Úszás - A Nemzetközi Úszószövetség szavazásán is Rasovszky Kristóf lett a tavalyi év legjobbja
A Nemzetközi Úszószövetség szavazásán is Rasovszky Kristóf lett a tavalyi év legjobbja
Fotó: Europress/AFP

A Nemzetközi Úszószövetség szavazásán is Rasovszky Kristóf lett a tavalyi év legjobbja

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/07 18:05
A FINA közzétette, kik voltak a tavalyi év legjobbjai – és ismét van magyar a listán: Rasovszky Kristóf 2019-ben elnyerte az Év férfi nyíltvízi úszója címet.

A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a 22 éves magyar versenyző az egészéves teljesítményt értékelő kritériumrendszer alapján lett a legjobb. Az előre kihirdetett pontértéktáblázat alapján a dél-koreai világbajnokságon 5 kilométeren szerzett aranyérme mellett - amely a szakág történetének első magyar vb-diadala volt - tíz km-en elért negyedik, illetve a csapatversenyben szerzett hatodik helye, valamint az összetett világkupa-győzelem okán nagy fölénnyel végzett az 1. helyen.

Rasovszkynak ez már a második nagy egyéni elismerése a tavalyi esztendő alapján, legutóbb az európai szövetség (LEN) szavazásán lett a legjobb.

Az Európában első, illetve 2018-ban a FINA-nál is győztes Hosszú Katinka ezúttal második lett Sarah Sjöström mögött a női úszók között - itt a rövidpályás Eb-n elért aranyérmek semmit sem nyomtak a latba, kizárólag a FINA-eseményeken szerzett érmek, illetve a világkupa összetettje számított, valamint alapvető kritérium volt a világbajnoki aranyérem.

A győztesek a trófeák mellett 10 ezer dolláros jutalmat kapnak, amelyet várhatóan a decemberi, Abu-Dzabiban rendezendő rövidpályás-vb után sorra kerülő gálán vehetnek át, mivel a WADA Oroszországot elmarasztaló döntése miatt a mostani, Moszkvába tervezett eseményt le kellett mondani.

FINA Év sportolói 2019
Úszás:
Férfiak: Caeleb Dressel (amerikai) • Nők: Sarah Sjöström (svéd)

Nyíltvízi úszás:
Férfiak: Rasovszky Kristóf • Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Műugrás:
Férfiak: Hszie Szi-ji (kínai) • Nők: Si Ting-mao (kínai)

Óriástoronyugrás:
Férfiak: Gary Hunt (brit) • Nők: Rhiannan Iffland (ausztrál)

Műúszás:
Férfiak: Alekszandr Malcev (orosz) • Nők: Szvetlana Romasina és Szvetlana Kolesznyicsenko (oroszok, holtversenyben)

Vízilabda:
Férfiak: Olaszország • Nők: Egyesült Államok

MÚSZ/MTI

Hozzászólások