Úszás - Hosszú Katinka véletlenül majdnem világcsúcsot úszott
Hosszú Katinka véletlenül majdnem világcsúcsot úszott
Fotó: Europress/getty

Hosszú Katinka véletlenül majdnem világcsúcsot úszott

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2014/12/03 12:34

Remekül indították a dohai rövid pályás világbajnokságot a magyar úszók: Hosszú Katinka elsőként került a döntőbe 200 pillangón és 400 vegyesen, utóbbin kis híján megdöntötte a világrekordot, továbbá elődöntőzik 100 háton – ez a papírforma, Kozma Dominik első helye 200 gyorson viszont annál nagyobb durranás. Délután még Bernek Péterért (200 gyors) és a 4x200-as női gyorsváltóért szoríthatunk.

Szépen odavert a férfi 200 gyors mezőnyének Kozma Dominik: megnyerte az utolsó futamot és első idővel (1:42.35) került a délutáni döntőbe.

„Tudtam, hogy meg fogom nyerni, akármilyen erős volt a futam. És azt is tudom, mi lesz délután. Akkor is nyerek. Mekkora oddszal adnak a döntőre? Mert én simán tennék magamra! – mondta nevetve az előfutamok után. – Van egy pár 1:41-es úszó a mezőnyben, de ez az idő bennem is megvan. Egyébként ez életem első világbajnoki döntője. De nem az utolsó!” Végül szakmázott egy kicsit. „Azért megtanulhatnék fordulni. Rövid pályán nyilván nem lenne hátrány. Így délelőtt még volt időm nézelődni. Izotov például gyönyörűen fordul... Ahogy siklik a víz alatt... Mondtam is magamnak, jó, ez neked nem megy, inkább menjél fel, aztán ússzál, te ahhoz értesz.”

Szintén finalista ezen a távon Bernek Péter, aki ugyancsak megnyerte a saját futamát, és végül 7. idővel (1:42.85) landolt a fináléban (még indult 100 háton is, de csak azért, hogy így is „belakja” a medencét a kétszáz előtt, itt 52.82-vel 27. lett): „Doma üzent, hogy bocs, de ma meg fog verni. Délelőtt sikerült neki, de délután én leszek a jobb! Amúgy jól elvagyunk, tizenhat éve ismerjük egymást, kell is ez a szöveg, legalább kicsit kizökkent abból, hogy mi lesz, hogy lesz. Én egyébként a 200 hátra és a 400 gyorsra koncentrálok, de nagyon örülük, hogy kétszázon is összejött a döntő. Talán az sem rossz jel, hogy a főbb 400-as riválisaim többsége mögöttem végzett most."

A szokásos sűrű programon hámozta át magát a szokásos könnyedséggel Hosszú Katinka – bár ő szinte hazai pályán versenyzik errefelé, hiszen a Világkupákon rendszeresen ugyanitt úsznak, az idén augusztusban itt döntött meg három világcsúcsot. Brutális időt (2:02.42) ment 200 pillangón („Kezdésnek nem volt rossz, ugye?”), csaknem másfél másodpercet vert a mezőnyre, míg 100 háton világbajnoki csúccsal (55.70), megint csak elsőként süvített tovább az elődöntőbe. Végül következett a 400 vegyes, amin olyan sebességgel úszott, hogy az Omega – az előfutamok során ez igencsak ritka – beinzertálta a tévéközvetítésbe a világrekordot jelentő piros vonalat. Mindenki meresztette a szemét, mert a végén nagyon ott járt Katka keze a grafika környékén, de 22 századdal végül elmaradt saját világcsúcsától (4:21.05). „Nem tudom, mi volt ez, nem tudom! – szabadkozott utána. – Annyit láttam, hogy Shane ugrál le-fel a parton, azt hittem, azért idegeskedik, mert túl lassan úszom, és nem fogok bekerülni. Mert egyáltalán nem nyomtam, egyáltalán nem, ez csak így jött... Azt hiszem, jó formában vagyok, egyszerűen ennyi.”

Egy biztos, a háttérben mindenki igyekszik mindent megtenni Katinka érdekében: Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke átadta a szobáját az uszoda melletti FINA-szállodában, a Hotel Torch-ban, mely Doha leghíresebb építménye is egyben (egy irdatlan torony voltaképpen). „Ez nagyon nagy gesztus Tamástól, kétszer negyvenöt percnyi buszozást tudunk megspórolni, ami nagyon sokat jelenthet – remélem, sikerült meghálálni a gondoskodást” – mondta Katinka.

Fontos a pihenés, a délutáni Hosszú-menetelés ugyanis eképp fest (magyar idő szerint): 16:29: 200 pillangó döntő; 16:48: 100 hát elődöntő; 16:53: 200 pillangó eredményhirdetés; 17:08: 400 vegyes döntő; 17:26: 400 vegyes eredményhirdetés; 17:32: 4x200 gyors döntő.

Merthogy a váltó is fináléba került úgy, hogy Katinka délelőtt nem úszott – helyette a 13 éves Gyurinovics Fanni került a csapatba, és nagyon kitett magáért, 1:58-at jönni ilyen fiatalon parádés teljesítmény. Verrasztó Evelyn és Kapás Boglárka pedig még panaszkodott is, hogy nem jött ki igazán jól a fal, Jakabos Zsu kockáztatása viszont bejött (0.07-tel rajtolt), ezek a tizedek is kellettek ahhoz, meg persze a remek hajrá, hogy a 8. idővel megcsípjék a döntőt.

Nem sikerült továbblépnie sajnos Szilágyi Liliánának (200 pillangó, 12.: 2:06.66), akinek kevésbé fekszik a 25-ös medence, Balog Gábor a hosszabbik távra hangolt 100 háton (25.: 52.30), akárcsak Horváth Dávid 100 mellen (32.: 59.59) és Biczó Bence 100 pillangón (37.: 52.52), utóbbi távon Szabó Norbert sem tudott csodát tenni (41., 53.12). A legközelebb Jakabos Zsu járt a döntőhöz, de néhány tized híján lemarad 400 vegyesen, kilencedik lett (4:31.95).

És persze bemutatkoztak a mi apróságaink is, a már említett Gyurinovics Fanni (50m mell), továbbá Késely Ajna (100m hát). A két kis tündérke mosolyogva-lihegve-megilletődve állt meg válaszolgatni a magyar újságíróknak (most jártak először klasszikus mixed zónában). Fanni kicsit bánkódott, hogy 2 század híján nem sikerült 32 másodperc alá mennie (41. lett), Ajna örült (47.: 1:02.01), hogy „azt az időt úsztam, amit programoztam magamban. A bevonulás előtt kicsit izgultam, hogy minden stimmeljen, de aztán jó volt minden, az úszás is.” Folytatás délután, magyar idő szerint 16 órától – a döntőket az m1 közvetíti.

(Forrás: MUSZ)

 

Hozzászólások