Snowboard - Snowboardos még nem repült ilyen magasra
Snowboardos még nem repült ilyen magasra
Hitsch az egekben (Fotó: Nine Knights/David Malacrida)

Snowboardos még nem repült ilyen magasra

Pintér LászlóPintér László
2016/04/04 10:35

Új világcsúcs született a Nine Knights versenyen: a svájci Christian Haller 11,3 méter magasra repülve mutatott be trükköt!

A Nine Knights egy meghívásos sí- és snowboardverseny, melyet csak férfiak számra hirdetnek meg. Női változata a Nine Queens, melyre idén Gyarmati Panka is meghívást kapott. A koncepciója mindét versenynek ugyanaz: a sportágak legjobbjait hívják meg, hogy középkori díszletek között csillogtassák tudásukat, és közben lenyűgöző fotó- és filmanyag is készüljön róluk. A kötetlenebb hangulatnak köszönhetően a versenyzők felszabadultabbak, így garantált a legmagasabb színvonal, ami hozzájárul a sport folyamatos fejlődéséhez.

A Nine Knights-ot többnyire valamelyik észak-olasz síterepen rendezik. A korábbi években Livigno volt a helyszín, idén azonban a dél-tiroli Watles látta vendégül a lovagokat.

A 2016-os kiírás fő küldetése egy olyan tökéletes ugrató megépítése volt, amelyről gigantikus trükköket tudnak bemutatni a sízők és snowboardosok. Így készült el a „Perfect Hip”.

A „hip” egy olyan ugrató, amelynek érkezője az eldobóval nem szemben, hanem attól jobbra vagy balra, az eldobóra merőlegesen helyezkedik el, így a tökéletes leérkezéshez el kell fordulni. Az úgynevezett negyedív (quarterpipe) mellett ezekről lehet a legmagasabb ugrásokat végrehajtani, ekkora méretben azonban nagyon ritkán épülnek. Jellemzően olyan versenyzők tudják igazán kihasználni, akik a félcsőben vannak leginkább otthon.

A lovagok impozáns névsora élén a félcső olimpiai bajnokát, a moszkvai születésű svájci Jurij Podladcsikovot olvashattuk, de itt volt még többek között Peetu Piiroinen, Heikki Sorsa és Christian Haller is.

A „Perfect Hip” verseny keretében a snowboardosok egymás után mutatták be stílusosnál stílusosabb trükkjeiket a tíz méteres kard felett. A finn Peetu Piiroinen és a helyi Simon Gruber is a világcsúcsot ostromolta, de végül a svájci Christian „Hitch” Haller adta át a múltnak a legendás Terje Haakonsen 2007-ben felállított, 9,8 méteres rekordját. Az új etalon 11,3 méter.

“A körülmények ideálisak voltak, biztonságban éreztem magam, ezért olyan magasra próbáltam ugrani, amilyenre csak tudtam. Klassz dolog a rekord, de számomra ez inkább a saját fejlődésemről szólt.” – foglalta össze a sikeres rekordkísérletet a svájci félcső-specialista.

Nemcsak a snowboardos ugrás világcsúcsát sikerült megdönteni. A sí félcső olimpiai bajnoka, az amerikai David Wise kerek három méterrel szárnyalta túl a korábbi rekordot, és repült 14,2 m magasra.

Az eseményen magyar filmesek is forgattak, videójukat hamarosan a közönség is láthatja. Addig is íme egy rövid vágás a rekordokról:

 

Hozzászólások