Úszás - Eric, az angolna olimpiai érmet nyerne edzőként
Eric, az angolna olimpiai érmet nyerne edzőként
Fotó: Europress/AFP

Eric, az angolna olimpiai érmet nyerne edzőként

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/09/04 13:44
Vannak nagy bajnokok, akiket győzelmeik miatt zár szívébe a világ, mások pont ellenkezőleg, azzal tűnnek ki, mennyivel gyengébbek vetélytársaiknál. A 2000-es Sydney-i olimpia ikonikus alakja, Eric, az angolna egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik. Az olimpiák történetének talán leggyengébb versenyzője egy napokban megjelent interjúban felidézte, milyen érzés volt amatőr úszóból olimpiai hőssé válni.

Eric Moussambani nevét senki sem ismerte, amikor 2000-ben Sydneyben felállt a rajtkőre 100 méteres gyorsúszásban. 1 perc 52,72 másodperccel később viszont már az egész világ róla beszélt. A mai napig az olimpiai játékok egyik kultikus arca, aki megtestesíti Coubertin báró jelszavát, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Eric, az angolna az olimpiák történetének leglassabb 100 méteres gyorsúszását mutatta be 1:52.72 perces idejével (csak összehasonlításként, a győztes Pieter van den Hoogenband 48.30-at úszott), és még az is félő volt, hogy egyáltalán el sem jut a célig. 

Moussambani annak köszönhetően vehetett részt az ötkarikás játékokon, hogy a NOB felzárkóztató programja által szabadkártyát kapott. Egy rádióadásban toboroztak úszókat Egyenlítői-Guineában, egyedül ő jelentkezett a nagy kalandra. Mindössze 9 hónappal az olimpia előtt állt edzésbe. Miután hazájában nem volt 50 méteres medence, így egy 20 méteres medencében, illetve a tengerparton és folyókban edzett. A legendás úszó egy ausztrál lapnak mesélt arról, húsz év távlatából miként tekint vissza arra a bizonyos napra.

„Az utolsó 50 méteren, hogy őszinte legyek, annyira fáradt voltam, hogy majdnem leálltam. Nem éreztem a karomat és a lábamat, nagyon elnehezültek a végtagjaim. Amikor hallottam, hogy az emberek tapsolnak és a nevemet kiabálják, az rengeteg erőt adott, hogy befejezzem.”

„A futam után az öltözőbe mentem és lefeküdtem, mert nem éreztem a testemet. Visszamentem a szállásomra az olimpiai faluba, és délelőtt tizenegytől délután négyig aludtam. Amikor felébredtem, saját magamat láttam a TV-ben. Azt hittem, valami rosszat csináltam.”

Eric csak szép lassan jött rá, hogy úszásával ismertté vált, és belopta magát a világ szívébe.

„Amikor az olimpiai falu éttermébe mentem, ahol a sportolók étkeznek, folyamatosan fotókat és aláírásokat kértek tőlem. Ekkor jöttem rá, hogy híres lettem. Különleges élmény volt ez számomra, hiszen alapvetően félénk voltam. Az emberek pedig elkezdtek keresni a faluban.”

Eric Moussambanit gyakran hívják különböző eseményekre, többek között a 2018-as budapesti úszó világkupán is részt vett, ahol magyar sportolókkal mérte össze erejét egy gálafutam keretében. Idővel egyre jobban megtanult úszni, 2004-re egy percet javított egyéni legjobbján, de útlevélproblémák miatt végül nem vehetett részt az athéni olimpián.

A csúcsra 2006-ban jutott el, amikor egy németországi gálaversenyen vett részt, és 52.18 alatt úszta le a 100 gyorsot. „Ez volt a legjobb időm. Ennél már nem sikerült lejjebb mennem.” Ezzel az időeredménnyel az egyenlítői-guineai úszó az 1968-as és az előtte lévő összes olimpián még aranyérmet nyert volna.

000_APH2000092123835.jpgFotó: Europress/AFP

Moussambani Sydneyben az olimpián találkozott először 50 méteres medencével, honfitársai azóta már jobb körülmények között készülhetnek. Jelenleg ő az egyenlítői-guineai úszóválogatott edzője, hazájában két 50 méteres medence is tanítványai rendelkezésére áll.

„Amikor a 2000-es olimpiára készültem, nem volt úszómedencém. A tengerparton és folyókban edzettem. A mostani úszóink rendes medencében készülhetnek, ezért ha kijutnak az olimpiára, nem ijednek meg úgy, mint én.”

„Akkoriban semmit sem tudtam az úszásról, semmiféle tapasztalatom nem volt. Visszanézve, egyáltalán nem volt technikám, nem tudtam, hogyan koordináljam a karjaimat, a lábaimat és a légzésemet. Most már van megfelelő tapasztalatom, hogyan kell úszni, és hogyan lehet nyugodtnak maradni a medencében.”

Komoly célokat fogalmazott meg a jövőt illetően, olimpiai éremhez szeretne segíteni egyenlítői-guineai úszókat. Úgy számol, a 2021-re halasztott tokiói olimpián négy úszó vehet részt hazájából.

„Ha van 2-3 úszónk, akkor még nincs esélyünk arra, hogy olimpiai érmet nyerjünk. Az Afrika Játékokon van csak esélyünk. Ha majd lesz 12 jó úszónk, akkor talán az olimpiai éremre is lesz sanszunk.”

via The Sydney Morning Harald 

Hozzászólások