Torna - Szexuális zaklatás: kiborult minden idők legjobb tornásza
Szexuális zaklatás: kiborult minden idők legjobb tornásza
Fotó: Europress/AFP

Szexuális zaklatás: kiborult minden idők legjobb tornásza

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/09 20:58
22 éves, négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok. Mindent megnyert, kőkeményen edzett hazája nemzeti bajnoksága előtt, egy remekül sikerült tréning után mégis kiborulva, sírva nyilatkozott. Simone Biles reménytelenül, de fellép a pitiáner módon csődöt mondó Amerikai Tornász Szövetség (USAG) ellen a Larry Nassar-féle szexuális bántalmazási ügyben.

Mint ismeretes, Biles 2018 januárjában jelentette be, hogy őt is zaklatta az amerikaiak csapatorvosa, aki a rá kiszabott 175 évnyi börtönbüntetés miatt élete végéig a rácsok mögött marad. 17 esztendő alatt összesen 265 áldozat esete felett hunyt szemet az idén februárban új, azonban semmivel sem határozottabb vezetést kapó szövetség. És hiába hívták fel maguk az érintettek a figyelmet arra, hogy átfogó változásokra lenne szükség az ilyesfajta szörnyűségek elkerüléséhez, a megoldáshoz vezető út nemhogy döcögős - szó szerint semmilyen.

A Kansas Cityben jelenleg is zajló nemzeti bajnokságon újabb pontjához érkezett a botrány. Az októberi világbajnokságra és a jövő évi olimpiára készülő Biles a sajtónak olyan frusztráltan nyilatkozott, mint még soha, és szavai súlyát érzékelve teljesen érthető, hogy miért. 

"Nehéz egy olyan szervezet megmérettetésén részt venni, amely oly sokszor hagyott veszni minket. Megnyertünk mindent nekik és megtettünk mindent értük, még azt is, amit nem kellett volna, és csak egy dolguk lett volna. Egy átkozott dolguk, de csődöt mondtak és képtelenek voltak megvédeni az áldozatokat. Nagyon szomorú vagyok, mert mindig, amikor edzésre vagy a doktorhoz megyek, azaz dolgoznom és tréningeznem kell, olyan, mintha nem akarnék. De muszáj csinálnom, mert 22 éves vagyok, a testem fáj, fárad, a napok végén pedig muszáj elvégezni a terápiát. Nagyon nehéz. Megpróbálunk átlendülni a dolgokon, erős vagyok, meg fogom csinálni, de időbe fog telni" - mondta.

A rá nehezedő nyomás tehát kettős, az önmagát és mindenkit felülmúló teljesítményhez párosul az, ahogy a Nassar-ügy traumáival harcol egy olyan szövetséget képviselve, amely nem áll ki mellettük teljes vállszélességgel és amely meg tudta volna állítani a csapatorvost a hosszú évek alatt, de nem tette. 

Li Li Leung, a USAG elnöke Biles szavaira mindössze annyit reagált: továbbra is keményen dolgoznak azért, hogy bebizonyítsák mindenkinek, tényleg egy egyre biztonságosabb, pozitívabb és bátorítóbb környezet kialakítására törekednek a szövetségen belül, ahol a sportolók hallatni tudják hangjukat. 

Úgy tűnik, ez a törekvés egyelőre eléggé hatástalan...

Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások