Úszás - Hol állnak a magyar úszók két hónappal a vb előtt?
Hol állnak a magyar úszók két hónappal a vb előtt?
Fotó: Europress/AFP

Hol állnak a magyar úszók két hónappal a vb előtt?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/18 20:42
Semmiből felbukkanó, eddig ismeretlen tinédzserek, megbújó nagyágyúk, világranglista-vezető magyarok. Áttekintés az úszóvilág jelenlegi helyzetéről. 

Szinte tegnap történt, hogy a záróünnepséggel befejeződött a szép emlékű budapesti vizes világbajnokság, azonban a Duna Arénában történt események óta eltelt két év, és máris következik a következő seregszemle az úszóvilág számára: mindössze két hónap van hátra a gwangjui vb rajtjáig.

A dél-koreai városban és környékén már július 12-én rendeznek eseményeket, ám az úszók csak július 21-én kezdenek, a versenyek pedig nyolc napon át tartanak. Noha jövőre olimpia lesz Tokióban, és a köztes évi világbajnokságok kicsit mindig mások, mint az ötkarikás játékok utániak (tudniillik akadnak olyanok, akik inkább beáldoznak egy vb-t az olimpiai felkészülés jegyében), a gwangjui képviselők 2017-ben, Budapesten a csillagokat is leígérték szervezés terén az égről, és azóta meg is valósították elképzeléseiket.  

Persze a remek vendéglátáshoz acélos mezőny dukál, amely Tokió ide, Tokió oda, úgy tűnik, abszolút realitás lehet. Ennek egyik fő oka, hogy a közelmúltban olyan szinten kezd átalakulni és felgyorsulni az úszósport, amelyre korábban nemigen volt precedens. A fejlődés az új versenyek (elég csak az újdonsült Bajnokok Ligájára vagy a legjobbakat különböző csapatokba tömörítő International Swimming League-re gondolni) mellett a klasszisok, vagy az erre a szintre igyekvők rohamosan növekvő sűrűségében mutatkozik meg. Elég csak az 50 méteres mellúszást említeni példaként, ahol a férfiaknál a 26 másodperces idő manapság olyannyira természetessé vált, hogy gyakorlatilag tíz versenyző álmából felkeltve bármikor produkálni tudja, vagy éppen a nőknél a 2005-ös születésű olasz Benedetta Pilato a semmiből előbukkanva 30,61-et úszott áprilisban – viszonyításképpen megemlítendő, hogy a világcsúcstól mindössze 1,2 másodpercre jár a 14 éves lány.

Ennek tükrében különösen érdekes lesz követni a magyar úszók hátralévő felkészülését, majd dél-koreai eredményeit. Ha a pillanatnyi helyzetet megvizsgálva a világranglistákra nézünk, jelenleg ketten állnak éllovas pozícióban hazánk versenyzői közül, és ha urambocsá’ jóslásokba bocsátkoznánk a számok alapján, a 2017-es termésnél legalább eggyel több, azaz három aranyéremnek örülhetnénk júliusban.

A hölgyeknél Hosszú Katinka ugyan háton egyelőre elmarad a legjobbak táborát alkotó amerikaiaktól és kanadaiaktól, 200 méter vegyesen 2:08,55-tel vezet, és vélhetően még tovább fog javulni nyár közepéig, míg 400 vegyesen egyelőre második, de a 4:33,06-nál lényegesen jobb időre lehet számítani tőle – főleg, ha a régi önmagát meg-megtaláló Ye Shiwen is riválisai között lesz és még inkább csúcsteljesítményre sarkallja. Hosszú még mindig sajnálhatja a 200 méter pillangót az országos bajnokságról, annak tükrében pláne, hogy a budapesti BL-állomáson 2:06,62-t repesztett, ennél pedig csak a német Franziska Hentke tudott jobbat még tavaly novemberben. Debrecenben Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána került be a vb-keretbe, ám nekik magukhoz képest is javulniuk kell majd, ha egyáltalán döntőt akarnak úszni Gwangjuban, hisz jelenleg a 7., illetve 9. helyhez lenne elegendő a 2:07-es idő.

Katinkán kívül a múlt hétvégén a Duna Arénában jó formát mutató Késely Ajnát találjuk legjobb ötben a világranglistán, méghozzá 400 méter gyorson – ott, ahol a Katie Ledecky, Ariarne Titmus kettős magasan kiemelkedik és utolérhetetlennek tűnik, és ahol a kínai Wang Jianjiahe csúcsformában talán még Ledecky egyeduralmát is képes lehet megtörni. Nincs éremközeli pozícióban a világranglista alapján a gyorstávokon Kapás Boglárka, ahogyan háton Burián Katalin vagy vegyesen Jakabos Zsuzsanna sem, míg az egyaránt sokat fejlődő mellúszók, Békési Eszter és Sztankovics Anna a középmezőnyben foglalnak helyet, nekik jelenleg a középdöntő is álomnak tűnhet.

