Úszás - Őrült világrekord megdöntésére készül a földkerekség leggyorsabb úszója
Őrült világrekord megdöntésére készül a földkerekség leggyorsabb úszója
Fotó: Europress/AFP

Őrült világrekord megdöntésére készül a földkerekség leggyorsabb úszója

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/12/04 07:00
Caeleb Dressel betiltott dresszben törne át egy olyan álomhatárt, amihez Budapesten nagyon közel járt, és ami eddig még soha, senkinek nem sikerült a történelemben.

A Budapesten megrendezett ISL-ben a 24 éves amerikai bebizonyította, hogy a lehetetlen nem létezik. A csapatversenyt megnyerő Cali Condors vezére lett az első olyan ember, aki rövidpályán 48 másodpercen belül úszta a 100 méter pillangót (47,78), és szintén az első, aki 50 másodpercen belül a 100 méter vegyest (49,28), mindemellett 50 méter gyorson is világcsúcsot repesztett (20,16).

Utóbbi rekorddal nem volt teljes mértékben megelégedve a sorozatban mintegy 300.000 dollárt kereső, az MVP-díjat is bezsebelő klasszis, így úgy döntött, ha már ennyire jó a formája, csinál még egy ütős dolgot 2020-ban. Az egyik leghíresebb úszómárkával, a Speedóval kötött megállapodásának értelmében december 9-én "javításképp" megpróbál 20 másodperc alá kerülni 50 gyorson, szintén rövidpályán. 

Az őrült csúcskísérletnél speciális szabályokat használ majd, így amennyiben összejön a csúcs, az nem lesz FINA által elismert és hivatalos. Dressel egyedül, ellenfelek nélkül, a hírhedt 2008-as Speedo Fastskin LZR Racer cápadresszben fog versenyezni az idővel, abban a betiltott ruhában, ami a 2010 előtti korszak leghihetetlenebb világrekordjaihoz - szám szerint 200-nál is többhöz - segítette az úszókat, és amelyet a 2008-as pekingi olimpia érmeseinek 98 százaléka használt. Az amerikai célja emellett, hogy megnézze, mekkora a különbség a manapság használt úszónadrágok és a cápadressz között.

"Alig várom, hogy a cápadresszben versenyezhessek, és nagyon izgatott vagyok, hogy a Speedo megálmodta ezt az egészet hisz rendre az innováció határait feszegetik. 2010 előtt még túl fiatal voltam ahhoz, hogy megtapasztaljam a hype-ot, de úgy érzem, most részese vagyok az egésznek. Nem tudom, mire számíthatok időeredmény tekintetében, de bízom abban, hogy össze tudok rakni egy jó futamot" - mondta Dressel.

Gregg Troy, Dressel legendás edzője elmondta, kíváncsian várja az eseményt, hisz tanítványa újabb óriási sportpillanat főszereplője lehet: "A cápadressz megváltoztatta az úszók gondolkodásmódját, emellett lehetőséget nyújtott a sportolóknak és az edzőknek a részletek továbbgondolásában, a technika fejlődésében."

Érdekesség, hogy Dressel legjobbja a távon 50 méteres medencében 21,04, ez mindössze 13 századdal rosszabb César Cielo 2009-es, 20,91-es csúcsától. 

A kísérletről szóló felvételeket a közösségi médiás felületeken, magyar idő szerint december 10-én 18 órakor publikálják.

via SwimSwam

Hozzászólások