Torna - Bátran kell ugrani – Simone Biles, minden idők legjobb tornásza
Bátran kell ugrani – Simone Biles, minden idők legjobb tornásza
Fotó: Europress/AFP

Bátran kell ugrani – Simone Biles, minden idők legjobb tornásza

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/10/13 17:11
A héten véget ért stuttgarti tornász világbajnokság legnagyobb szenzációja ismét Simone Biles volt. A 22 éves amerikai sportoló 6 év alatt ötszörös világbajnok lett egyéni összetettben, így lassan érik a kijelentés: ő minden idők legjobb tornásza. A koronát jövőre, Tokióban teheti fel végleg a fejére.

Noha az amerikai tornászcsapat sokáig adós maradt a nagy áttöréssel, az 1990-es évek közepén az atlantai olimpián elindult valami felfele, talán ennek a fejlődésnek lehet első igazi csúcspontja Simone Biles karrierje, aki a vasárnap záró stuttgarti világbajnokság utolsó napja előtt 17 világbajnoki aranyéremnél tart, ebből négyet csapatban nyert. A Károlyi Márta és Béla által meghonosított iskola a női tornában ugyanis mára odáig jutott, hogy női egyéni összetettben ebben az évtizedben nem volt még nem amerikai világbajnoki aranyérmes. Biles 5. egyéni összetett győzelmével persze alaposan kivette ebből a részét, az Egyesült Államok pedig átvette az örökranglista első helyét a sokáig megingathatatlannak tűnő Szovjetuniótól és jogutódjától, Oroszországtól.

Kicsi a bors, de erős

Biles 16 évesen mutatkozott be a felnőtt válogatottban, miután két éve már a junior csapat tagja volt. 2013 márciusában a csapatban egy évvel korábban londoni olimpiai bajnok Kyla Ross helyére ugrott be sérülése miatt a Worcester világkupa viadalon. A remek amerikai kiválasztási folyamatot mi sem érzékelteti jobban, mint hogy ezen a versenyen Biles „csak” második lett a nála is egy évvel fiatalabb Katelyn Ohashi mögött. Ohashi még abban az évben egy sérülés miatt kés alá feküdt, 2015-ös felépülése után pedig már nem folytatta karrierjét. Biles fél évvel később 2013-ban kétszeres világbajnok lett talajon és egyéni összetettben, Antwerpenben. Lám, ilyen kevésen múlnak fentek és lentek.

Biles karrierje mindenesetre innen meredeken ívelt felfelé, hiszen valami egész más minőséget tudott megmutatni. Alacsony termetéhez erős fizikum járult, a tökéletes tornászalkat párosult a remek felkészítéssel.

Simone Biles a nanningi világbajnokságonSimone Biles a nanningi világbajnokságon Fotó: Europress/AFP

2014-ben egy év eleji sérülés ellenére is magas fölénnyel nyerte az amerikai bajnokság egyéni összetett versenyét, az őszi vb-n a kínai Nanningban pedig megvédte címét egyéni összetettben, ami azelőtt utoljára az orosz Svetlana Khorkinának sikerült 2003-ban. Az összetett mellett ismét győzött talajon is, de aranyérmes lett ebben az évben gerendán, és győzelemre vitte a csapatot is, ez utóbbit éppen a házigazda kínaiak előtt. Nagyjából ugyanezt tudta megismételni egy évvel később Glasgowban.

2,5 év felnőtt válogatottság után már 10-szeres világbajnok, és a vb szereplést tekintve már ekkor minden idők harmadik legsikeresebb tornásznője Khorkina és a román Gina Gogean mögött.

Legendák 20 évente

Biles a közelgő riói olimpia előtt még húszéves sem volt, de már lassan valóságos nemzeti ikonná vált. Ekkortájt egy másik románhoz, Nadia Comănecihez kezdték hasonlítani. Montreal olimpiai bajnoka volt az első, aki kerek 10 pontot kapott egy gyakorlatára. 1976-ban szerzett három aranyérme mellé négy évvel később Moszkvában még kettőt tett hozzá.

Comănecivel és az 1996-ban Atlantában első fekete tornásznőként olimpiai bajnokká lett Dominique Dawes-szal közös reklámban is szerepelt, így lett egész világ fejében egyszerre tiszta, hogy az 1990-es években megindult amerikai női tornaforradalom most érhet csúcspontjára. (Amit ráadásul az a Károlyi Béla indított el Texasban, aki annak idején Comăneci felkészítését is végezte.)