A férfiaknál Milák Kristóf és Kenderesi Tamás viszi a prímet, 200 méter pillangón kettejük különmeccsére számíthatunk, elvégre a Honvéd kiválósága az első, a pécsiek térdsérüléssel bajlódó olimpiai bronzérmese a második a jelenlegi rangsorban. A minden hájjal megkent japán duó, Daiya Seto és Masato Sakai, a mindig megújulni képes Chad le Clos vagy az olasz bajnokságon remeklő fiatal titán, Federico Burdisso ott „liheg” a két magyar nyakán, de biztató, hogy az utóbbi hónapokban 1 perc 54 másodpercen belül csupán Milák és Kenderesi úszott a világon. A két rövidebb pillangószám közül százon pillanatnyilag Milák a 7., Cseh László a 25. pozíció birtokosa a hazai vb óta nagyon átalakuló és megkeményedő mezőnyben, míg ötvenen négyen fértek be eddig 23 másodperc alá, köztük negyedikként az a Szabó Szebasztián , akinek honosítási ügye jelenleg is zajlik.

400 méter vegyesen Verrasztó Dávid a 3., Bernek Péter a 4., igaz, legnagyobb riválisuk, az amerikai Chase Kalisz egyelőre csak kétszázon mutatta meg magát idén. Háton Bohus Richárd az elithez nagyon közel, harmadik legjobb európaiként a 6. ötvenen, és Balog Gábor, valamint a kétszázas Telegdy Ádám is top 20-as eredménnyel áll. A gyorsot tekintve 50-től 1500 méterig pokoli nehéz dolga lesz a jelek szerint a magyar keret tagjainak (megdöbbentő érdekesség, hogy az orosz bajnokságon heten úsztak 49 másodpercen belül 100 méteren), de ötvenen Lobanovszkij Maxim, százon Németh Nándor, kétszázon pedig Kozma Dominik is megtalálhatja nevét a legjobb tíz listáján – ez különösen jól hangzik akkor, ha a férfi gyorsváltókra és a 2017-es 4x100-as csoda (felejthetetlen bronzérem a nyitónapon) megismétlésére gondolunk. Ezerötszázon Kalmár Ákos jelenleg a 16., Gyurta Gergely a 18., nekik az egyszem mellúszó-specialista Horváth Dávidhoz hasonlóan óriási egyéni csúcs kellene az "üdvösséghez" Gwangjuban.

Természetesen a klisé él, azaz sok víz le fog folyni a Dunán a következő két hónapban, ezalatt bármi változhat, és percről-percre változik is a jelenleg zajló tengerentúli területi bajnokságok miatt, sokan még csak most mutatják ki foguk fehérjét a külföldi sztárok közül. Arra a kérdésre pedig, hogy a magyarok teljesítménye valójában mire lesz elegendő az amerikai, kínai, japán, koreai, európai ötösfogat legjobbjai között, választ leghamarabb csak július végén kaphatunk.


A magyar világbajnoki csapat:  

Amelyik számban két versenyző szerepel, ott már nincs lehetőség a csapattagság kivívására (kivéve, ha valaki úgy dönt, hogy végül nem indul az adott számban – a névsorban zárójelben azok, akiknek szintén megvan az A-szintjük). Ahol egy hely kelt el vagy egy sem, ott a kvalifikációs időszak végéig (július 3.) még ki lehet vívni a gwangjui részvételt. 50 méteres számokban csak A-szintet vesz figyelembe Sós Csaba szövetségi kapitány.   


Nők:  

50m gyors: mindkét hely kiadó

100m gyors: mindkét hely kiadó

200m gyors: Késely Ajna, Hosszú Katinka

400m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

800m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

1500m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka

50m hát: mindkét hely kiadó

100m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin

200m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Ilyés Laura)

50m mell: Sztankovics Anna

100m mell: Sztankovics Anna (B-szint)

200m mell: Békési Eszter (?)

50m pillangó: mindkét hely kiadó

100m pillangó: Szilágyi Liliána (B-szint)

200m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

200m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Sebestyén Dalma)

400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Kapás Bogárka, Késely Ajna)

A 4x200-as női gyorsváltót és a 4x100m vegyesváltót tervezi indítani a kapitány.   


Férfiak:  

50m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor

100m gyors: Németh Nándor

200m gyors: Kozma Dominik, Milák Kristóf

400m gyors: Milák Kristóf

800m gyors: Kalmár Ákos (B-szint)

1500m gyors: Kalmár Ákos, Gyurta Gergely

50m hát: Bohus Richárd, Balog Gábor

100m hát: Bohus Richárd

200m hát: Telegdy Ádám

50m mell: mindkét hely kiadó

100m mell: Horváth Dávid (B-szint)

200m mell: Horváth Dávid

50m pillangó: Cseh László

100m pillangó: Milák Kristóf, Cseh László

200m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás (Biczó Bence, Cseh László)

200m vegyes: Cseh László, Bernek Péter (Verrasztó Dávid)

400m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter (Gyurta Gergely, Holló Balázs)

Mindhárom váltót tervezi indítani a kapitány.   


Mixed:  

Mindkét váltót tervezi indítani a kapitány.

Szerző: Nagy Benjámin

az adatok forrása: SwimSwam


Hozzászólások