Úszás - A Sun Yang-ügy rávilágít a doppingkérdés ellentmondásaira
A Sun Yang-ügy rávilágít a doppingkérdés ellentmondásaira
Fotó: Europress/AFP

A Sun Yang-ügy rávilágít a doppingkérdés ellentmondásaira

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/07/25 20:06
Megosztja az úszóvilágot a doppingügybe keveredett kínai klasszis, Sun Yang részvétele a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A többszörös olimpiai-és világbajnok gyorsúszót rengeteg kritika éri a média és az úszótársak részéről is. Az ügy komplikáltsága tökéletesen tükrözi a sportban jelenlévő megoldatlan doppingproblémákat.

Sun Yang három olimpiai bajnoki címével és tizenegy világbajnoki győzelmével az úszás kiemelkedő alakja. Hazájában nemzeti hősként ünneplik, a legnépszerűbb sportolók közé tartozik Kínában. A világ egyik legjelentősebb sportnagyhatalma ezért kiemelten védi, és kivételezett bánásmódban részesíti Sunt, hajlamosak szemet hunyni botrányai és doppingügyei felett is.

Sun először 2014-ben keveredett doppingbotrányba. A kínai országos bajnokság során trimetazidin nevű serkentő hatású szert találtak a szervezetében, amiért három hónapra eltiltották. Sun állítása szerint szívproblémái miatt szedte a gyógyszert, így minimális büntetéssel megúszta az ügyet. A kínaiak azonban csak az eltiltás letöltése után hozták nyilvánosságra a vétséget, miután Sun letarolta az Ázsia-bajnokság gyorsúszó számait. A legújabb vádak szerint múlt szeptemberben Sun testőrei kalapáccsal verték szét az úszó vérmintáit tartalmazó fiolákat egy előre be nem jelentett doppingellenőrzés során. A kínai jogászai azonban a doppingellenőrök szabálytalan eljárására hivatkozva kimentették Sunt, legalábbis a FINA-nál. Az ügy azonban itt még nem ért véget. A WADA a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, a CAS szeptemberben hallgatja meg a gyorsúszót, ha bűnösnek találják, örökös eltiltással is sújthatják. Már ott érezhető az ellentmondás, hogy Sun az örökös eltiltás veszélye mellett nyerheti halomra magát, versenyengedélyét nem függesztették fel, ahogyan az is érdekes, hogy a WADA és a FINA álláspontja szemben áll egymással.

000_1J23CE.jpg Fotó: Europress/AFP

Sun nemcsak részt vesz, két aranyérmet már be is gyűjtött a dél-koreai vb-n, tovább fokozva ezzel az indulatokat a sajtó és a versenyzőtársak részéről. A 400 gyors díjátadó ceremóniája során a második helyezett Mack Horton nem volt hajlandó felállni Sun mellé a dobogóra, a 200 gyors eredményhirdetése után a bronzérmes brit Duncan Scott tett ugyanígy. A két úszó magatartása erősen megosztotta a közvéleményt, vannak, akik hősként ünneplik őket, mások szerint tiszteletlenül jártak el, s a tiltakozás nem megfelelő módját választották. Ezt a véleményt erősíti a FINA is, ami írásbeli figyelmeztetést rótt ki az eredményhirdetést bojkottáló úszókra.

Mack Horton és Sun Yang ellentéte egyáltalán nem új keletű, az ausztrál 2016-ban doppingoló csalónak nevezte riválisát, miután a riói olimpián a kínait legyőzve szerzett aranyérmet 400 gyorson, majd azzal is megvádolta ellenfelét, hogy Sun egy edzés alkalmával bosszúból lefröcskölte őt. Nyilatkozatai után gyakorlatilag egész Kína Horton ellen fordult, s bocsánatkérést követeltek az ausztráltól. A kínai szurkolók a mostani incidens után sem kímélték a 400 gyors olimpiai bajnokát, Horton halálos fenyegetéseket is kapott, s jelenleg első számú ellenségnek számít Sun fanatikus szurkolói körében.

