Úszás - 300 – Spártai hős lesz Hosszú Katinkából
300 – Spártai hős lesz Hosszú Katinkából
Fotó: Europress/AFP

300 – Spártai hős lesz Hosszú Katinkából

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/18 14:45
Habár a sportban ritkán lehet eredmények esetében biztosra menni, mégis úgy gondoljuk, hogy nem vállalunk nagy kockázatot azzal, ha kijelentjük, november első hétvégéjén Hosszú Katinka újabb történelmi rekordot felállítva eléri a világkupa versenyeken szerzett 300. győzelmét. Nagyon sokszor, nagyon sokféle jelzővel illeték már teljesítményét, de ez egy újabb mérföldkő lehet, amire nehéz szavakat találni.


A 300 című film háromszáz olyan hősről szólt, akik elképesztő önfeláldozással és küzdeni akarással tettek emlékezetessé egy csatát. Történetük gyakorlatilag egyé vált a hősiesség szimbólumával. De mit mondjuk akkor, amikor egyetlen ember éri el 300-szor ugyanazt a sikert. Az ott Spárta, ez pedig itt Magyarország. De az egészen biztos, hogyha Hosszú Katinka abban a történelmi időben született volna, akkor most számos eposz szólna róla, és jó néhány vázán is előkerülne az izmos alakja. (Feltételezve persze, hogy nőként engedték volna sportolni).

Bátran kijelenthetjük, hogy a világkupa sorozat következő eseményén, Kazanyban, Hosszú Katinka megszerzi a 300-ik világkupa győzelmét. Merüljünk el addig is a számok tengerében. 2012-ben az évnyitó dubaji versenyen nyerte meg az első aranyérmét 200 méter pillangóúszásban. Azóta eltelt 7 év és ezalatt 58 világkupa versenyt rendeztek szerte a világban, ami alatt további 298 darabbal bővítette a kollekciót. Mindez azt jelenti, hogy átlagosan legalább 5 győzelme volt világkupánként úgy, hogy ezeket a versenyeket legtöbb esetben 2-3 nap alatt bonyolítják le. Elképesztő. A második legeredményesebb versenyző, a dél-afrikai Chad Le Clos eddig összesen 144 első hellyel büszkélkedhet, vagyis kevesebb, mint a felét érte el Hosszú győzelmeinek. Még elképesztőbb a fölénye, ha azt emeljük ki, hogy a világkupák 1989 óta íródó történetében mindössze 3 versenyző van rajta kívül, akik egyáltalán a száz győzelmes álomhatárt elérték.

Minap egy interjúban Hosszú Katinka arról beszélt, hogy a verseny sokszor már a Last Call Roomban - vagyis ahol a verseny előtt összegyűlnek a sportolók – elkezdődik. Itt egy lélektani hadviselés folyik, amely az arckifejezésekkel, néhány kellemetlen kérdéssel, vagy csak egy magabiztos nézéssel befolyásolhatja a versenyzőket. Az ókori harcosok szeme, ahogy mondani szokták, tüzet okádott és gyakran az üvöltésüket használták az ellenség megfélemlítésére. Hogy a harc esetleg már az előtt eldőljön, hogy az első fegyverek találkozhattak volna. Katinka ebben is igazi élharcos. Már a verseny megkezdése előtt el tudja hitetni, hogy ő legyőzhetetlen.  

Hosszú Katinka nem számolja az érmeit, nehogy elbizakodottá váljonHosszú Katinka nem számolja az érmeit, nehogy elbizakodottá váljon Fotó: Europress/AFP

A 300 című film a múlt nagy hőseiről szól. A 300 megnyert aranyérem a jelenkor egyik legnagyobb hősét szimbolizálja, aki 30 évesen, egy jegybank aranytartalékait megszégyenítő mennyiségű nemesfémmel a gyűjteményében sem lassít. Nem mutatja az elégedettség, vagy elbizakodottság jeleit. Legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, éppen azért nem szereti számolni az aranyérmeit és a győzelmi sorozatokat, hogy ne kényelmesedjen el és ne dőljön hátra a sikerek tudatában. Véleménye szerint ugyanolyan keményen kell dolgozni és beletenni a munkát, hogy összejöjjön a következő győzelem is.  Reméljük, hogy a 2020-as tokiói olimpia egy újabb állomása lesz az eposzi történetnek és a világkupák legeredményesebb sportolója cím után Hosszú Katinkának meglesz rá az esélye, hogy a legeredményesebb magyar női olimpikon címét is megszerezze.

Szerző: Buró Szilárd

Hozzászólások