Egyéni sportok - Újra szépen csillog a gyémánt!
Újra szépen csillog a gyémánt!

Újra szépen csillog a gyémánt!


2014/05/09 13:46

Egy magyar indulóval és tengernyi világsztárral rajtol el ma este Dohában a 2014-es szabadtéri atlétikai szezon. Kisebb versenyeket ugyan rendeztek már idén tavasszal is, de az IAAF versenynaptárban így is a Golden Liga "romjain" 2010-ben útjára indított Gyémánt Liga sorozat viszi a prímet. A dohai nyitányon a női 100 méteres síkfutás (Shelly-Ann Fraser-Pryce és Blessing Okagbare párharca miatt), valamint a férfi magasugrás lehet a legizgalmasabb versenyszám.

Utóbbi nyilván a házigazda katariak számára élvez majd prioritást, hiszen ebben a versenyben indul el az idén fedett pályán világbajnoki címet szerző Mutaz Essa Barshim, akit tavaly a Puskás Ferenc Stadionban is majdnem láttunk. A katari magasugró akkor hátsérülése miatt maradt távol a budapesti eseménytől, most azonban saját bevallása szerint is rendben van fizikailag. A 192 cm magas katari ugró idén mind az öt versenyét megnyerte, igaz szabadtéren még csak az április végi 230 cm a legjobbja. Ennél jobbat a 2014-es versenyeken (szabadtéren) csak négyen ugrottak eddig, közülük is a Des Moinesben 240 cm-ig (!) jutó kanadai Derek Drouin lesz várhatóan a legfőbb ellenfél. A férfi magasugrás mezőnye tavaly parádés versenyeket hozott össze - a moszkvai vb-n az ukrán Bondarenko kétszer ugrott 246-on is - így szakértők egyetértenek abban, hogy idén ismét veszélyben lehet a kubai Javier Sotomayor 245 cm-es világcsúcsa.shelly_ann_fraser

Magyar részről a súlylökő Márton Anitára lesz érdemes figyelni Dohában, aki az idei fedett pályás vb-n Sopotban hatodik lett. Ellenfelei között lesznek klasszisok is, így a magyar idő szerint 16.35-kor kezdődő versenyen többek között a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams is golyót ragad majd. Márton Anita mellett a versenynek lesz még egy magyar vonatkozása is, hiszen a női 3000 méteren - a minden valószínűség szerint "nyúlnak", iramfutónak szerződtetett - Varga Judit is rajthoz áll, igaz már olasz színekben.

A verseny előtti sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) további öt évig (2019-ig) partnerei támogatásával biztosan megrendezi a Gyémánt Liga sorozatot. Az idén 14 állomásból álló slágersorozatot ezúttal is a Digisport közvetíti hazánkban, a pénteki dohai versenyről este 21.25-től kezdődően két órás összefoglalót sugároz a csatorna.

A 2014-es Gyémánt Liga sorozat versenyei:

Doha (QAT) - május 9.

Sanghaj (CHN) - május 18.

Eugene (USA) - május 31.

Róma (ITA) - június 5.

Oslo (NOR) - június 11.

New York (USA) - június 14.

Lausanne (SUI) - július 3.

Párizs (FRA) - július 5.

Glasgow (GBR) - július 11-12.

Monaco (MON) - július 18.

Stockholm (SWE) - augusztus 21.

Birmingham (GBR) - augusztus 24.

Zürich (SUI) - augusztus 28.

Brüsszel (BEL) - szeptember 5.

Hozzászólások