Torna - Nyolc évre tiltották el a tanítványait terrorizáló amerikai tornászedzőt
Nyolc évre tiltották el a tanítványait terrorizáló amerikai tornászedzőt
Fotó: Europress/AFP

Nyolc évre tiltották el a tanítványait terrorizáló amerikai tornászedzőt

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/30 12:19
Az Egyesült Államok Tornaszövetsége nyolc évre eltiltotta Maggie Haneyt, miután bizonyítottnak találta, hogy az edző lelkileg terrorizálta a tanítványait.

A szervezet szerdán közölte: két hónapos vizsgálatot követően megállapítást nyert, hogy a 42 éves Haney megsértette a szövetség etikai kódexét, továbbá veszélyeztette sportolói testi épségét.

Hozzátették: büntetése lejártával - amelyet kétéves próbaidő is követ még - ismét kérheti tagsági felvételét, de igazolnia kell azoknak a tanfolyamoknak az elvégzését, amelyeken a sportolók egészségének megőrzését oktatták.

Maggie HaneyMaggie HaneyFotó: Europress/AFP

A beidézett tanúk vallomásai alapján bizonyságot nyert, hogy Haney rendszeresen verbálisan bántalmazta és lelki terror alatt tartotta sportolóit, akiket gyakran sérüléseik ellenére is olyan feladatok elvégzésre kötelezett, amelyek további veszélyt jelentettek az egészségi állapotukra. Ezek aztán gyakran még súlyosabb sérülésekhez vezettek.


Maggie HaneytMaggie HaneytFotó: Europress/AFP

Haney legismertebb versenyzői közé tartozik a 2016-ban olimpiai arany- és ezüstérmes Laurie Hernandez, valamint a 2018-ban világbajnok Riley McCusker.

MTI

Hozzászólások