Egyéni - Teljesen eltiltják az oroszokat? Továbbgyűrűzik a doppingbotrány
Teljesen eltiltják az oroszokat? Továbbgyűrűzik a doppingbotrány
Fotó:Europress/Getty

Teljesen eltiltják az oroszokat? Továbbgyűrűzik a doppingbotrány

Ajkler ZitaAjkler Zita
2015/11/09 16:36

Egy független vizsgálatot követően a WADA megállapította, hogy kiterjedt korrupció és zsarolás szőtte keresztül kasul az orosz atlétikát, eljutva a legfelsőbb szintekig, belekeverve az IAAF-et magát is. Ezen vizsgálat alapján a WADA a teljes orosz atlétika felfüggesztését szorgalmazza. A javaslat tartalmazza öt sportoló és öt edző élete végéig tartó eltiltását is. Emellett rámutat arra is, hogy az IAAF-en belül számos rendszeren belüli hiba nehezítette a dopping elleni csata hatásosságát illetve segítette a problémás esetek eltussolását. Rámutat arra, hogy a 2012-es olimpiával kapcsolatban is visszaélések történtek, hiszen a nem cselekvéssel segítették azokat a sportolókat, akiknek a WADA profiljuk több, mint gyanús volt mégsem történt ellenük semmilyen intézkedés.

Az elnöki mandátumát nemrégiben elkezdő Sebastian Coe az atlétika "sötét napjainak" titulálta ezeket az időket. Hozzátéve, hogy mióta ő vezeti a Nemzetközi Atlétika Szövetséget, sokkal keményebben és máshogyan lép fel a szervezet a tiltott szereket használók vagy ennek gyanújába keveredő sportolókkal szemben. Kihangsúlyozta, hogy a korábbi vezetés alatt történtek a múlt és hosszú idő kell, amíg a bizalom a tiszta atlétikában újra megerősödik, de elindultak ezen az úton.

Sebastian Coe

A vizsgálat egyértelmű feladata az volt, hogy tisztázza a korábbi doppingvádakat, amelyek az elmúlt időkben feltűntek a köztudatban az orosz atlétika kapcsán. Ezen állítások szerint, amelyet a német média hozott nyilvánosságra, többek között olyanok szerepeltek, miszerint az orosz sportolók közül voltak, akik a keresetük 5%-át a hazai doppingellenőröknek adták. Cserébe tiltott teljesítményfokozó szerek beszerzésében kaptak segítséget illetve a rájuk vonatkozó tesztek eredményeinek meghamisításában, elhallgatásában. Az IAAF pedig ezeknek a pozitív eseteknek a nem vizsgálása kapcsán keveredett korrupciós gyanúba.

Egyes korábban eltiltott sportolók nyilatkozata is ezeket az állításokat erősíti meg: Yevgenyija Pecherina szerint az orosz élsportolók 99%-a doppingol, míg honfitársnője, Liliya Shobukova azt állítja, korábban 450.000 eurót fizetett saját szövetségének, cserébe pozitív mintájának eltussolásáért. A dokumentum bemutat egy olyan videót is, amelyben a londoni olimpia 800 méteres bajnoknője, Mariya Savinova bevallja, hogy a tiltólistán lévő oxandrolone nevű szert szedte.

A vizsgálat nem terjedt ki minden, az utóbbi hónapokban napvilágot látott doppinggyanús esetre illetve vádra, de a vizsgálatok elkezdődtek és ki tudja meddig tartanak. Azt pedig, hogy mire jutnak a vizsgálódó végül, még kevesebben tudják de a legtöbben el sem merjük képzelni.

 

Aki csemegézni akar a vizsgálat anyagából KATT IDE

Forrás: BBC

 

 

Hozzászólások