Snowboard - Minden idők legjobb férfi vb-eredménye alpin snowboardban
Minden idők legjobb férfi vb-eredménye alpin snowboardban
Szoros csaták az alpin snowboard vébén (Fotó: Europress/Getty)

Minden idők legjobb férfi vb-eredménye alpin snowboardban

Pintér LászlóPintér László
2017/03/18 13:05

Andreas Prommegger 18 évig várt az első világbajnoki érmére. Rögtön kettőt is szerzett, mindkettő arany.

Március 7-e óta zajlik a snowboardosok és szabadstílusú sízők világbajnoksága a spanyolországi Sierra Nevadában. A FIS Snowboard világbajnokságot minden második, páratlan évben rendezik. A seregszemlén minden szakág képviselteti magát: a tradicionális alpesi számokban (parallel szlalom és óriás-műlesiklás), valamint a szabadstílusú számokban (slopestyle, félcső, big air és snowboardkrossz) is osztanak érmeket.

A szabadstílusú szakágak művelői számára ez csak egy a nagy világversenyek közül, hiszen nekik ott az X Games, továbbá számos hagyományos rangadó, mint pl. az Air and Style vagy a Burton US Open. Az alpin snowboardosok számára viszont az olimpia után ez a legnagyobb verseny, így kiemelt fontossággal bír.

A világbajnokságon a magyar színeket két versenyzőnk, Papp Endre „Junior” és Pátkai Marcell képviselte. Kettejük közül Marcell állandó világkupa-szereplő, Juniornak lényegesen kevesebb lehetősége adódik versenyzésre.

Az időjárás nem könnyítette meg a mezőny és a szervezők életét. Először hőhullám sújtotta az andalúz régiót, melegrekordok dőltek. A síterepen 2500 méter magasságban +20 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A pályán patakokban folyt a víz, a hó alól kövek álltak ki, amelyek tönkretették a deszkákat. A helyzetet súlyosbította, hogy a magaslati szeleknek köszönhetően szaharai eredetű homok borította a havat, amely vörösesre színeződött, még jobban vonzva a napsugarakat.

Az óriás-műlesiklás versenynapjára végre megjött a hideg, viszont 100 km/órás széllel és hóviharral érkezett. Emiatt két nappal el kellett halasztani a versenyt. A tavasz azonban hamar visszatért, így két egymást követő napon, először a parallel szlalomot, majd a párhuzamos óriás-műlesiklást rendezték meg.

Papp Endre "Junior” mindkét számban az 50., Pátkai Marcell szlalomban a 36., óriás-műlesiklásban pedig a 49. helyet szerezte meg. Marci 36. helye a magyar férfi alpesi snowboardosok legjobb eredménye világbajnokságon.

A 19-szeres magyar bajnok Pátkai Marcell így számolt be a két versenynapról:

„Egyik szemem sír, a másik nevet. Az erősebb számomban, óriás-műlesiklásban többször is kicsúsztam a pálya meredek felén, így csak a 49. helyen futottam be. