Torna - Az amerikai tornásznő abszolút rekorder lett
Az amerikai tornásznő abszolút rekorder lett
Fotó: Europress/AFP

Az amerikai tornásznő abszolút rekorder lett

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/13 10:25
Az amerikai Simone Bilesnak nincs hiányérzete, amiért nem sikerült érmet nyernie felemáskorláton a Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság szombati versenynapján.

"Örülök a gyakorlataimnak, amelyeket bemutattam. Felemáskorláton nem szereztem érmet, de nem vagyok bolond, tudtam, hogy nagyon kicsi az esélyem rá" - nyilatkozta Biles. A 22 éves klasszis ugrásban megvédte elsőségét és megnyerte a 17. világbajnoki címét, egyben a 23. érmét. Utóbbi rangsorban ezzel beállította a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.

Hozzátette, a felemáskorlát nem a legerősebb szere, ezért már arra is büszke, hogy döntőbe került, és a hazáját képviselhette. Mint kifejtette, tavaly a dohai világbajnokság csúcspontja számára az volt, amikor második lett ezen a szeren, és szeretne a jövőben is érmeket nyerni felemáskorláton.

053_AR-20191013065205_02_A55I0578_065201494.jpg Fotó: Europress/AFP

A felemáskorlát döntőjét megnyerő belga Nina Derwael elmondta, úgy döntött, csak saját magára összpontosít, hogy sikerüljön tökéletesen végrehajtania a gyakorlatát.

"Amikor leszálltam, nagyon megkönnyebbültem. Azt nem tudtam, hogy a többiek mit csináltak, mert nem figyeltem őket" - nyilatkozta.

Carlos Edriel Yulo egy évvel ezelőtt harmadik lett talajon, az volt a Fülöp-szigetek első világbajnoki érme tornában, amelyet szombaton aranyra váltott a 19 éves manilai sportoló.

"Nagyon boldog vagyok, nem számítottam rá, hogy aranyat nyerek. Csak a gyakorlatomra koncentráltam, de láttam azt a pontszámot, amit felül kellett múlnom, és azt mondtam magamban, ez túl magas" - mondta Yulo, akinek végül mégis sikerült megelőznie az izraeli Artem Dolgopyatot.

A kétszeres olimpiai és négyszeres Európa-bajnok brit Max Whitlock már háromszoros világbajnoknak is mondhatja magát a lólengés döntőjének megnyerése után. Kifejtette: minden évben egyre nehezebb dolga van, különösen az előző év után, amikor nem tudott olyan eredményeket produkálni, amelyeket elvártak tőle.

A szombati fináléban öten is magasabb kiviteli ponttal zártak nála, mégis az egész versenynap legmagasabb pontszámát kapta (15,500), mivel gyakorlatának nehézségi értéke 7 pont volt. A csapatversenyben ugyanezt a bemutatót elrontotta és leesett a szerről.

"Mindig azt mondom, tanulj a hibáidtól, és én most pontosan ezt tettem. Az a hiba egy kis emlékeztető volt arra, hogy a döntőben ne kövessem el ismét" - magyarázta.

Ibrahim Colak gyűrűn a tornasport első világbajnoki érmét nyerte Törökországnak. Mint elmondta, az elmúlt öt-hat év fejlődésének köszönhető, hogy tavaly bejutottak az Európa-bajnokság csapatversenyének döntőjébe, most vb-aranyat nyert, két csapattársa pedig ott lesz vasárnap a korlát fináléjában.

MTI

Hozzászólások