Úszás - Cseh László napok óta otthonról sem tud kimozdulni
Cseh László napok óta otthonról sem tud kimozdulni
Fotó: Europress/Getty

Cseh László napok óta otthonról sem tud kimozdulni

HosszabbitásHosszabbitás
2015/06/24 13:11

Néhány nappal ezelőtt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dánielnek kellett lemondania egy versenyt a fülgyulladással együtt járó megfázásos betegsége miatt, most viszont Cseh László van szobafogságra ítélve egy kellemetlen vírusos fertőzés miatt. A legrosszabbkor, mert szombaton kezdődik a bajnokság, a VB előtti utolsó megmérettetés...

"Péntek óta nem tudok kimozdulni a házból, így az edzéstervem is felborult, de a bajnokságon karcsúra lefogyva így is ott leszek - mondta napokkal az esemény előtt Cseh László. - A világbajnoki részvételhez szükséges szinteket már megúsztam, de még szükségem van egy jól sikerült és visszajelzéseket adó elővizsgára a kazanyi világbajnokság előtt. A kiutazásig Egerben fejezem be a formán élesítését - ecsetelte a háromszoros olimpiai ezüstérmes, aki hat évvel Peking után, a tavalyi Európa-bajnokságon sorozatban ötödször is nyerni tudott a 200 vegyesen.

A Kőbánya Sport Clubot elhagyó 29 éves világ- és Európa-bajnok számára egyébként azért is különleges a szombaton kezdődő és a kazanyi világbajnokság menetrendjét követő országos bajnokság, mert átigazolása és edzőváltása után most először szerezhet érmeket és pontokat az Egri Úszó Klubnak. Következésképpen Plagányi Zsolt, az edzője is mérföldköves esemény előtt áll.

Újdonság a bajnokságon az is, hogy a nyolcnapos versengésnek most először Győr, a város új büszkeségének számító korszerű uszoda ad otthont, amely hazai pályát jelent Jakabos Zsuzsanna számára. A vállműtétje után újra csúcsformájához közelítő úszó idén azzal (is) büszkélkedhet, hogy a 200 pillangó világranglistáján pillanatnyilag ő a legjobb magyar, megelőzve Hosszú Katinkát és a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliánát.

Kiss László szövetségi kapitány szerint - aki úgy véli, hogy most az edzésmunka legalább ugyanolyan fontos, mint a versenyzés - nem csak a női, hanem a férfi 200 méteres pillangódöntő is nagy szám lehet a bajnokságon. "Három versenyzőnk is ott van az idei világranglista első húsz helyezettje között, legjobbként Cseh László, nem sokkal mögötte pedig Biczó Bence és a még csak 19 esztendős Kenderesi Tamás. Ők hárman csatáztak tavaly a debreceni országos bajnokságon is a győzelemért, és akkor nem kis meglepetést okozva az ifjúsági EB aranyérmes Kenderesi ért elsőként a célba. Tamás nem sokkal később a nankingi ifjúsági olimpián is begyűjtötte az aranyat. Izgalmas kérdés, hogy vajon Győrben is képes lesz-e egy újabb bravúrra, tehát a bajnoki duplázásra? A három pillangó-specialista közül csak kettő indulhat Kazanyban..."

A Santa Clarából öt aranyéremmel és egy újabb csinos pénzdíjjal szerdán hazaérkező Hosszú Katinka, a 200 és a 400 méteres vegyes úszás idei világranglista vezetője, idén nem készül "számhalmozásra", annak ellenére, hogy távollétében a szövetség udvariasan valamennyi számra benevezte. Természetesen Katka és az edzője döntenek majd a helyszínen arról, hogy végül is hány rajtot vállalnak be. Még az is előfordulhat, hogy - a kazanyi VB-re előretekintve - 3-4 nap után a versenyzésből edzésre váltanak át, de ez csak a jövő hét elején fog kiderülni. Ahogy az is, hogy Gyurta Dániel a 100 vagy 200 mellúszást választja, vagy éppen mind a két erősségét.

Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat

Hozzászólások