053_20190725183154_KINQ1_JK1_1036306E30B330_183150898_(1).jpg Fotó: Europress/AFP

Nem Horton az egyetlen, aki beleszállt a kínaiba. A szintén ausztrál Mitch Larkin támogatásáról biztosította csapattárát, Lilly King pedig örömét fejezte ki, amiért az úszók felszólalnak a dopping ellen. Az olimpiai bajnok amerikai mellúszó súlyos kritikát fogalmazott meg a FINA-val szemben, sérelmezte, hogy a szövetség többet tett azért, hogy megdorgálja Hortont, mint hogy megbüntesse a kínait. Adam Peaty ennél is durvábban fogalmazott, szerinte Sun Yangnak meg kellene kérdeznie önmagától, van-e helye a sportban, ha az emberek kifütyülik. „Ha a szurkolók nem akarják őt, nem tudom, miért van itt.” - tette hozzá a brit mellúszó. 
Chad le Clos, aki a 2016-os riói olimpián 200 gyorson pont Sun mögött szerzett ezüstérmet, egyenesen arról beszélt, hogy neki járna az olimpiai arany, a negyedik helyezett James Guy pedig bronzérmet érdemelne. Caeleb Dressel a többiekhez képest finomabban fogalmazott, ő kiemelte, nem szabad addig ítélkezni, amíg nem ismerjük a történet mindkét oldalát, ugyanakkor ő is hozzátette, a dopping elleni küzdelem kulcsfontosságú. 

Első ránézésre úgy tűnhet, az úszók egységesen kiállnak a doppingmentes sport és a tiszta versenyzés mellett, a történethez azonban hozzátartozik, hogy Sun sosem örvendett nagy népszerűségnek az úszók körében, így doppingügye egyben alkalmat is ad arra, hogy az évek során felgyülemlett ellenszenvet mind rázúdítsák a kínaira.

000_1J23EM.jpg Fotó: Europress/AFP

Leginkább a nyugati sajtó támadja Sun Yangot. Szerintük a kínai jelenléte rosszat tesz a sportágnak, s tiszteletlenség a versenytársakkal szemben, hogy Sunt doppingügyei ellenére engedik versenyezni. Más vélemények szerint enyhe álszentség jelenik meg a Sunt kritizálóknál, hiszen míg a kínait erőteljesen támadják, addig saját doppingon ért csapattársaik vétsége mellett hajlamosak szemet hunyni. Mack Horton például nem volt hajlandó kezet fogni Sunnal, miközben honfitársai doppingügyeiről sosem ejtett szót. A vegyesúszó Thomas Fraser-Holmes 12 hónapos doppingeltiltás után tért vissza az ausztrál csapatba, az olimpiai ezüstérmes, Madeline Grovest pedig felmentették, annak ellenére, hogy kihagyott egy doppingellenőrzést. Miközben az ausztrálok Sun Yangot csalónak kiáltották ki, addig saját versenyzőikkel szemben sokkal megengedőbbek, az ausztrál úszók doppingügyeit rendre kimagyarázzák.

A 200 méteres gyorsúszás jól jellemzi Sun helyzetét. A kínai ezúttal csak másodikként csapott célba, a litván Danas Rapsysnak sikerült megelőznie őt. Azonban egy rajtkőn megtett szabálytalan mozdulatért, (amivel egyébként semmiféle előnyt nem szerzett) Rapsys csak pár pillanatig érezhette magát világbajnoknak, kizárták a versenyből. Sun azonnal ünnepeltetni kezdte magát, a pórul járt versenyzőtárs felé semmiféle részvétet nem mutatott. A kínai közönség szintén hangosan éljenezte kedvencét, miközben a nézőtér legnagyobb része füttykoncerttel fogadta az eseményeket.

017_218344.jpg Fotó: Europress/AFP

Sun magatartásában nagy szerepet játszik, hogy a kínaiak egyfajta burokban tartják őt. Imádják, dicsőítik, támogatják, sosem kritizálják. Sun ezáltal gyakorlatilag bármit megtehet, hazájában ugyanúgy az első számú kedvenc marad. A világ többi részével azonban nem képes szót érteni, angolul nem beszél, a külföldi médiával és a versenyzőtársakkal nem képes kapcsolatot teremteni. A kínai piac ráadásul a FINA számára is kiemelt fontossággal bír, s ennek megőrzése szempontjából semmiképp sem tenne jót, ha Kína legnagyobb úszósztárját eltiltanák.

Hogy a versenyzők jogosan támadják Sunt, vagy csak ujjal mutogatnak, arról megoszlanak a vélemények, az azonban bizonyos, hogy a Sun Yang-ügy semmiképp nem tesz jót az úszósportnak, hiszen erőteljesen elvonja a figyelmet magáról a versenyzésről. Amennyiben a CAS szeptemberben bűnösnek nyilvánítja a kínait, különösen kínos lesz elvenni tőle a már most is sokak által megkérdőjelezett világbajnoki aranyérmeket.


Hozzászólások