Torna - Világhírű tornászok szólaltak fel, hogy a zaklatás, a verés, az éheztetés a tornában a mindennapok része
Világhírű tornászok szólaltak fel, hogy a zaklatás, a verés, az éheztetés a tornában a mindennapok része
Fotó: Europress/AFP

Világhírű tornászok szólaltak fel, hogy a zaklatás, a verés, az éheztetés a tornában a mindennapok része

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/08/04 15:22
Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is komoly feszültségek kerültek napvilágra a közelmúltban a torna világában. Több korábbi és jelenlegi tornásznő arról számolt be, a sportágban olyan közeg alakult ki, mely a fizikai és lelki erőszakot nemcsak tolerálja, az abúzus a mindennapok része. Hollandiában az olimpiai bajnok Sanne Wevers edző-édesapját a vizsgálatok idejére felfüggesztették.

A tornában az elmúlt években több zaklatási ügy is napvilágra került. A legismertebb az amerikai tornaszövetségben történt visszaélések sora, melynek központi szála, hogy a csapatorvos, Larry Nassar éveken át szexuálisan zaklatta a gyakran kiskorú tornászlányokat. Az áldozatok között több olimpiai és világbajnok is volt, köztük Simone Biles, vagy Aly Raisman. A botrány komoly hullámokat kavart az Egyesült Államokban, a Netflix júniusban bemutatott, Athlete A című dokumentumfilmjében részletesen beszámolnak, hogyan történtek a visszaélések, és milyen szerepet játszott ebben a szövetség. A dokumentumfilm hatására az elmúlt hetekben több tornász is vette a bátorságot, hogy beszéljen korábbi sérelmeiről, és a sportágban általánosan megjelenő toxikus közegről, melynek részeként a tornászlányok gyermekkoruktól kezdve fizikai és lelki bántalmazást kénytelenek elviselni. Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is több sportoló számolt be abúzussal kapcsolatos tapasztalatairól.

Nagy-Britanniában visszavonult és aktív versenyzők is felszólaltak

A brit tornászok a szövetség reakciójára várnak, miután többen is felszólaltak az őket ért folyamatos bántalmazás ellen. A vádak szerint az edzői módszerek rendszeres része volt, hogy a fiatal versenyzőket megalázták, éheztették, gyakran fizikai erőszakot is alkalmaztak. Először az 1998-ban Nemzetközösségi Játékokon bajnok, Lisa Mason beszélt arról, hogy a brit utánpótlásnevelés általános része volt a fizikai erőszak, az áldozatok általában alig múltak el 10 évesek, mégis rendszeresen megalázó bánásmódban részesültek. Ő maga 12 évesen már vényköteles fájdalomcsillapítókon élt, miután komoly sérülései ellenére is a terembe küldték őt gyakorolni edzői.

A korábbi junior Európa-bajnok, a még mindig csak 19 éves, de már visszavonult Catherine Lyons arról beszélt, hogy gyermekként edzések alatt előfordult, hogy bottal ütötték, bezárták egy raktárhelyiségbe, és kényszerítették, hogy sérülései ellenére is tornázzon, miként súlya miatt is folyamatosan bántották. Lyon szerint olyan kultúra alakult ki a brit tornasportban, mely elnézett az edzőtermi visszaélések felett.

Amy Tinkler, aki a riói olimpián talajon nyert bronzérmet, 2020 elején, 20 évesen jelentette be visszavonulását. Indoklása szerint a brit tornasportban tapasztaltak alapján döntött így. Tinkler állítása alapján, már 2019-ben jelezte a visszaéléseket, de a szövetségtől nem kapott választ panaszaira.

AmyTinkler.jpgFotó: Europress/AFP

A nap végén fehérneműs képet kellett küldenie az Európa-bajnoknak, hogy bizonyítsa, tényleg tartja a diétát

A brit női tornasport jelenleg legnagyobb nevei, a Downie testvérek, nyilatkozatban fejezték ki támogatásukat a felszólalók mellett. Közleményükben megfogalmazták, hogy az abúzus a mindennapok része lett, így gyakorlatilag normális jelenségként kezelték, mely az egész világon a sportág szerves részévé vált. Bíznak benne, hogy a jövőben elérhetnek változásokat, és büszkék társaikra, akiknek volt bátorságuk nyilvánosság elé állni. Saját történetet is említettek, hogyan vált a megalázás mindennapjaik részévé.

Rebecca (Becky) Downie kétszeres Európa-bajnok, felemás korláton világbajnoki ezüstérmes, a tokiói olimpiára is éremért utazik. Testét a végletekig kifárasztotta, az elmúlt években jött csak rá, hogy ez mentálisan mennyire megviselte.

