A tornászok szexuális bántalmazási ügyéből még mindig nem tud kilábalni az USA 

shadow

New York Times hétfőn adott hírt arról, hogy az Amerikai Olimpiai Bizottság egy ritka és csak a legvégső esetben alkalmazott eljárással kezdeményezte az USA tornászszövetségét irányító testület felszámolását. Az USA olimpiai bizottsága azzal indokolta a döntést, hogy U.S.A.G. képtelen volt helyrehozni a dolgokat a Larry Nassar-botrány óta.

Több évtizede gyűrűzött, és már 2015-ben nyilvánosságra került, mégis igen lassan jutott el a bíróságig az Amerikai Olimpiai Bizottság és az Amerikai Tornászszövetség többszörösen kitüntetett csapatorvosának szexuális zaklatási ügye.  Dr. Lawrence G. Nassart  végül idén januárban 175 évnyi börtönbüntetésre ítélték, miután több százan vádolták meg őt szexuális erőszakkal. 

Nassar áldozatai között volt a két olimpiai bajnok, Simone Biles és Aly Raisman is. Utóbbi még a tárgyalások idején a The Players Tribune hasábjain mondta el saját felépülésének történetét. Ebben az írásában közzé tett egy levelet is, amelyet a bíróságon nem olvashatott fel bántalmazójának. 

063_1004834882.jpg Aly Raisman a Nassar-ügy tárgyalásán. (Fotó: Europress/AFP)

Ahogy arra a háromszoros olimpiai bajnok tornász vallomása is felhívja a figyelmet, a Nassar-ügyben különösen aggasztó az, hogy hogy a köztiszteletben álló orvost a legnagyobb sportszervezetek alkalmazták hosszú éveken keresztül. Már azzal is sok áldozatot megmenthettek volna Nassar felettesei, ha az Olimpiai Bizottság, vagy a Tornász Szövetség a 2015-ben napvilágra kerülő ügyek kapcsán egyből intézkedett volna.

"Larry volt az USA tornász-válogatottjának és az Egyesült Államok olimpiai csapatának orvosa. Számtalan ember bízott benne, és ő pedig rengeteg sportolót és az ő családjaikat is kihasználta. Tetteinek hatásai messzire nyúlnak, hiszen az erőszak túlmutat a pillanaton, az a túlélőket gyakran egész hátralévő életükben kísérti, ez pedig megnehezíti számukra, hogy megbízzanak másokban és befolyásolja az ő kapcsolataikat is." - írja levelében Raisman.

"Egy ilyen visszaélés még inkább pusztító akkor, amikor egy köztiszteletben álló orvos követi el, hiszen ilyenkor az áldozatokban megkérdőjeleződik azoknak a szervezeteknek a hitelessége, amelyekre olyan sokan támaszkodnak."

A szövetségi vezetők felelősségét tovább súlyosbítja, hogy a tárgyalások során kiderült, több áldozat már 1997-ben megpróbálta jelezni feléjük, hogy nem helyénvalóan viselkedik velük az orvos. Simone Biles ebben az évben született, Aly Raisman még csak három éves volt ekkor. Nyilvánvaló, hogy mindkettejük élete egészen máshogy alakult volna, ha a kilencvenes évek végén nem söprik szőnyeg alá az első beszámolókat.

Épp ezért, Larry Nassar elítélése után sokan várták, hogy a sportvezetők között is hullanak majd a fejek, és hogy a további vizsgálatok majd arra fognak irányulni, miért nem tett semmit Nassar ellen évekig az Amerikai Olimpiai Bizottság, a tornászszövetség, a michigani egyetem (ahol Nassar korábban dolgozott sportorvosként) és az FBI sem. 

Egyelőre azonban úgy tűnik, a tornászszövetség jelenlegi vezetői körül áll csak a bál.

Kerry Perry kilenc hónapig volt az U.S.A.G. vezérigazgatója, mielőtt szeptemberben lemondott, mivel a folyamatos kritikák szerint csupán látszatintézkedésekkel igyekezett helyreállítani a tornászszövetség renoméját, de nem tett tényleges lépéseket annak érdekében, hogy a Larryhez hasonló ragadozóktól megvédje a sportolókat.

Egy hónappal később az ideiglenes vezetőnek kinevezett Mary Bono is távozott a szövetség éléről. Bonót eleve nem tette népszerűvé, hogy korábban dolgozott egy olyan ügyvédi irodának, amely 2015-ben Nassart és a U.S.A.G.-t képviselte a szexuális zaklatás ügyében. De egyetlen hónap alatt tudott tovább rontani a saját helyzetén, például azzal, hogy egy azóta törölt tweetben beszólt a Nike-nak, amiért a sportmárka kiállt a feketék elnyomása ellen küzdő, NFL-ből kitett irányító, Colin Kaepernick mellett.

000_15A03V (1).jpg Kerry Perry (Fotó: Europress/AFP)

Bár az USA olimpiai bizottsága, ahogy az a fentiekből is kitűnik, korántsem ártatlan az ügyben, elsősorban továbbra is a Tornászszövetségtől várja a helyzet orvoslását. Sarah Hirshland, az Amerikai Olimpiai Bizottság vezérigazgatója most nyílt levelet írt, amelyet az USA tornászainak és tornász-közösségének címzett.  Ebben arról ír, hogy a bizottság szerint a U.S.A.G. előtt álló kihívások egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy a szervezet jelenlegi formájában képes legyen legyőzni azokat. 

Az Amerikai Olimpiai Bizottság az elmúlt években csak néhány alkalommal vonta meg a hatalmat országos sportszövetség vezető testületeitől. A kézilabda-szövetség vezetőségét a folyamatos "diszfunkcionalitás" miatt, a taekwondo szövetséget pénzügyi problémák miatt, az atlétikai szövetséget pedig azért bűntette meg, mert a szervezet igazgatósága túl nagy volt.

A U.S.A.G. vezetőségét egyelőre arra szólította fel az Olimpiai Bizottság, hogy önként mondjon le a ráruházott hatomról, mivel képtelen a botrány után biztonságos környezetet teremteni a sportolói számára. A tornászoknak pedig azt üzente Sarah Hirshland, hogy ők a jelenlegi szövetségnél jobbat érdemelnek.