Úszás - 4 ok, amiért külföldön is alig várják a budapesti úszó vébét
4 ok, amiért külföldön is alig várják a budapesti úszó vébét

4 ok, amiért külföldön is alig várják a budapesti úszó vébét


2017/07/21 11:20

Igen, mi is tudjuk, hogy a budapesti vizes vébé már múlt héten megkezdődött; már zajlanak a fővárosunkban a műúszás és a műugrás versenyszámai, valamit a vízilabdameccsek, sőt úszni is úsznak már, csak nem az uszodában, hanem nyílt vízen, Balatonfüreden. De a szó szoros értelmében vett "úszó világbajnokság" majd csak július 23-án, vasárnap veszi kezdetét a Duna Arénában. Kiélvezve azt, hogy ekkora nemzetközi sporteseményt rendeznek Magyarországon, talán érdemes a honfitársainknak való szurkoláson túl, nem csak magyar szemmel nézni ezt a hetet. Ennek első lépéseként - mintegy jó házigazdákként - vegyük sorra, hogy külföldön miért várják és miért ajánlják a nézők kitüntetett figyelmébe a budapesti vébé úszó számait.

1. Nincs Phelps és nincs Lochte sem

Ez pedig eleve izgalmassá teszi a versenyeket, hiszen a fenti két amerikai név hihetetlen mértékben dominálta az új évezred férfi úszó mezőnyét, és bár elsősorban olimpiai éremhalmozó rekorderekként élnek a köztudatban, értelemszerűen nem csak a nyári játékokat uralták ebben az időszakban. Ketten együtt 40 világbajnoki cím birtokosai, még akkor is, ha a rövidpályás vébéket nem is számítjuk. Szóval az ő távolmaradásuk mindenképp hírértékű, hiszen 2000 óta az idei lesz az első olyan világbajnokság, melyen egyikük sem áll rajthoz.

Ami a huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelpset illeti, ő állítólag a riói szereplése óta továbbra is edzésben van, de a 31 éves világsztár már nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett versenyzésre koncentrál. Most a budapesti vébé helyett például inkább arra készült, hogy egy fehér cápa ellen ússzon. A nagy párharc, amelyet a Discovery közvetít, épp a vizes világbajnokság idejére esik. Phelps és a cápa pont július 23-án, az úszó számok nyitónapján mérik majd össze erejüket. 

Michael Phelps és Ryan Lochte a riói dobogón ünneplik a 4x200 méteres férfi gyorsváltóval aratott győzelmüket.

Ryan Lochte pedig épp csak letöltötte azt a 10 hónapos eltiltását, amelyet három csapattársával együtt elkövetett részeg randalírozás miatt kapott. A most 32 éves amerikai honfitársaival még a riói játékok alatt öntött fel a garatra, olyannyira, hogy abból egy egészen bizarr történet kerekedett. Az első hírek még arról szóltak, hogy az USA válogatott úszói rablótámadás áldozatai lettek, később azonban videofelvételek kerültek elő az estéről, melyek alapján kiderült, valójában Lochte és társai - Gunnar Bentz, Jack Conger, illetve Jimmy Feigen - egy buliból hazafelé tartva valahogy egy benzinkút leamortizálásával folytatták a duhajkodást. A hatszoros olimpiai bajnoknak tehát ezért kell kihagynia az idei vébét.

A két világsztár távolmaradása legfeljebb az amerikaiaknak fájhatna, de annak tudatában, hogy milyen komoly harc megy a "team USA"-be való bekerülésért, valószínűleg még a tengerentúlon is akadnak olyanok, akik számára Phelps és Lochte hiánya örömteli. És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz...