Az amerikai tinédzser pedig bírta a mentális nyomást. 2016-ban indult először ötkarikás játékokon, ahonnan a korábbi vb-khez hasonlóan ismét négy aranyéremmel tért haza. A gerendát ezúttal ugrásra cserélte (gerendán bronzérmes lett), és visszavonhatatlanul bejelentkezett a legenda címre. Az egy olimpián négy aranyérmet szerző tornászok olyan elitklubjába került, ahol eddig csak Keleti Ágnes (1952), a szovjet Larisa Latynina (1956), a csehszlovák Věra Čáslavská (1968) és a romániai magyar Szabó Katalin (1984) volt. Ráadásul a csapat megvédte címét, így az atlantai után ismét egy nagy generáció formálódott.

A „Final Five” mindegyik tagja dobogóra állhatott valamelyik egyéni számban, erre pedig legutóbb csak a posztszovjet Független Államok Közössége volt képes 1992-ben. Ráadásul a csapat tagjai ismert és népszerű személyiségek is: Gabby Douglas, London egyéni összetett győztese visszavonulása után könyvet írt, és valóságshow-t futtat, Aly Raisman pedig a válogatott szexuális zaklatási ügyeinek felgöngyölítésében volt úttörő.

Egy év szünet és újra lendületben

2017 a pihenés éve volt. A ragyogóan sikerült olimpiai szereplés után Biles könyvet írt Courage to Soar (Bátran kell ugrani) címmel. Ebben az évben az amerikai női tornasport egyébként sem eredményeivel került az újságok címlapjára, hanem Larry Nassar zaklatási ügyeivel, aki majd két évtizedig volt a nemzeti válogatott és a Michigan University orvosa. A 2016 szeptemberében kirobbant botrány élére 2017-ben állt a háromszoros olimpiai bajnok Aly Raisman, aki 2018 elején másokkal együtt a szembesítést is vállalta a bíróságon. Biles nem ment el, de 2018. januárban Twitter profilján adott ki egy közleményt: Nassar korábban, kiskorúként vele is került nem megfelelő viszonyba.

2018-ban ismét a világbajnokság volt a fő esemény. Annak ellenére, hogy a versenyek alatt vesekővel kórházba szállították, másnap sikerrel vette az egyéni összetett selejtezőit. Dohából szokás szerint 4 arany, 1 ezüst és 1 bronzéremmel távozott.

Vannak még megdöntendő rekordok

Az idei stuttgarti világbajnokságon az utolsó nap két szerenkénti döntőjétől függetlenül 3 világbajnoki címet szerzett: megvédte címét egyéni összetettben, ugrásban, és így tett a csapat is. Fölényét mi sem jelzi jobban, mint hogy hibákkal együtt is biztosan nyerte az egyéni összetettet. Így tart jelenleg 17 aranynál, összesen 23 éremnél. Ezzel már megdöntötte Khorkina 22 érmes rekordját, így lett a legeredményesebb női tornász, és beállította a fehérorosz Vitalij Scserbo 23-asát. Ennél több világbajnoki érme senkinek nincs.

A vb érmek számolása azonban egy kicsit csalóka, hiszen manapság minden évben van világbajnokság, kivéve az olimpiai éveket, korábban azonban csak kétévente vagy még ritkábban rendeztek. Nehéz így összevetni, valójában mennyit is ér Gogean 15 érme a ‘90-es vagy Latynina 14 érme az ‘50-60-as években.

Mindezekre a kérdőjelekre Simone Biles jövőre Tokióban adhatja meg a választ. Az ötkarikás játékok tekintetében ugyanis még mindig a szovjet áll a legjobb helyen 9 aranyéremmel. Biles-nak tehát minimum meg kell ismételni riói teljesítményét, de inkább kicsit felül is kell múlni, hogy utolérje a 60 évvel ezelőtti klasszist. 

Ekkor lesz 23 éves, ami az utolsó olimpia lehet az ő életében. Bár ki tudja, hiszen éppen az idei vb-n szerzett kvótát Barcelona olimpiai bajnoka, Oksana Chusovitina. Tokióban 45 éves lesz.

UPDATE! Simone Biles közben már 19-szeres világbajnok! A négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles mindkét női döntőt megnyerte a Stuttgartban rendezett olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján.

Hozzászólások