Snowboard - Újabb magyar snowboardos a világkupán
Újabb magyar snowboardos a világkupán
Fricz Botond Kreischbergen (Fotó: MSBSZ/Fricz Botond)

Újabb magyar snowboardos a világkupán

Pintér LászlóPintér László
2017/01/13 23:40

Fricz Botond futamában a 19., összesítésben a 37. helyen zárta élete első FIS Világkupa-versenyét. Olyan ridereket előzött meg, mint a világ egyik legjobbjának számító, X Games és Burton US Open-győztes amerikai Chas Guldemond. A hatvanfős, erős nemzetközi mezőnyben ez egy remek kiinduló eredménynek számít.

Fricz Botond tavaly annyira eredményes szezont zárt, hogy már idénre összejött annyi pontja, amivel elindulhat a FIS Snowboard Világkupa versenyein. Ez a legmagasabb szintű sorozat a felnőtt versenyzők számára, ahonnan ki lehet jutni az olimpiára. Botinak is ez a távlati célja, de csak 2022-ben.

A korábbi Európa-kupa versenyek és junior világbajnokság után a világkupa óriási ugrást jelent Boti számára. Tavaly még nem is volt tervben, hogy már idén világkupázik, de annyira jól teljesített, hogy Bekényi Ádám szövetségi kapitánnyal közösen úgy látták, nincs mire várni. Minél előbb sikerül a legmagasabb szinten versenytapasztalatot szereznie, annál gyorsabban tud fejlődni. Éppen ezért egyelőre semmilyen elvárás nincs a kecskeméti snowboardossal szemben.

A hétvégén az ausztriai Kreischbergen rendezik a soron következő világkupa-versenyt. Ez a síterep adott otthont a két évvel ezelőtti világbajnokságnak. A pálya profi, a körülmények kiválóak. A verseny selejtezőit pénteken tartották, a döntő pedig szombaton lesz.

A mindössze 16 éves kecskeméti snowboardos egy visszafogott és egy bátrabb koreográfiával készült a selejtezőre. Az edzések után örömmel számolt be a haladásról:

„Az edzés ma nagyon jól ment, többször is sikerült letennem a versenykörömet! A pálya nagyon jó, nagyon élvezem! A mezőny elég durva, nagyon ügyesek :)”

Boti mezőnyre vonatkozó jellemzése valóban helytálló. Hatvanan indulnak összesen, köztük számos, nemzetközi szinten is elismert snowboardos, világkupa-veteránok, világbajnoki és X Games-érmesek. Érezhető, hogy megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, melyre a szükséges pontszámot csak a FIS Világkupa versenyein lehet megszerezni.

Boti bemutatkozása remekül sikerült. Ő így nyilatkozott a Magyar Snowboard Szövetségnek:

"Mint első világkupa, nagyon büszke vagyok a futambeli 19. helyezésre! Sajnos a második ugróra nem volt elég sebességem, így csak egy egyeneset ugrottam, de így is 38 pontot kaptam."

Boti idei céljai között a tapasztalatszerzés mellett a márciusi junior világbajnokság szerepel, ahol szeretne döntőbe jutni. Ha így folytatja, minden esélye megvan rá.

Forrás: Magyar Snowboard Szövetség

Hozzászólások