2. Az új sztárok és a "nagy öregek" esélye

Azt szokás mondani, hogy az olimpiát követő világbajnokságokon mindig egy kicsit fellazul a mezőny, mivel ebben a sportágban alapvetően az ötkarikás játékokra, mint csúcseseményekre koncentrál elsősorban a versenyzők felkészülése. Rio után most az új olimpiász elején tartunk, ráadásul nem csak a fent említett két amerikai hagyja ki Budapestet, nem úszhat például a 100 méteres gyorsúszás szívműtét után lábadozó olimpiai bajnoka, Kyle Chalmers és az év eleje óta vállsérüléssel küzdő, szintén olimpiai bajnok amerikai Missy Franklin sem. Ez az időzítés tehát kedvezhet egyfelől a legújabb generáció feltörekvőinek, másrészről azoknak a tapasztaltabb úszóknak is, akik már nem feltétlenül egy teljes négyéves ciklusban gondolkoznak, sőt akár innen akarnak visszavonulni is.

Kyle Chalmers, az ausztrálok olimpiai bajnoka közelmúltbeli szívműtétje miatt nem úszhat Budapesten, de a lelátóról biztatja majd csapattársait

Amerikában persze fontos kérdés - a CNN beharangozójában fel is teszi -, hogy Phelps és Lochte után ki ülhet fel a vegyesúszás trónjára, hiszen a 2003-as barcelonai világbajnokság óta csak ez a két amerikai nyert vb címet 200 méteren ebben a számban, és nagyon szeretnék, ha jönne egy új sztár, aki megnyeri az USA-nak zsinórban a 8. aranyat ezen a távon. A nevezések alapján ez a feladat két amerikaira vár. Egyikük a riói 400 méter ezüstérmese, a 23 éves Chase Kalisz, akiről korábban maga Phelps is saját lehetséges utódjaként beszélt, de aki egyelőre inkább a hosszabbik vegyes távon tűnik bajnokesélyesnek. Másikuk a 20 éves Abrahm DeVine, akinek a budapesti lesz az első felnőtt világversenye az USA színeiben. DeVine az amerikai válogatón több mint három másodpercet javított egyéni legjobbján a 200 vegyesen, ezzel tudta Kalisz mögött második helyen kvalifikálni magát a vébére.

Chase Kalisztól várják idén a vegyesúszásban az aranyat az amerikaiak

A férfi mezőny a hiányzó sztárokat sorra véve egyébként "lyukasabbnak" tűnik a nőinél, jól mutatja ezt az is, hogy nem érkezik igazán nagy férfi név Amerikából. A Budapestre utazó amerikai válogatottban a legnagyobb sztár az ötszörös olimpiai bajnok Katie Ledecky, aki még mindig csak 20 éves. Őt 200 méter felett minden gyorsúszó számra nevezték, és tekintve, hogy 400-on, 800-on és 1500-os is ő a világcsúcstartó, ahogy az amerikaiak írják, ha ő a medencében lesz, alighanem minden tekintet rá szegeződik majd. Visszatérve a férfiakra, a külföldi esélylatolgatások többé-kevésbé ismert úszót is a nézők figyelmébe ajánlanak. A SwimSwam magazin a dobogóra várja például a '95-ös születésű kínai Yan Zibeit, aki hazájában elsőként jutott 59 másodperc alá 100 méter mellen, és a világ idei harmadik legjobb időeredményével rendelkezik; és a '96-os születésű ukrán hosszútávúszót, Mykhailo Romanchukot is, aki eddig csak kontinensviadalon tudott érmet szerezni 800 és 1500 gyorson.

Ami pedig a talán utolsó nagy dobásukra készülő korábbi bajnokokat illeti, az amerikai sajtóban itt emlegetnek két magyart: Cseh Lászlót és Gyurta Dánielt is. Hogy ezzel át is evezhessünk a következő témára.

