Úszás - A fél sportvilág bedőlt az óriási áprilisi tréfának
A fél sportvilág bedőlt az óriási áprilisi tréfának
Fotó: Europress/AFP

A fél sportvilág bedőlt az óriási áprilisi tréfának

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/04/04 15:30
Olyan hihetően közölte valótlan információit április 1-jén az egyik legjelentősebb úszással foglalkozó szakportál, hogy sajtóorgánumok és szurkolók százai hitték el és terjesztették: megváltozik a mellúszás!

Április első napján tudnivaló, hogy a kacsa a szokásosnál is jobban hápog. A bolondok napi tréfálkozás az utóbbi években, a közösségi média előretörésének köszönhetően még "híresebbé" és felkapottabbá vált, és nincs ez másként a sportvilágban sem: elég csak a hazai vonalra, azon belül is Hosszú Katinkára gondolni, aki az utóbbi években mellnagyobbításáról vagy épp kopasszá válásáról osztott meg fotókat a poén kedvéért. 

Van, aki viccnek, van, aki megbotránkoztatásnak fogja fel a tradíciót, ami lényegében egyvalami miatt megosztó, ez pedig az emberi hiszékenység. A koronavírus-járvány időszakában érezhetően kevesebb volt a humor, több világvállalat direkt fogta vissza magát, nehogy rosszul süljön el egy-egy kamuhír. Akadtak azonban, akik másképp gondolkoztak, és parádésan véghezvitték kitalált ötletüket - elvégre minden mosollyal hosszabb és pozitívabb az élet.

Nem egy internetes felületen jelent meg, hogy Roger Federer bejelentette visszavonulását, de mindegyik cikk alján ott szerepelt a "Happy April Fools Day!", azaz a "Boldog bolondok napját!" szöveg. A tekintélyes SwimSwam szakportál viszont nem jelezte mindent elsöprő cikkében az iróniát, amit ugyan erősen lehetett érezni, de egyes részek akár a hiteles kategóriában is megállták volna helyüket. Íme!

"Az úszósport innovációjával kapcsolatos folyamatos erőfeszítések révén a FINA drasztikus változtatásokat jelentett be 2021-re és 2022-re vonatkozóan a mellúszás szabályaiban. Minderről a testület eredetileg az idei tokiói olimpián döntött volna, de az ötkarikás játékokat 2021-re halasztották, így a FINA már a héten tanácskozott. A legtöbb újdonság adminisztratív jellegű, ám a mellúszás alapjaiban változik meg: ezentúl nem lesz szükséges két kézzel érinteni a falat, lehet bukófordulót, valamint 15 méterig korlátlan számú delfintempót alkalmazni.

"Figyelembe vettük a sport fejlődését, és elhatároztuk, hogy intenzívebbé tesszük az úszást" - mondta Lin Quanting hongkongi bizottsági tag, utalva az első ISL-szezonra, ahol a versenyszámok közötti 15 perces szünet 4 percesre csökkent. "Javaslatokat kértünk a nemzeti szövetségektől arra vonatkozóan, hogyan lehetne a leglassabb úszásnemet, a mellet felgyorsítani. A minél kielégítőbb show kedvéért azok a kizárások szűnnek meg az új szabályok által, amiket a szurkolók nem szeretnek: senki sem akarja, hogy az aranyesélyes kedvencét már az előfutamokban diszkvalifikálják" - fogalmazott.

A legjobb részt a cikk végére hagyták: "A bizottság két másik javaslatot is megvizsgált, ideértve a szabadabb víz fölötti mozgásteret a hagyományos békarúgás delfinszerű rúgássá változtatásáig, ám ezeket elvetették. "Nem akarjuk, hogy a mellúszás túlságosan a hátúszásra hajazzon, ráadásul a vegyesúszó-számokban is problémákat okozna" - egyértelműsítette a FINA."

Természetesen a nemzetközi szövetség semmilyen közleményt nem adott ki, nem is üléseztek, ráadásul a megnevezett hongkongi tag, Lin Quanting sem létezik. A SwimSwam mindezek ellenére talán nem is gondolt arra, hogy világszerte több vezető sajtóorgánum veszi át a fals infót (Magyarországon is ez történt), a szurkolók pedig üzenetek százaival bombázzák a portált és nem egy klasszis versenyzőt, hogy valóban igaz-e a hír. A világbajnok Michael Andrew ráadásul rátett egy lapáttal, hisz Instagramon egy pacsizós emojit kommentelt a "bejelentés" alá.

(null)

(null)

A SwimSwam végül pénteken úgy döntött, egy mondattal frissíti a cikket és lezárja a témát: "Reméljük, mindannyian élveztétek a tréfánkat. Mellúszók, megkönnyebbülhettek!" 

részben SwimSwam

Hozzászólások