Úszás - Alkohol és depresszió: az olimpiai bajnok a pokolból tért vissza 
Alkohol és depresszió: az olimpiai bajnok a pokolból tért vissza 
Fotó: Europress/AFP

Alkohol és depresszió: az olimpiai bajnok a pokolból tért vissza 

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/05/19 17:58
Adam Peaty a világ valaha élt egyik, ha nem a legjobb mellúszója. Az aranyérmeket, a bődületes világcsúcsokat és egyben saját magát azonban nem is olyan rég majdnem legyőzte egy komoly lelki harc. Őszinte és tanulságos történet arról, hogy mindig van kiút. 

2018. április 9., Gold Coast, Ausztrália, helyi idő szerint 21 óra 8 perc. A Nemzetközösségi Játékok 50 méteres mellúszása után felhördül az úszóvilág, hisz a korábbi világcsúcstartó, azóta már visszavonult Cameron van der Burgh szinte a semmiből legyőzi a verhetetlennek hitt Adam Peatyt. "Négy év után újra megelőzték kedvenc távján a királyt", hangzanak a szalagcímek, és a brit hiába gratulál látszólag tiszta szívből és rendkívül sportszerűen a dél-afrikainak, a lejtmenet szépen lassan megkezdődik.

Négy év sok idő, pláne a csúcson, pláne olimpiai bajnoki, világbajnoki és Európa-bajnoki címek sorával. Ha ránézünk a most 25 éves klasszis eredménylistájára, semmiféle megingás nem látszik: világcsúcsok 2014-től folyamatosan, a 26 és az 57 másodperces álomhatár áttörése 50, illetve 100 mellen (2017, Budapest, 25.95, és új Peatyként: 2019, Gwangju, 56.88). Rekordok, amik emberi mértékekkel felfoghatatlanok. 

Négy év, lejtmenet, új Peaty: ezek a címkék simán elférnének abban a róla szóló filmben, aminek címében valószínűleg a pokol és a menny szavak szerepelnének. Az a bizonyos vereség a Nemzetközösségi Játékokon szó szerint vereséggé változott, nemcsak egy versenyre, majdnem egy egész életre. A megtörhetetlen, laza britben (aki néhány hónappal korábban, a budapesti vizes vb egyik napos délutánján a Duna Aréna médiateraszára baseballsapkában, napszemüvegben, komótosan érkezett, aztán a szemüveget levéve egy másodperc alatt a világ egyik legközvetlenebb emberévé vált) azon az áprilisi estén valami megváltozott.

"Feltettem magamnak a kérdést: ha én vagyok a világ leggyorsabb mellúszója, miért kapok ki? Egy csapásra elvesztettem a hitet. A 2016-os riói aranyérem után megtapasztaltam a sikerrel járó negatív érzéseket, de visszatértem - aztán 2018 végére minden addiginál mélyebbre kerültem" - elevenítette fel a bő másfél évvel ezelőtti sötét időszakot egy friss interjúban.

A lejtmenet egyre veszélyesebbé vált. "Olyan pontra jutottam, ahol semmiben nem találni örömet és élvezetet, ahol fölösleges boldognak lenni - egyszerűen nem éri meg. Az év utolsó részét versenyzés szempontjából kihagytam, így jutott idő bulizásra és ivásra, a depresszióm pedig csak fokozta a tétet. Szó szerint minden motivációm elúszott.

Tiniként szerettem a kicsapongást, és hiába jártam meg időközben a csúcsot, 2018 végén visszatértek a régi szokások. Minden pénteken és szombaton, sőt, sokszor csütörtökönként is féktelen ivászatot tartottam, szeptembertől decemberig nagyjából minden hétvégén. A végére aztán meguntam, kiégtem. Manapság épp emiatt teljesen hidegen hagy ez az életmód. Hosszú időbe telt, hogy felismerjem, mi az, ami fontos számomra és mi az, ami nem. Megtanultam alkohol nélkül kezelni a problémákat, megismertem az elmémet és a testemet. Nem volt egyszerű."

A 2019-es világbajnokságon egyáltalán nem látszott rajta, hogy miken ment át: három első hely (50 és 100 mell, plusz a 4x100-as férfi vegyesváltó), egy világcsúcs. Minden addiginál erősebb volt fejben - tanult az ausztráliai sokkból. "Utólag örülök, hogy Cameron megelőzött, sokat tanultam. Még inkább első akarok lenni, még jobban ostromolni akarom a csúcsokat, egészen addig, amíg úgy érzem: ennél már nincs feljebb. Ez az életem."

Peatynek hamarosan teljesen megváltoznak a mindennapjai, hisz párjával, Eirivel szeptemberre várják első gyermekük, egy kisfiú születését. Joggal adódhat a kérdés: meddig tervez a profi sportban? 

"Ha tíz évig nem tudják felülmúlni az általam úszott időket, elégedetten fogok visszatekinteni a karrieremre. Az év végén 26 leszek, ráadásul apuka, érthető, hogy élni akarom az életet. Tokióra időzítem a létező legjobb formát, utána meglátjuk, merre tovább, de biztosan visszaveszek kicsit. Hálás vagyok azért, amim van, ennél semmi sem fontosabb" - mondta.

Peaty ezen a héten térhetett vissza a medencés edzésekhez, természetesen a járvánnyal szembeni védekezés legszigorúbb szabályait betartva. Érettebben, nyugodtabban és elszántabban, mint valaha. 

via Sportsmail

Hozzászólások