Úszás - FINA-vezérek: „Ez egyszerűen lenyűgöző!”
FINA-vezérek: „Ez egyszerűen lenyűgöző!”

FINA-vezérek: „Ez egyszerűen lenyűgöző!”

Takács MártonTakács Márton
2016/01/28 17:22

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta csütörtökön Julio C. Maglionét, a FINA elnökét, Cornel Marculescut, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség ügyvezető igazgatóját és Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

Elmondta: a FINA vezetősége tájékoztatást adott a 2017-es vizes vb előkészületeiről és a FINA díjátadó gálájáról, amely vasárnap lesz Budapesten. „Sajnálattal, de megértéssel vették tudomásul, hogy Orbán Viktor hivatalos indonéziai útja miatt nem tud ott lenni a gálán” – tette hozzá Havasi Bertalan.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknél tett látogatást követően Dr. Julio C. Maglione FINA-elnök, Cornel Marculescu ügyvezető igazgató és Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök a Dagálynál zajló építkezésre sietett, ahol a nemzetközi szövetség tisztviselői lenyűgözve figyelték a 2017. évi budapesti világbajnokság majdani fő helyszínén zajló munkálatokat.

Maglione elnök utoljára tavaly május közepén járt ugyanitt, amikor letették a létesítmény alapkövét – az azóta eltelt kilenc és fél hónapban valósággal kinőtt a földből a leendő uszoda, amelynél immár a tetőszerkezet irdatlan acélelemei is csaknem a helyükre kerültek.

Ez egyszerűen lenyűgöző” – áradozott Julio Maglione, miután a kivitelezésért felelős KKBK projektvezetője, Fodor Tamás, illetve a Market Zrt. vezetője, Scheer Sándor végigkalauzolta a vendégeket az épületen. „El sem akarom hinni, hogy ennyi idő alatt ennyi mindent csináltak – közölte a FINA elnöke. – Látszik, hogy a miniszterelnök és a kormányzat teljes támogatását élvezi az esemény, Gyárfás Tamás vezetésével pedig egy rendkívül erős szervező-csapat dolgozik az előkészületeken. Biztos vagyok abban, hogy 2017-ben Magyarország rendezi minden idők legjobb világbajnokságát. Ugyanakkor ne feledjék: ami itt épül, az nem a világbajnokságra épül – ez az országé lesz, a következő generációké, ők élvezhetik igazán a gyümölcseit.”

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója szintén elismeréssel szólt a látottakról. „Sok létesítményben jártam már, de ilyen sebességgel még egy sem épült. Örömmel látom, hogy hatalmas a medencetér, az ilyen helyeken lehet igazán nívós világeseményeket rendezni. Minden adott lesz, hogy a világbajnokság kirobbanó siker legyen, ami nem kis lökést adhat Budapestnek alig másfél hónappal a 2024-es olimpiáról döntő szavazás előtt.”

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke mindehhez annyit tett hozzá, hogy „valahányszor itt járunk, és látjuk ezt a csodát, mindig az fut át rajtam: már nem éltünk hiába. Ennél többet aligha tehettünk a magyar úszósportért, a jövő nagy sikereiért. A világbajnokság tizenhat napig tart, ez az uszoda viszont több emberöltőn át lesz fantasztikus versenyzők otthona.”

A nemzetközi szövetség vezérkara egyébként a FINA Év Sportolója gála alkalmából ülésezik Budapesten: a január 31-én, a Pesti Vigadóban esedékes díjátadón – melyen Hosszú Katinka és Cseh László jóvoltából két magyar úszó is az esélyesek között van – a hat vizes diszciplina 2015-ös legjobbjait hirdetik ki. Azt megelőzően a FINA Büro dönt a 2021. évi világbajnokság helyszínéről.

(Forrás: MTI/Csurka Gergely)

Hozzászólások