Úszás - Balhé az oroszoknál: kidobták a világcsúcstartó edzőjét
Balhé az oroszoknál: kidobták a világcsúcstartó edzőjét
Fotó: Europress/AFP

Balhé az oroszoknál: kidobták a világcsúcstartó edzőjét

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/06/08 16:52
Anton Chupkov trénere semmibe vette a koronavírus miatt hozott szabályokat, azonnal elküldték a központi edzőtáborból. A klasszis úszó kifakadt, megváltoztatja felkészülési programját.

Több nemzethez hasonlóan az orosz úszóknál is újraindult az élet, hisz a koronavírus-járvány okozta helyzetben a szövetség úgy döntött, a válogatott kerettagok számára közös, kéthetes edzőtábort szervez a Moszkva melletti Krugloye-tónál. Ide érkezett június 2-án edzőjével, Alexander Nemtyrevvel együtt a 200 méteres mellúszás világcsúcstartója, a kétszeres világbajnok Anton Chupkov is, ám várakozásaik nagyon nem úgy alakultak, ahogy eltervezték.

Történt ugyanis, hogy Nemtyrev többszöri felszólítás ellenére a létesítmény tiltott, lezárt területeire látogatott, megszegve a kötelező egészségügyi szabályokat. Pechjére valaki lefotózta őt, a kép pedig eljutott a szövetség vezetőihez, így a szövetségi kapitány Sergey Chepikhez is. "A korlátozások mindenkire vonatkoznak, de Nemtyrevet nem érdekelte, mindent figyelmen kívül hagyott. Mivel korábban az összes 65 évnél idősebb edző, így ő is aláírta a szükséges jogi nyilatkozatokat, úgy döntöttünk, azonnal hazaküldjük" - mondta az esetről.

Nemtyrev mindössze két nap után repült az edzőtáborból, hiába védekezett azzal, hogy egyszerűen eltévedt az edzőközpontban. "Rossz lépcsőn mentem le, rossz kijáratot választottam, rossz helyen sétáltam, amely, mint kiderült, állítólag a tiltott zónához tartozik. Sok mindent megéltem az évek során, de az ilyesmi még az én koromban is furcsa. Egyetértek azzal, hogy oda kell figyelni a szabályokra, de nem jogsértést követtem el, nem bántottam senkit, csupán hibáztam. Azonnal súlyosan megbüntettek. Úgy érzem, valakin példát kellett statuálni, ezért fogtak engem és kiválasztottak" - érvelt az edző.

Az ügy pikantériája, hogy korábban Nemtyrev volt az, aki a karantént szimplán "baromságnak" nevezte és mindenáron edzéseket akart tartani Chupkovnak. 
A 23 éves sportoló teljes mellszélességgel kiáll mestere mellett. "Nagyon csalódott és ideges vagyok, ez a csúnya helyzet azt eredményezte, hogy pont akkor veszítettem el az edzőmet, amikor a legnagyobb szükségem lenne rá. Amint megnyitják az uszodákat Moszkvában, én is elhagyom az edzőtábort, hogy nyugodtan folytathassam a felkészülést, addig online kapcsolatban maradunk" - fogalmazott Chupkov.

Kérdés, bő egy évvel az elhalasztott tokiói olimpia előtt egy ilyen affér és a szövetséggel látszólag megromló viszony milyen hatással bír Chupkov helyzetére.

via SwimSwam, RT

Hozzászólások