Úszás - Cseh László szerint őt kihasználták, nem marad az úszósportban a visszavonulása után
Cseh László szerint őt kihasználták, nem marad az úszósportban a visszavonulása után
Fotó: Europress/AFP

Cseh László szerint őt kihasználták, nem marad az úszósportban a visszavonulása után

Takács MártonTakács Márton
2019/09/29 10:45
Magyar Hang című hetilap legfrissebb számában egy egész oldalas interjú jelent meg az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, Cseh Lászlóval. Ahogy elmondta, megutáltatták vele a sportvezetést, ezért ha abbahagyja aktív pályafutását, végleg szakít az úszással. Beszélt arról is, hogy tűzzel-vassal irtaná a bántalmazást a medencék világából. Az uszodafejlesztési programmal egyetért, a rászoruló fiatalok számára viszont célzottabb támogatásokat látna jónak. Az interjú kivonatát közüljük az alábbiakban.

A poroszos úszásoktatásról és edzésmódszerről, az uszodák világában tapasztalt erőszakos edzésmódszerekről, a zaklatási ügyekről Cseh László így nyilatkozott a lapban: "A zaklatásokkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy reményeim szerint az a fajta magatartás sosem volt általánosan jellemző az úszósportra, ráadásul ennek, a különböző nyilvánosságra került ügyek lezárása óta, vége. Ugyanakkor keményebb edzésmódszerekkel nekem is volt szerencsém találkozni, de számomra ma már elfogadhatatlan az, ha egy edző ordibál vagy fizikailag bántalmaz valakit. Őszintén mondom, tűzzel-vassal irtanám az ilyet az uszodák világából."

Az új úszó versenysorozat, az ISL (International Swimming League), a Nemzetközi Úszóliga keretei között Cseh László az olasz Aqua Centrurionsban fog versenyezni, ahol Hosszú Katinka exférje, Shane Tusup is dolgozik új tanítványával. Cseh László nemet mondott Hosszú Katinkának, és nem a háromszoros olimpiai bajnoknő Team Iron elnevezésű csapatában, hanem a római székhelyű egyesület tagjaként indul az új, szigorúan a profiknak meghirdetett versenysorozatban. 

"Amikor május-június környékén elfogadtam az olasz Aqua Centurions ajánlatát, Tusup még nem is volt képben a csapatnál. Ráadásul nem ez döntött, hanem az, hogy szakmai és anyagi szempontból is jobb ajánlatot tettek nekem, mint a Team Iron. Hozzáteszem, ha Katinka volt férje már akkor is ott lett volna a klubnál, amikor megegyeztem velük, az sem változtatott volna a döntésemen, mert számomra nem a csapat egyik edzőjének, hanem a többi versenyzőnek a személye a fontos."

Cseh_László.jpg Fotó: Europress/AFP

A tokiói olimpiával kapcsolatban Cseh László nem árul zsákbamacskát:

"Nem titok: egyáltalán nem biztos, hogy lesz ötödik olimpia az életemben. Egyelőre nem nézek olyan messzire, az én célkeresztemben jelenleg a 2020-as magyar bajnokság van. Ha ott olyan eredményeket érek el, olyan állapotban leszek, ami biztató Tokió előtt, akkor belevágok, és felkészülök az utolsó olimpiámra."

Mivel Cseh László már 33 éves, lassan el kell gondolkodnia, hogy mivel foglalkozik majd, ha egyszer abbahagyja az úszást. Az ezzel kapcsolatos elképzeléseit is megismerhetjük.

"Amíg úszom, addig nem gondolkodom azon, mit szeretnék majd csinálni civilként. Azt már biztosan tudom, ha abbahagyom a versenyszerű sportolást, nem maradok az úszáson belül. Sem edzőként, sem pedig sportvezetőként. Sőt, noha azt nem mondom, hogy soha több nem látnak majd úszni, az uszodát is el fogom kerülni mint munkahelyet."

Arra, hogy miért nem lenne sportvezető sem, külön és hosszabban válaszolt:

"Egyszerűen megutáltatták velem. Két évvel ezelőttig tagja voltam a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, ám az ott tapasztalt rengeteg negatívum és bizonytalanság elfárasztott. Rá kellett jöjjek, ez egyáltalán nem hiányzik, és amikor lemondtam, el is döntöttem: nem vállalok többé semmilyen szerepet a szövetségben. Egyszerűen kihasználtak, olyan dolgokat is a nevemhez kötöttek, amelyekhez abszolút semmi közöm nem volt."

Azzal zárul az interjú, hogy a Kiss László-féle zaklatási ügy szövetségi kezelése idején telt be nála a pohár. Elnökségi tag volt még akkor, amikor a szövetség által kiadott közlemény szerint - amelyet a szöveg szerint megszavazott az elnökség is - a nyilvánosságra került botrány ellenére Kiss László maradjon a válogatott mellett. Az igazság Cseh László elmondása szerint az, hogy "ilyen elnökségi döntés sosem született, ez a Gyárfás Tamás-féle vezetés akciója volt. A szövetség egyszerűen visszaélt mind az én nevemmel, mind a többiekével, és arra, hogy ilyen helyzetbe még egyszer belekerüljek, abszolút nem vágyom."

Cseh László: Egyszerűen kihasználtak | Magyar Hang

Megutáltatták vele a sportvezetést, ezért ha abbahagyja aktív pályafutását, végleg szakít az úszással Cseh László. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, az ország egyik legismertebb sportolója a Magyar Hangnak adott interjújában beszélt arról is, hogy tűzzel-vassal irtaná a bántalmazást a medencék világából. Az uszodafejlesztési programmal egyetért, a rászoruló fiatalok számára viszont célzottabb támogatásokat látna jónak.


Hozzászólások