Úszás - Hosszú: Nekem csak olyan párom lehet, aki egyenlőként néz rám
Hosszú: Nekem csak olyan párom lehet, aki egyenlőként néz rám
Fotó: Europress/AFP

Hosszú: Nekem csak olyan párom lehet, aki egyenlőként néz rám

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/03/06 13:50
Lezárult Hosszú Katinka és korábbi edzője Shane Tusup válópere Amerikában. A háromszoros olimpiai bajnok, azt mondja, bár az ex-férje nyerte a jogi hercehurcát, ő maga örül, hogy végre lezárhatja ezt a fejezetet. Az érezhető, hogy Hosszú továbbra is nehezen beszél a zátonyra futott házasságáról, most a 24.hu-nak adott interjújában mégis kiderült néhány részlet arról, hogyan is ért hivatalosan véget a kettejük kapcsolata.

"Maradjunk annyiban, ezt a meccset Shane nyerte" - felelte nemes egyszerűséggel Hosszú arra a kérdésre, ami azt firtatta, miért épp az USA-ban, Los Angelesben került sor a válóperre, miért nem Magyarországon. De a válaszaiból az is kiderül, ez a győzelem nem csak a hazai pálya előnyét jelentette Tusup számára, egykori felesége ugyanis sok kérdésben engedett annak érdekében, hogy maga mögött hagyhassa végre a befuccsolt házasságot.

Hiába tűnt az utóbbi években Hosszú harcos amazonnak, a válás kapcsán úgy érezte, egyszerűbb, ha nem küzd:

"Sokkal racionálisabb vagyok, mint Shane, akit többnyire az érzelmei vezérelnek. Ez volt a racionális döntés" - mondta az Iron Lady.

Arról, hogy jelenleg is kapcsolatban él-e, nem akart nyilatkozni, azt mondja ez csak rá tartozik és ezt a saját kárán tanulta meg. A tavalyi év viszontagságai közepette ugyanis nagyon nehéz volt számára, hogy a személyes válságában nem tudott magára maradni, hogy a média vele volt tele, hogy árgus szemekkel figyelték, hogy mikor hogyan dönt, és nem volt ideje arra, hogy először önmagában dolgozza fel a történtetek és jusson dűlőre. 

000_QX7P1.jpg Fotó: Europress/AFP

Ma már tudja, hogy milyen kockázatokkal jár az, ha valaki minden örömét megosztja a követőivel, közben a nehézséget, az összezördüléseket, a veszekedéseket, a mosolyszüneteket pedig nem. 

"Pont ezért nézett ki álomszerűen az életünk. És akkor egyszer csak puff. Viszont utólag azt mondom, nem csináltam volna semmit másképp. Ez a rizikó benne volt. Ha valaki ennyire kiteszi magát a kirakatba, benne van, hogy amennyi pozitív hozadéka van, volt az évek alatt, ugyanannyi negatív is lesz az adott pillanatban. Ezt sikerült átélni tavaly. Jó lett volna elbújni, persze, ilyenkor inkább senki ne kérdezzen semmit. Öt évig jó volt, működött, viszont most már nem szívesen rakom ki megint magam ennyire a kirakatba."

A női-férfi szerepek, valamint a házasságban vállalt feladatok és a női egyenjogúság kapcsán Hosszú arra is kitért, hogy megdöbbenti, milyen sokakban merül fel a kérdés, hogy Shane Tusup nélkül is helyt tud-e állni, hogy egykori edzője/férje segítsége nélkül is tud-e Iron Lady lenni.

"Százszázalékosan bele tudnék állni a nők egyenjogúságáért folytatott harcba. Lehet, bele is fogok. Ezt mélyen átéltem az utóbbi évben, hiszen azóta tényleg mindent nekem kell csinálni. Tény, Shane üzletileg rengeteget hozzátett, kitalált, tervezett, de Magyarországon éltünk, engem ismertek, én tárgyaltam. Ennek ellenére, az elmúlt évben, miután kikerült mellőlem a férfi, előfordult: megkérdőjelezték, hogy Shane nélkül is lehetek-e én Iron Lady. De kérdem én: ki állt helyt a medencében és a tárgyalóasztalnál is eddig? Elgondolkoztam, ha fordított a helyzet, vajon ugyanezen megy keresztül a férfi, mint a nő?"

Bár határozottan kerülte azt, hogy kifejtse, tulajdonképpen miért ért véget nemcsak a házassága, de a Tusuppal való munkakapcsolata is, azt világosan felvázolta, hogy olyan párkapcsolatra vágyik, amelyben a felek egyenlőek:

"Nekem csak olyan párom lehet, aki egyenlőként néz rám. Olyan biztos nem lesz, aki nem ezt teszi (...) Abba most nem mennék bele miért lett vége. Ha mondanék egy fél mondatot, azt mindenki másképp értelmezné, kiforgatná. Amit általánosságban nagyon fontosnak tartok, az az, hogy akkor partner az ember, ha partnerként kezeli a másikat és nem alá-fölé rendeltség van köztük."

000_R5709.jpg Fotó: Europress/AFP

Az új edzőjével, Pertov Árpáddal való munka nehézségeiről a hétszeres világbajnok úszó nyíltan beszélt, Elmondta, hogy harminc évesen, ennyi sikerrel a háta mögött elég tapasztalt ahhoz, hogy sok szempontból határozott véleménye legyen azzal kapcsolatban, mi működik, és mi nem működik a számára. Ugyanakkor szüksége van egy külső szemre, a medence partjáról jövő megerősítésre, épp ezért tudja, hogy Petrovra iszonyú felelősség hárul.

"Nem noszogatás szempontjából fontos a jelenléte, hanem pont fordítva: mikor elég, mikor álljak le? Valószínűleg sokan azt gondolják rólam, hogy minden könnyedén megy, de iszonyatos mennyiséget kell dolgoznom azért, hogy meglegyen az önbizalmam. Ezért is kell annyit edzenem, amennyit. Hogy tudjam, ott, amikor odaállok a rajtkőre meg tudom csinálni, képes leszek kitolni a maximumot magamból, hisz az kell ahhoz, hogy nyerni tudjak. Ezért egy olyan magabiztos emberre van szükségem a parton, aki azt sugározza; amit mi csinálunk, az a legjobb a világon. És lehet, hogy nem az, de nekem azt kell hinnem, tudnom, hogy ez a tuti" - magyarázza Hosszú, aki szerint nem lehet, de nem is kell összehasonlítani Shane Tusuppal a jelenlegi edzőjét.  

Kálnoki Kis Attila a váláson és az új edzőjével való kapcsolatán, illetve a vele való felkélszülésen kívül a Duna Aréna használatáról és az ehhez kapcsolódó, egyáltalán nem transzparens megállapodásokról is kérdezte az úszót, illetve kitért a beszélgetés az International Swimming League, azaz ISL-re is, ami egy privát, pénzdíjas versenysorozat lesz, amelyben Hosszú csapattulajdonos, Budapest pedig versenyhelyszín lesz. A teljes interjút itt olvashatjátok el:

Hosszú Katinka: Ezt a meccset Shane nyerte | 24.hu

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a férje, Shane Tusup nélkül adjon interjút, hiszen árnyékként követte mindenhova. Öt éven át a medencén kívül kifejezetten feszes, a megnyilvánulásaira, de még a mimikájára is vigyázó Katinkát ismert a közvélemény. Ehhez képest most láthatóan felszabadult, laza emberrel beszélgetek. Mi volt a baj Shane-nel?
Hozzászólások