Úszás - Felgyógyult a leukémiából a tinédzser úszótehetség, aki betegsége minden óráját tanításként fogta fel 
Felgyógyult a leukémiából a tinédzser úszótehetség, aki betegsége minden óráját tanításként fogta fel
Fotó: Europress/AFP

Felgyógyult a leukémiából a tinédzser úszótehetség, aki betegsége minden óráját tanításként fogta fel 

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/06/02 15:32
Rikako Ikee alig várja, hogy végre medencébe ugorhasson - de azért van fontosabb dolog is az életében.

Az úszóvilágot megdöbbentette a hír 2019 februárjában: az akkor 18 éves japán szupertehetség, Rikako Ikee szomorúan jelentette be, hogy leukémiában szenved. A riói olimpián 100 méter pillangón döntőt úszó, háromszoros világbajnoki bronzérmes lány tíz hónapot töltött kórházban, de szerencsére mára tünetmentes, miközben természetesen továbbra is a felépülés szakaszában van.

"Fizikálisan és mentálisan is megváltoztam. Csoda, hogy életben vagyok. Sosem gondolkoztam azon, bárcsak ne lennék beteg - úgy fogtam fel a helyzet és az élet minden óráját, mint egy tanítást. Remélem, sokan példát és bátorságot vesznek az esetemből, ami megváltoztatott mindent" - nyilatkozta még idén februárban.

Ikee azóta szárazföldi edzésekkel tér vissza fokozatosan az úszáshoz. Most a SwimSwamnek adott interjúban elárulta, havi egy-két alkalommal jár kórházi ellenőrzésre, miközben szemei előtt már a következő évek nagy céljai lebegnek. 

"Jelenleg itthon nyújtok és kondizom. Az egészségügyi szempontokat szem előtt tartva még nem fogok versenyezni az ebben a szezonban a legnagyobb eseménynek számító ISL-ben, de vágyom arra, hogy újra ott legyek a legjobbak között. Továbbra is a 2024-es, párizsi olimpia áll a középpontban, a jövő évi tokiói játékokon egyelőre nem gondolkoztam." 
Fiatal vagyok, szeretnék megélni minden egyes pillanatot. Nagyon hiányzik a kedvenc helyem, az uszoda, de az utóbbi hónapokban a legtöbbször az jutott eszembe, milyen jó lenne újra iskolába menni a barátaimmal" - mondta.

A tehetség útjai különváltak eddigi edzőjétől, ugyanis Jiro Miki elhagyta Ikee klubját, a Renaissance Kameidót, az új tréner keresése jelenleg is folyamatban van.

Sejteni lehet, hogy könnyen meg fogja találni, hisz betegsége legyőzése után legnagyobb erőssége örökké megmarad: saját maga.

via SwimSwam

Hozzászólások