Egyéni - Új sportágban ért fel a csúcsra az olimpiai bajnok legenda
Új sportágban ért fel a csúcsra az olimpiai bajnok legenda
Fotó: Europress/AFP

Új sportágban ért fel a csúcsra az olimpiai bajnok legenda

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/10 14:19
Alexander Vinokourov "szabadidejében" Ironman-versenyekre jár, Nizzában pedig a sportág világbajnoka lett a hétvégén. 

Az Astana kerékpároscsapatának sportigazgatójaként dolgozó kazah az úgynevezett "fél Ironman", azaz az Ironman 70.3 45-49 évesek korosztályának kategóriájában ért fel a csúcsra a Francia Riviérán. 

London olimpiai bajnoka 4 óra, 28 perc és 47 másodperc alatt teljesítette az összesen 113 kilométernyi megmérettetésből álló távot. Az 1,9 kilométeres úszás nem sikerült túl jól számára, 33 perc 55 másodperces idejével a lassabbak közé tartozott, ám a 90 kilométeres kerékpáros penzumon abszolút maga mögött hagyta a riválisokat (2 óra, 24 perc és 21 másodperces részidő, majdnem tíz (!) perccel jobb az utána következő versenyző eredményénél), majd a 21,1 kilométeres futáson hiába vesztett sokat előnyéből, könnyedén bebiztosította a sikert (1 óra, 25 perc és 5 másodperc).

A győztes egyébiránt a norvég Gustav Iden lett 3:55:19-cel, mögötte a triatlon egyik királya, a kétszeres olimpiai bajnok Alistair Brownlee végzett másodikként. "Vino" az összesített mezőnyben a 92. helyen zárt, így folyamatosan javít saját csúcsain - tavaly Hawaii-on, a "teljes" Ironman-vb-n 201., korosztályában pedig 7. lett.

Érdekesség, hogy nem csak Vinokourov volt az egyetlen ex-kerékpáros, aki világbajnoki címet ünnepelhetett Nizzában: Laurent Jalabert az 50-54 évesek korosztályában diadalmaskodott 4:34:55-tel. 

Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások