Úszás - Hosszú Katinka: délelőtt világcsúcs, délután aranyrekord
Hosszú Katinka: délelőtt világcsúcs, délután aranyrekord
Fotó: Europress/Getty

Hosszú Katinka: délelőtt világcsúcs, délután aranyrekord


2014/09/01 21:10

Hosszú Katinka szokásához híven elkápráztatta az úszóvilágot: a Doha-Dubaj útvonalon „romba döntött” világrekord-listát hagyott maga mögött, hiszen a Világkupa-sorozat második napjának délelőttjén már az 5. világcsúcsát érte el 100 vegyesen. Délután pedig egy újabb műfajban múlta felül eddigi önmagát: a tegnapihoz újabb négy aranyat hozzátéve 8 egyéni elsőséggel zárta a dubaji viadalt, korábban hét volt az egyéni rekordja egy-egy kétnapos versenyen. „Melléktermékként” egy Európa-csúcs (plusz egy beállítás) és hét országos csúcs szerepel a Tour de Katinka szaldójában, mely összesen 19 éremmel (közte 15 arannyal) zárult a Közel-Keleten.

Katinka már délelőtt megrecsegtette a csúcslistát: akárcsak Dohában, itt is az előfutamokban döntötte meg a 100 vegyes világrekordját, először úszva az 57 másodperces álomhatáron belül (56.86). Előtte még, bemelegítés gyanánt, beállította saját Európa-csúcsát 100 háton, miután sikerült századra pontosan ugyanannyit úsznia, mint Dohában, szintén a reggeli órákban (55.38). Délután aztán következett az újabb nagy menetelés, 400 vegyesen ezúttal nem döntött rekordot, „csupán” simán nyert, 5.6 másodperces előnnyel – így egyébként nehezebb csúcsot úszni (4:22.06-tal győzött, a dohai top idő 4:20.63 volt). Fölénye ebben a számban a legnyomasztóbb: az utolsó 18 versenyen 16-szor nyerte meg a „négyvegyest”. Száz háton – leginkább a 400 vegyes „nyomaival” az izomrostokban – ismét picivel gyengébb idővel nyert, mint amennyit reggel jött (55.77, bár a legjobb hátasnak számító ukrán Zevinát így is másfél másodperccel verte meg).

Ezután következett a nagy fordulópont: az elmúlt időszakban 200 pillangón rendszeresen Mireia Belmonte volt a jobb, legutóbb a berlini Eb-n is, meg Dohában is. Most viszont, úgy fest, a spanyol rivális nem igazán bírta szuflával ezt a menetelést, nem tudott úgy sebességet váltani, mint korábban, amikor száz után elment Katka mellett – olyannyira nem, hogy végül a német Hentke is megelőzte, miközben Katka nagy fölénnyel (2:04.68), 1.4 másodperces előnnyel immár a 7. sikerét aratta. Más szempontból is érdekes volt egyébként ez a siker: az addigi 25 számban rendre ugyanaz nyert, aki Dohában is, ez volt az első verseny, amelyikben váltás történt ez élen.

Ezzel Katka egyszersmind elérkezett a saját Vk-rekord megdöntésének küszöbére: korábban a kétnapos viadalokon 7 elsőség volt a maximum, amit be tudott gyűjteni (2012-ben Dohában és Dubajban) – most viszont először sikerült 8 egyéni számban nyernie! Ez volt a „kárpótlás” azért, hogy akárcsak négy napja, délután már nem tudta megdönteni a világrekordját (57.75), avagy Iron Lady-n is látszott, szintén hús-vér emberből van, aki picit el tud fáradni egy ilyen menetelés végére. Azért még egy bronzérmet behúzott a végére 50 pillangón, amit egy országos csúccsal tett emlékezetessé (26.14) – hogy azért ne múljon el az este sem valamiféle időbeli rekord nélkül, ugyebár.

Akárhogy is nézzük, a nyárvégi termés elképesztő: Katinka 6 berlini Eb-érme (3-1-2) után 15 Vk-aranyat szerzett a kétszer két nap során (plusz még egy ezüstöt és három bronzot), továbbá felállított 5 világcsúcsot, egy Európa-csúcsot (amit még egyszer beállított), és szőrmentén még jegyzett hét „sima” országos rekordot. A dubaji financiális szaldó sem rossz: 12 500 dollár a 8 aranyért és egy bronzért, plusz 20 ezer a két világrekordért, azaz mindösszesen 32 500, a dohai pénzdíj 42 500 volt, vagyis a Doha-Dubaj etapgyőztesnek járó bónusz nélkül is kerek 75 ezer dollárnál (16.5 millió forintnál) jár a sorozat magyar királynője (az összetett eredményét hivatalosan késő este teszik közzé).

A férfiak is kitettek magukért: az esti finálékat indító 1500-on rögtön magyar „egy-kettő” született, azaz az arany és az ezüst a mieinknek jutott, Kis Gergő győzött (akárcsak Dohában), 14:53.06-tal, Verrasztó Dávid szorongatta kicsit, de végül mögötte érkezett a falhoz, 14:54.69-cel. Dávid később 200 vegyesen is finálézott, és végül negyedik lett, egyetlen tizeddel maradva le a bronzéremről. Gyurta Dániel a 200-as világrekordja után most „csak” simán hozta a rövidebbik számot – a cápadresszes országos csúcs (56.72) pedig továbbra is a célkeresztben marad, mivel Daninak, bár szerette volna, nem sikerült 57 másodperc alá csusszannia (57.11). Győzelme így is magabiztosnak mondható ezen a távon, hiszen 29 századdal előzte meg az olasz Fabio Scozzolit. A csúcs egyébként gyaníthatóan az első ötvenen múlt, Dani itt elég komótosan kezdett, féltávnál hatodiknak fordult, a második ötven viszont „iszonyatosra” sikeredett, a mezőnyben egyedüliként repesztett 30-on belüli időt (29.63), ami egy teljes másodperccel volt jobb Scozzoli részidejénél.

A Világkupa-sorozat három etapjából az első ezzel véget ért, folytatás szeptember 29-30-án, Hongkongban.

Forrás: MÚSZ

Hozzászólások