Szánkósport - Szuperdressz botrány a téli olimpián
Szuperdressz botrány a téli olimpián
Fotó: Europress/AFP

Szuperdressz botrány a téli olimpián

HosszabbitásHosszabbitás
2018/02/14 13:06

A vetélytársak szerint jogosulatlan előnyhöz jutnak a brit szkeletonosok, amennyiben az edzésen használt "szuperruhában" versenyezhetnek a phjongcshangi téli olimpián.

 A brit csapat tagjainak edzésen használt ruhái ugyanazzal a technológiával készültek, mint amilyennel a brit pályakerékpárosok dresszei, utóbbiak ezeknek köszönhetően az elmúlt időszak olimpiáin uralták a szakágat.

"Engem nem igazán zavar, a többiek mivel foglalkoznak, számomra az a legfontosabb, hogy gyorsak vagyunk. Mutogathatnak ránk, de a tény az, hogy jól csúszunk. Újítók vagyunk, nem csalók" - jelentette ki a vádakra reagálva Jerry Rice, a britek ötkarikás újonca.

A szigetországi versenyzők közül legnagyobb névnek számító, női címvédő Lizzy Yarnold mellett Laura Deas, valamint a férfiaknál induló Dom Parsons is remek eredményeket ért el az edzéseken, több gyakorlást megnyertek, vagy a képzeletbeli dobogón zártak.

"A ruháinkat a szervezők látták és rendben lévőnek találták" - zárta rövidre a vádaskodást Rice, ugyanakkor az amerikaiak szerint a britek felszerelése a szerdai, kapitányi megbeszélésen még szóba kerül majd.

"Sok sportolónak van kérdése a ruházattal kapcsolatban - mondta az amerikai Katie Uhlaender. - A szabályok azt mondják ki, mindenkinek ugyanolyan felszerelésben, sisakban és ruhában kell indulnia, s senkinek nem lehet semmilyen, áramvonalasságot segítő kiegészítője." Hozzátette, ha valamivel kapcsolatban kételyek merülnek fel, joguk van kérdéseket feltenni.

A 2010-es vancouveri téli olimpián győztes, ugyancsak brit Amy Williams is a támadások kereszttüzében állt, a kanadaiak és az amerikaiak szerint neki a sisakja nem volt megfelelő, ám erre semmi bizonyítékot nem találtak, így a sportoló megtarthatta ötkarikás aranyérmét.

A britek mellett egyébként az amerikaiak is új dresszben indulnak majd a csütörtökön kezdődő szkeletonversenyeken. A nemzetközi sportági szövetség egyelőre nem reagált a vádakra.

MTI

 

Hozzászólások