Úszás - Egy bénult bajnok is lehet példakép
Egy bénult bajnok is lehet példakép
(Fotó:Europress/Getty)

Egy bénult bajnok is lehet példakép


2014/07/01 12:07

Apró rövidhír érkezett június elején az egykori amerikai úszó, Amy van Dyken kapcsán. Az akkori quad-baleset gyorsjelentése már sejtette, hogy nagy a baj, amely később sajnos beigazolódott. A hatszoros olimpiai bajnok ugyanis a szerencsétlen arizonai bukás következményeként deréktól lefelé megbénult.

A 41 éves - az esetkor bukósisakot nem viselő - ex-sportoló azóta túl van a traumán, saját tragédiáját pedig nem átokként - hanem igazi példaképhez méltó módon - egyfajta feladatként fogja fel."Elfogadtam azt, ami velem történt. Minden újabb nap egy áldás. Akár meg is halhattam volna" - írja sugárzó optimizmussal a Denver Broncos egykori punterének, Tom Rouennek a felesége. A sportolónak minden nap erős fájdalmakkal és a fizikoterápia megpróbáltatásával kell megküzdenie. „Vannak rossz napjaim, olyankor állandóan tweeteket küldök” – mondja, majd hozzáteszi: „Olyan ez, mint egy újjászületés, de mindenen felül lehet kerekedni, ha pozitívan állunk az élethez.”

Amy van Dyken az atlantai olimpia ünnepelt sztárja, legeredményesebb versenyzője volt, egyben az első amerikai sportolónő, aki egyazon olimpián négy aranyérmet (50 gyors, 100 pillangó + két váltó) is szerzett. A gyűjtemény Sydneyben további két váltóban szerzett olimpiai bajnoki címmel bővült.

Van Dyken ma már viccelődni is tud saját sorsával: „A legjobb kerekesszéket veszem meg magamnak és új frizurát is csináltatok hozzá. Olyat, amelyik a legjobban illik az új székemhez”, de citálhatunk egy másik idézetet is tőle: "Nem adom fel. Végigcsinálom a rehabilitációt, augusztusban újra járni akarok." Avagy egy olimpiai bajnok a bajban is különlegesen, emberfeletti energiákkal viselkedik. Vélhetően ez a karakter emelte őt annak idején is jóval az átlag fölé. Inspirációra vágyóknak a fenti angol nyelvű videó megnézése kötelező!

Hozzászólások