Tollaslabda - Újra drasztikus változás
Újra drasztikus változás
A tollaslabda gyors, látványos sportág - Fotó:Europress/Getty

Újra drasztikus változás


2014/05/21 17:08

"Tizenegyig vagy huszonegyig menjen a szett?" - gyakori kérdés ez amatőr ping-pongosok között. Néhány éve a hivatalos asztalitenisz versenyeken - a játék gyorsítása és az izgalmak fokozása érdekében - már csak 11 nyert pontig zajlanak a játszmák, a sportág "21-es változata" azonban köszöni szépen jól van, tovább él alacsonyabb szinten. Hasonló kettősség (káosz?) alakult ki a 2000-es években a tollaslabdázóknál is, ahol az elmúlt években játszottak már meccseket 7, 11, 15 mostanában pedig 21 nyert pontig is, így sportrajongó legyen a talpán, aki tisztában van azzal, hogy miként is épül fel manapság egy hivatalos mérkőzés. És hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, hamarosan újabb változások jöhetnek - erre vonatkozó javaslatot terjesztenek fel ugyanis pénteken Új-Delhiben a nemzetközi szövetség (BWF) közgyűlésén.

A jelenleg is érvényes rendszer (két 21 pontig tartó játszma megnyerése kell a győzelemhez) 2006 óta van érvényben, azóta a sportág szabályalkotói többnyire csak formaságokkal foglalkoztak, hónapokig például a női játékosoknak kötelezővé tett szoknyaviselet elfogadtatása jelentett "szakmai kihívást". Az új pontozási rendszerre vonatkozóan jelenleg három elképzelést vizsgálnak, vélhetően ezek között van a tollaslabda jövőbeni "arculata" is.

1. Marad a jelenlegi rendszer, azzal a különbséggel, hogy az esetleges döntő játszma már csak 11 pontig zajlik, ahol kettő különbséggel kell nyerni - 14-14 után viszont már egyetlen pont dönt.

2. A szettek nem 21, hanem csak 15 pontig mennek, ahol két pont különbséggel kell győzni, de 19-19-nél már itt is jönne a mindent eldöntő pont.

3. Még rövidebb játszmák jönnének, ahol kilenc pont már szettnyerést eredményez - igaz itt már három játszma kellene a meccshez. Ha nincs meg a kétpontos különbség, akkor 12-12 után már egyetlen pont is elég.

A tollaslabda különösen Ázsiában számít népszerű sportágnak

"A sportág folyamatosan fejlődik, így most érkezett el az idő arra, hogy ismét terítékre kerüljön a pontozás kérdése" - fogalmazott egyelőre óvatosan a téma kapcsán Thomas Lund, a BWF főtitkára.  A változtatással - a ping-ponghoz hasonlóan - szeretnék elérni a mérkőzések időtartamának csökkentését és az izgalmak fokozását. Más kérdés, hogy a kaucsuklabda (bocsánat, hamarosan már ez sem lesz így, mert műanyag labdákra cserélik őket) világából a szabályok változása óta sincs több televíziós közvetítés idehaza, így vélhetően - bármelyik pontrendszer is kerül megszavazásra - a magyar sporttelevíziók aligha kezdik el rohamozni ajánlataikkal a BWF elnökségét. Ráadásul az újabb "kavarással" csak azt érhetik el, hogy hamarosan minden amatőr tollaslabda mérkőzés hasonlóan kezdődik majd el: "Akkor hány pontig is játszunk most?"

Hozzászólások