3. Azt mondják, a házigazdák úszóira is érdemes figyelni

Nyilván senkinek nem mi áruljuk el most, hogy Hosszú Katinka világsztár. És nem csak az eredményei, de hihetetlen népszerűsége okán is az. A vizes vébé előtt tehát nem véletlenül foglalkoznak rengeteget vele a nemzetközi sajtóban, egyrészt, mint a jelenkor úszását fémjelző nagy névvel, másrészt mint a házigazdák abszolút favoritjával. Rowdy Gaines, az amerikaiak ma kommentátorként dolgozó egykori úszó olimpiai bajnoka szerint például vitathatatlan, hogy a 28 éves magyar a legsokoldalúbb úszó napjaink mezőnyben, akkor is, ha nem csak a nőket, hanem a férfiakat is számításba vesszük. Hosszúra külföldön leginkább csak az Iron Ladyként hivatkoznak, és az összes vegyesúszó szám világcsúcstartójaként, parádés címvédést várnak tőle ebben az úszásnemben, mi több, a 100 méteres hátúszás regnáló olimpiai bajnokaként a hátúszó számok favoritjai közt is számon tartják. A budapesti világbajnokság előtt felvezetésképpen portrét közölt róla például a francia L'Equipe és a CNN is, ez utóbbi magyar verzióját itt, a Hosszabbításon olvashatjátok:

Hosszú Katinka: "A verseny már a vízbeugrás előtt eldől" | Hosszabbítás

A két nap múlva kezdődő budapesti vizes világbajnokságra hangolódva a CNN hosszú portrét közölt a magyar világklasszisról, Hosszú Katinkáról. Az Iron Lady, akivel az amerikai médium stábja itt Budapesten, a Duna Arénában találkozott, maga is megszólal az írásban. Beszél a mentális felkészülésről, a londoni kudarcról, Shane és a nagypapája edzői szerepéről.

Ugyanakkor nem Hosszú az egyetlen a magyar válogatottból, akinek szereplésére nem csak a hazai média hívja fel a figyelmet. A 31 éves Cseh Lászlóra mint a "magyar veteránra" hivatkoznak több helyen, hozzátéve, hogy talán az utolsó nemzetközi szereplését láthatjuk a budapesti világbajnokságon. Mi persze tudjuk, hiszen Cseh megmondta, nem elképzelhetetlen az sem, hogy még Tokióban is rajthoz áll majd, ez ráadásul nagyban függ attól is, hogyan úszik most, a Duna Arénában.

Cseh László már csak az emlékezetes riói, Michael Phelpsszel és Chad Le Closszal hármas holtversenyben megszerzett ezüstérme miatt is élénken él a nem magyar úszásrajongók emlékezetében

Cseh Lászlón kívül kívül hasonló okokból; inkább a korábbi világbajnoki címei okán, semmint a mostani vébé favoritjaként hivatkoznak Gyurta Dánielre, akit a papírforma alapján még döntőbe sem várnak legerősebb számában, a 200 méteres mellúszásban. Van, ahol azért legalább egy lábjegyzetet kap a 28 éves magyar olimpiai bajnok, mondván, hogy ő lehet az a bizonyos, kiszámíthatatlan sötét ló a 200 mell férfi mezőnyében. A magyar férfiak közül egyedül Verrasztó Dávidot tartják igazi éremesélyesnek a nemzetközi médiában. A 28 éves Európa-bajnokunk a SwimSwam szerint a 400 vegyes teljes mezőnyére nézve "veszélyes" lehet, nemcsak azért, mert idén az övé a világ második legjobb ideje ezen a távon, hanem azért is, mert hazai közönség előtt úszhat.

A magyar női úszók közül külföldön Késely Ajna neve merül fel, róla "a házigazdák lehetséges jövőbeli sztárja"-ként írnak, hozzátéve, hogy a csupán 15 éves magyar lány még nem mutatott olyan sebességet, mint más, gyorsúszásban már idén is remekelő tinédzserek; a kínai Li Bingjie vagy az ausztrál Ariarne Titmus. Hosszún kívül a magyar nők közül egyelőre csak a szintén riói érmes Kapás Boglárkát várják a vébén érmet szerzők közé, aranyat viszont semmiképp sem jósolnak a 24 éves gyorsúszónknak, tekintve, hogy azokat  a számokat, amelyekben indul, az utóbbi időben látványosan uralja a korábban már említett amerikai fenomén, Katie Ledecky. És ha már itt tartunk...

