Úszás - Újabb magyar úszó folytatja Amerikában
Újabb magyar úszó folytatja Amerikában
Fotó: MÚSZ

Újabb magyar úszó folytatja Amerikában

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/07/10 16:49
A junior Európa-bajnok előbb itthon készül a tokiói olimpiára, aztán jöhet a nagy álom valóra váltása.

2021 augusztusától a jelenleg második legjobb amerikai egyetemi úszócsapatnál, a Berkeley-nél folytatja pályafutását Fábián Fanni. A 17 éves, kétszeres junior Európa-bajnok tehetség a következő egy évet még Magyarországon tölti (jó esélye van, hogy a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként úszhasson Tokióban, emellett fő számában, 200 pillangón is meglepetéseket okozhat az itthoni válogatón), csak az ötkarikás játékokat követően csatlakozik a World University Rankings idei ranglistáján a világ 13. legjobb egyetemének választott kaliforniaiakhoz.

Klubja, a Szegedi Úszó Egylet beszámolója szerint az “igazolásról” egyelőre szóbeli megállapodás született, Fábián augusztusban és szeptemberben teljesíti az amerikai érettségit, majd novemberben egy szerződéssel válik hivatalossá a váltás.

Ahogy a szegediek fogalmaznak, sportolójuk egy nagy álma vált valóra, hogy sportolói ösztöndíjat kapott a világ egyik legjobb felsőoktatási intézményétől. 

"Kiskorom óta ez volt a célom, mindig arról álmodoztam, hogy milyen jó lenne amerikai ösztöndíjat kapni egy jó egyetemen, és most sikerült. A sok munka és áldozat meghozta gyümölcsét. Óriási köszönet jár a családomnak, edzőimnek, Gellért Gábornak és Táczi Zsoltnak, úszótársaimnak, barátaimnak, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanárainak a támogatásért, és mindenkinek, aki hitt bennem és hozzájárult a sikereimhez!

Fantasztikus egyetemről van szó. Több Amerikában tanuló magyarral és külföldivel beszéltem, áradoztak az oktatás minőségéről és a sportolási lehetőségekről. A Stanfordot néztem ki első helyen, de oda egyrészt kevés külföldit vesznek fel sportolóként, másrészt oda világbajnoki címmel van esély bekerülni. Összesen harminc egyetemmel beszéltem, a Berkeleyt én kerestem meg, és nagyon örültem, hogy szóban már meg is tudtunk állapodni. Az úszás mellett üzleti vonalon tanulok majd tovább a Berkeley-n" - mondta.

Nem Fábián lesz az egyedüli a válogatottból, aki Észak-Amerikában úszik és tanul, az utóbbi években sok magyar fiatal kapott ösztöndíjat, a következő szemesztert a tervek szerint többek között Kurdi Zsófia és Böhm Sebestyén is az Egyesült Államokban kezdi. 

Hozzászólások