Úszás - Fúrták-faragták Kenderesit, de végül a ketyegő bombát hatástalanították
Fúrták-faragták Kenderesit, de végül a ketyegő bombát hatástalanították
Fotó: Europress/AFP

Fúrták-faragták Kenderesit, de végül a ketyegő bombát hatástalanították

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/18 09:19

A „ketyegő bombát” hatástalanították

Jó hírt közölt Kenderesi Tamás edzője az olimpiai bronzérmes újjávarázsolt térdéről

Miközben Kenderesi Tamás lassan már három hónapja arra vár, hogy a Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága elé állhasson, és a tárgyalás végén pont kerüljön a dél-koreai világbajnokságon kipattant ügyére, az olimpiai bronzérmes úszó számára legalább ilyen fontos, hogy az augusztusi térdműtétje után újra az olimpia felkészülésére összpontosíthasson. Nem rajta és nem is a szövetségen múlik, hogy mikor csenget végre-valahára a postás azzal az ajánlott levéllel, amely a szöuli bíróság hivatalosnak tekinthető végzését tartalmazza.

Kenderesit térdét idén augusztus 8-án, alig néhány nappal a Kvangdzsuban megrendezett vizes világbajnokság után műtötték meg a Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján.  Balszerencse, de következmény is lehet, hogy a VB felkészülés hajrájában – taxiból kiszállás közben - ugyanaz a térde vált „ketyegő bombává”, amelyet 2015 decemberében egyszer már operálni kellett.

Fúrták, faragták, még „tipli” is került a térdébe

Az orvosoktól tudtam meg, hogy nem szokványosnak számító külső szalagműtétet végeztek el a Klinikán, hanem fúrták és faragták is Tamás térdét, amelybe – leírásukat idézve – még „tipli” is került. A jó hír az, és ezt most már az edzéseken tapasztaltak is megerősítik, hogy az alig-alig használható térdét újjávarázsolták, ami megalapozott szakmai vélemény szerint 99 százalékosan olyan, mint amilyen „újkorában” volt – nyilatkozta Tari Imre, Kenderesi edzője az SzPress Hírszolgálatnak.

Tamásnak augusztusban kímélni kellett a lábát minden terheléstől, és csak aztán kezdődött el a Klinikán a rehabilitációs kezelése, sok-sok gyógytornával. A lábizmai a kényszerszünet alatt látványosan leépültek, nagy munkába kellett kezdenie.

„Téved, aki úgy gondolja, hogy a gyógytorna fáradtságtól mentes időtöltés – folytatta az edző. – Tamást hétfőtől péntekig minden nap 2-2 és fél órán át „nyúzzák” és erősítik célirányosan a gyógytornászok, a foglalkozások olykor annyira kemények és kimerítőek, hogy Tamás sokszor sírni tudna.”

Csütörtök volt a fordulat napja

A válogatott úszó a korábbi műtétje után már megtanulta, hogy miként kell a lábmunkáját kikapcsolva és csak a karjait használva tempózni a vízben, de az olyan „egylábas” rajtot és fordulót is, amikor a műtött térdét a lehető legjobban igyekszik tehermentesíteni.

„A türelem rózsát ugyan még nem termett, mégis örültünk annak, hogy Tamás csütörtökön már lenyomott egy 10x50 méteres pillangót, ugyan még kisebb uszonnyal a lábán, de egész jó kis sebességgel. Ezt akár a fordulat napjának is nevezhetnénk, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy egy olyan Kenderesi Tamás, aki az olimpián kétszer is meg tudta előzni a „Földön kívülit”, legkorábban jövő márciusban tudja megörvendeztetni azokat, akik bíznak benne és kitartanak mellette. Örülünk annak, hogy ezek közé tartozik dr. Wladár Sándor, a szövetség elnöke, valamint dr. Sós Csaba szövetségi kapitány is. Jómagam pedig, mint az edzője, minden egyes edzésén azt figyelem, hogy miként alakul a mi kétszemélyes türelemjátékunk, mit lehet fokozni, miből kell visszavenni, mert a túlterhelés csúnyán visszaüthet. Azt tervezzük, hogy ha minden jól megy, a novemberi Győri Open versenyen csinálunk egy visszafogott tesztet, de ha erről le kellene mondani, akkor a visszatérés napjára csak a téli edzőtábor után valamikor január végén kerülhet sor, mondjuk a brüsszeli nemzetközi versenyen” – ezzel zárta a nyilatkozatát Tari Imre. 

SzPress

Hozzászólások