4. Megdőlő világrekordok

Annak ellenére, hogy világcsúcs-özönre semmiképp sem számíthatunk, hiszen, ahogy már korábban is írtuk, az olimpiai ciklus elején járunk, így talán nem mostanra élezik ki életük legjobb formáját az úszók, azért jó esélyünk van arra, hogy néhány szám valaha úszott legjobb ideje mellett az elkövetkező időszakban Budapest neve szerepeljen a statisztikákban, például a fent említett Ledeckyé mögött.

A közelmúlt ugyanis azt bizonyítja, hogy az olimpiákat közvetlenül követő vébéken is mindig születtek új rekordok. Az mondjuk több mint biztató lehetne e tekintetben, - már, ha csak a számokat nézzük -  hogy a 2009-es római világbajnokságon, mindössze egyetlen évvel a pekingi nyári játékok után 43 világcsúcs dőlt meg, több mint bármely más úszó vébén valaha. Persze, az amerikai beharangozók is felhívják a figyelmünket arra, hogy ez a világverseny később "Plasztik Játékok" néven híresült el, köszönhetően az akkor még szabályos, de nem sokkal később betiltott cápadresszek miatt, amelyeknek a rekordeső is köszönhető volt az olasz fővárosban.

A brazil Cesar Cielo Filho is cápadresszben úszott világrekordot a 2009-es római világbajnokság 100 méteres gyorsúszásának döntőjében

Ugyanakkor ezt a kivételes esetet nem számítva is igaz, hogy az ötkarikás játékokat közvetlenül követő vébéken is mindig akadtak új világcsúcsok. Sydney után, 2001-ben, Fukokában hat, Athén után, 2005-ben, Montreálban kilenc új világrekordot döntöttek meg. A 2012-es londoni játékokat követő barcelonai világbajnokságon pedig szintén hat világcsúcs született a medencében, csak úgy, mint a legutóbbi vébén Kazanyban, ami elvileg jobb helyzetben volt a budapestinél e tekintetben, lévén, hogy egy évvel előzte csak meg a riói játékokat. Mindezek alapján, a csúcsdöntések és új rekordok híveinek sem sem kell tartanunk attól, hogy épp a magyar főváros maradna olyan időeredmény nélkül, ami a világ valaha volt legjobbja lenne az adott pillanatban.

És hogy kik azok, akiknek az időeredménye után felgyulladhat a WR-jelzés Budapesten?

Az előzetes jóslatok elsősorban Katie Ledeckytől várják a világcsúcsot 400 méteren, ahol ehhez az amerikai csodaúszónak saját egyéni legjobbját kellene megúsznia. Ledeckyhez hasonlóan Sarah Sjöström is önmaga korábbi világcsúcsán faraghatna Budapesten 100 pillén és 100 gyorson egyaránt, de az utóbbi úszásnemben akár 50 méteren is a világrekord közelében úszhat, ezen a távon egyébként Britta Steffen még a cápadresszes korszakból származó csúcsát adhatná át a múltnak a svéd.

Sarah Sjöström Kazanyban döntötte meg a 100 méteres pillangóúszás világrekordját

Azt, hogy a férfi mezőny előzetesen gyengébbnek tűnik, jól jellemzi az a tény is, hogy a szakírók nem csak, hogy új világrekord születésére nem számítanak a budapesti vébén, de nincs is olyan szám, amelyben az előzetes várakozások alapján minden idők legjobb időeredményének közelében kellene úsznia azoknak, akik az aranyért küzdenek majd. Csúcsdöntés szempontjából ugyanakkor az úgynevezett mix (vegyes és gyors) váltók is érdekesek lehetnek, hiszen ezek a versenyszámok 2015-ben Kazanyban szerepeltek csak először a világbajnokság programjában.

részben via CNN/SwimSwam

Hozzászólások