„2018-ban megpróbáltam felszólalni az egyik edzőtáborban, hogy szerintem a testemre nézve nem biztonságos az alkalmazott edzésmódszer. Elhallgattattak, mondván, mentálisan gyenge vagyok, és fejben dől el a fájdalom-sérülés tűrőképességem. 12 nappal később, az Európa-bajnokságon tönkrement a bokám a veszélyes edzések következtében. A sérült bokámat meg kellett műteni, ez már a negyedik műtét volt ezen a bokámon.”

Ellie Downie, aki 2017-ben a britek első összetett Európa-bajnoki címét szerezte női tornában, szintén megosztotta saját történetét.

„Egész pályafutásom alatt folyamatosan azt éreztették velem, hogy szégyenkeznem kell a súlyom miatt. 14 éves korom óta diétára fogtak. Egyszer, miután sokadszorra is megkaptam, hogy milyen nehéz vagyok, arra köteleztek, hogy mindent, amit aznap ettem, fotózzak le, és a nap végén küldjek fehérneműs fényképet, hogy bizonyítsam, nem hazudok, tényleg tartom a diétát. Az egyik edzőtáborban azt mondták, hogy le kell fogynom 6 kg-t két héten belül, ha ez nem sikerül, annak következményei lesznek.”

EllieDownie.jpgFotó: Europress/AFP

A brit tornaszövetség azt javasolja az érintetteknek, hogy forduljanak egy független sportolói testülethez, a nyomás hatására megígérték az ügyek kivizsgálását. Ugyanakkor a felszólalók szerint, a szövetség továbbra sem tesz semmit az erőszak ellen, az aktív versenyzők többsége pedig hallgat, félnek, ha elmesélik saját tapasztalataikat, nem kerülnek be a tokiói olimpiára utazó csapatba.

Felfüggesztették az olimpiai bajnok édesapját Hollandiában

Hasonló visszaélések miatt a holland tornaszövetség is kénytelen vizsgálódni. A női válogatottal foglalkozó edzőket, többek között a 2016-ban gerendán olimpiai bajnoki címet nyerő Sanne Wevers edző-édesapját, Vincent Weverst és Gerben Wiersmát is felfüggesztették. Emellett a nemzeti válogatott minden tevékenységét ideiglenesen beszüntették, versenyeket és csapatedzéseket sem rendeznek, amíg a kivizsgálás tart. A vádak a korábbi tornász, Joy Goedkopp szájából hangzottak el elsőként, aki arról beszélt, a válogatottat irányító Vincent Wevers gyermekként többször is megütötte és megtaposta őt.

„Nem mindennap történt ez meg. De a megalázás, a dühkitörések és az ignorancia folyamatosan napirenden voltak. Érzelmeink és fájdalmunk nem lehetett, a fáradtságnak sem volt helye. Mint egy gép, úgy kellett működnünk.”

A komoly vádakkal szembesülő Weverst 2016-ban az év edzőjének választották Hollandiában, miután lányát, Sannét olimpiai bajnoki címig vezette. Ez a holland tornasport első olimpiai érme volt.

Weavers.jpgFotó: Europress/AFP

Az aktív holland tornászok szerint nem igazak a vádak, egészséges légkör uralkodik náluk

Nagy-Britanniával ellentétben az aktív holland tornászok nem fejezték ki támogatásukat a felszólalók mellett. Közleményben elhatárolódtak a vádaktól, a múltbeli történések helyett a jelenre koncentrálnak, szerintük jelenleg egészséges klíma uralkodik a válogatottban, a korábbi abúzusnak nem szabad rányomnia bélyegét jelenlegi helyzetükre. Vincent Wevers pedig tagadja a vádakat, állítása szerint, ő sosem alkalmazott fizikai erőszakot egyetlen tornász ellen sem. Annyit azonban elismert, hogy amikor bekerült a sportágba, spártai állapotok uralkodtak, ma már biztosan változtatna régi módszerein.

Egy korábbi holland edző, Gerrit Beltman nemrégiben elismerte, hogy valóban alkalmaztak fizikai és lelki erőszakot, amiért már szégyelli magát, és szeretne bocsánatot kérni.

„Mélyen szégyellem magam. Sosem állt szándékomban, hogy megverjem őket, hogy üvöltözzem velük, hogy megbántsam az érzéseiket, lealacsonyítsam, elhallgattassam őket, vagy folyamatosan lekicsinylő megjegyzéseket tegyek a súlyukra vonatkozóan. De ezek megtörténtek. Túl messze mentem, azt hittem, ez az egyetlen módja annak, hogy a győztes mentalitást beléjük neveljem.”

Beltman hozzátette, a rendszerben változásokra van szükség. A tokixus környezetet, ahol csak az eredmény számít, ezáltal a tornászok gyermekkoruktól fogva folyamatosan sérülnek, fel kell számolni. 

Hozzászólások