Úszás - Hosszú sebességet váltott
Hosszú sebességet váltott
Fotó: Europress/AFP

Hosszú sebességet váltott


2015/11/06 18:47

Az éremszám a szokásos, a sebesség nem: két-két arany és ezüst mellett két országos rekord Hosszú Katinka mérlege a Világkupa utolsó, dubaji állomásának nyitónapján. Szintén győzött Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid is, Jakabos Zsuzsanna egy ezüstöt szerzett, míg az év korábbi részében sérüléssel bajlódó Kis Gergő remekül tért vissza, 400 gyorson megúszta az olimpiai A-szintet.

Hosszú Katinka erősen belerántott a Világkupa-sorozat utolsó állomásán, az úszósebesség tekintetében legalábbis mindenképpen: a napot a 200 gyors országos csúcsának megdöntésével kezdte – önmaga hongkongi idejéből faragott le négy tizedet (1:55.41), így nagy fölénnyel, több mint két másodperccel előzte meg az olaszok világklasszisát, Federica Pellegrinit. Mondhatni, emlékezetessé tette 150. egyéni aranyérmét.

Másik győzelmét szokás szerint 200 vegyesen szállította, 2:08.61-es ideje messze a legjobb az egész Világkupa-sorozatban, az előző állomásokon rendre 2:10-eket jött, Tokióban járt picit ez alatt. Korántsem mellesleg immár harmadik éve söpri be az elsőségeket ezen a távon százszázalékos mérleggel: az elmúlt három idényben 22-ből 22-szer nyerte meg ezt a számot.

Alkalmasint látszott, hogy most a 800 gyorssal nem fárasztotta magát délelőtt, frissebb volt délután – 50 háton is egészen közel járt a világbajnok Emily Seebohmhoz, a második helyet is új országos csúccsal (27.99) szerezte meg. Kétszázon is megszorongatta az ausztrált, de az utolsó ötvenet megint Seebohm bírta jobban, így 19 századdal végül is Katka előtt érintette a falat (2:07.13).

Jakabos Zsuzsanna az összetett harmadik helyének megőrzésére koncentrálva a biztosra ment, azaz csupán egy számban indult, ott viszont majdnem győzött: csupán 18 századra volt (58.75) az amerikai Felicia Lee-től.

A férfiaknál ismét bővült a magyar csapat: az egész turnét végigcsináló Verrasztó Dávidhoz, valamint a Dohában beszálló Gyurta Dánielhez ezúttal Kis Gergő és Biczó Bence csatlakozott.

Kis már délelőtt kivágta a rezet: 400 gyorson a húrok közé csapott, és 3:49.43-as idővel elsőként jutott tovább, ám ami ennél őt jobban érdekelte, megúszta az olimpiai A-szintet, így 2004, 2008 és 2012 után – ha minden jól megy – negyedszer is ott lehet az ötkarikás játékokon. Ez volt a cél – délután már csendben, 3:52.24-es idővel a hetedik helyen végzett, szombaton ugyanis az 1500 gyorson is akad még tennivaló.

Biczó Bence kicsit peches volt, fél másodpercen belül ért be az első négy 200 pillangón, a dán Viktor Bromer némi meglepetésre 5 századdal megelőzte Chad Le Clost, míg Bence 17 századdal lemaradt a dobogóról a kínai Wen Quah mögött.

Gyurta Dániel ugyanakkor megint odavert 200 mellen (2:10.43), csaknem egy másodperccel volt gyorsabb a brit Bensonnál és az amerikai Cordesnél, így az utolsó két állomást megnyerve a Világkupa-históriában 14/13-as győzelmi mutatónál tart (az egyetlen hiányzó győzelem egy 0.01 másodperces ezüst tavalyról, a német Koch mögött).

Verrasztó Dávid a 400 vegyest hozta száz százalékra ebben az idényben: világbajnoki ezüstérmesünk hetedszer is győzni tudott fő számában (4:16.71). Igazából az volt a bravúr, hogy egyáltalán ott lehetett a rajtkövön: még szerdán, a dohai reptéren az őt szállító légitársaság munkatársnője rettentő kiabalások közepette tagadta meg tőle a beszállást, mondván, útlevel elhasználódott, szakadozott oldala miatt nem engedhető fel a gépre. Dávid így másfél napig a helyi nagykövetség vendégszeretetét élvezte – frankfurti leves és lecsó is szerepelt az étlapon –, a külképviselet munkatársai minden követ megmozgattak, így végül csütörtök este elutazhatott Dubajba. A happy endre azonban még várni kell, az ausztrál Mitch Larkin ugyanis vészesen megközelítette Dávidot az összetettben, ráadásul délután 100 háton századmásodpercekre került a világrekordtól (amit egyébként még cápadresszben úszott Aaron Peirsol), így gyaníthatóan a verseny legértékesebb úszásáért járó bónuszpontokat is bezsebeli, és szombaton könnyen Dávid elé kerülhet.

Így is nagyszerű a magyar össztermés: 4 arany és 3 ezüst került a kosárba ezen a napon – a virtuális éremtáblán ez messze a legjobb teljesítmény a nemzeti összevetésében; mindezt még az örök maximalista MÚSZ-elnök, Gyárfás Tamás is elégedetten szemlélhette, aki a FINA alelnökeként a szervezők meghívására tartózkodik a helyszínen.

(Forrás: MÚSZ/Csurka Gergely)

Hozzászólások