Úszás - A botrányhős olimpiai bajnok úszó hét év szünet után Budapesten tér vissza
Hét év szünet után Budapesten tér vissza a botrányhős olimpiai bajnok úszó
Fotó: Europress/AFP

A botrányhős olimpiai bajnok úszó hét év szünet után Budapesten tér vissza

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/09/28 19:03
A sportág sötét oldaláról könyvet író világcsúcstartó, a francia Amaury Leveaux 34 évesen az ISL egyik legérdekesebb versenyzője lehet.

2013 decemberében, mindössze 28 évesen jelentette be Amaury Leveaux, hogy visszavonul a profi sporttól. A franciák klasszis úszójának döntése meglepte a közvéleményt, hisz egyrészt mai napig ő a 100 méteres gyorsúszás rövidpályás világcsúcstartója (44,94 a 2008-as, rijekai Eb-ről), másrészt olimpiai, világ-és Európa-bajnok váltóember, emellett a pekingi olimpián egyéniben, 50 gyorson szerzett ezüstérmet. 

Leveaux akkor úgy nyilatkozott, elég volt neki ennyi az úszásból, magánéletére kíván koncentrálni. Előbb megírta nagy port kavaró, Szex, drogok és úszás: egy úszó megtöri a csendet című önéletrajzi könyvét, amiben az úszósporton belüli doppingolásról, kokainozásról, csalásokról számolt be döbbenetes részletességgel és őszinteséggel, majd 2015-ben megszületett kisfia, Edward. Ezt követően egészen 2018 szeptemberéig nem lehetett hallani róla, ekkor azonban előállt egy hatalmas tervvel: Hosszú Katinka korábbi edzője, Dave Salo irányításával kitűzte célul, hogy visszatér, és Anthony Ervin rekordját megdöntve minden idők legidősebb sportági olimpiai bajnokaként aranyérmet nyer Tokióban. "Nem hiányoznak az edzések, de mindig is olyan versenyző voltam, akit vonzanak a kihívások. Sikeres akarok lenni, a csúcsra török" - fogalmazott egy interjúban.

Az utóbbi két évben kőkeményen, nagy nyugalomban edzett, 2019 júliusában, a francia bajnokságon immár az Alliance Dijon Natation színeiben versenyzett, nem is rossz formában. Indult a rövidpályás országos bajnokságon, majd legutóbb, idén január végén-február elején a Meeting National du Grand Chalonon is, itt inkább kevesebb, mint több sikerrel - 50 gyorson, 50 pillangón és 100 gyorson is messze járt régi önmagától. 

Az olimpia elhalasztása a létező legjobbkor jött számára, igaz, idén júliusban más miatt került címlapokra: a doppingellenőrök az éjszaka közepén nem tudták őt elérni mulhouse-i edzőtáborában, hisz ki volt kapcsolva a telefonja, a szálláshelyén pedig nem üzemelt kapucsengő - a szabályok értelmében legalább három ilyen eset jár eltiltással, így megúszta egy kínos mosollyal.

Leveaux tervei megváltoztak, ám újabb jó hírt kapott: 34 évesen visszatér a sportág elitjébe, miután az International Swimming League-ben szereplő London Roar bejelentette, ő az egyike azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt hiányzó ausztrálokat pótolják az október 16-án kezdődő, nagyrészt Budapesten zajló sorozatban. A francia Adam Peaty csapattársaként az egyik legérdekesebb szereplője lehet az ISL-nek, és nem csupán teljesítménye miatt - kérdés, mennyire fogadják őt jól abban a közegben, amit öt évvel ezelőtt földbe tiport.

Itt az első komoly bejelentés a koronavírus miatt az úszók csúcssorozatában | Eurosport

Minden összeállt az ISL-ben, vagyis mégsem: klasszisok sora biztosan nem utazik Budapestre. Várhatóan nem ez az utolsó eset. A tervek szerint október 16-án, Budapesten, a Duna Arénában rajtol az International Swimming League második szezonja.

"Nagyon, nagyon, nagyon várom a versenyzést! Mindent meg fogok tenni azért, hogy sikeres legyen a csapat. ISL, érkezek!" - mondta.

Kíváncsian várjuk!

részben SwimSwam

Hozzászólások