004-es olimpiai tűzkeresztsége után 2008-ban eljutott Pekingbe, 2012-ben Londonba, legutóbb pedig 2016-ban Rió de Janeiroba. 

Kevés olyan úszónő van a világon, aki az olimpiai ötkarikás versenyek dicsfényében egymás után öt alkalommal képviselhette országa színeit.    

SzPressz

Hozzászólások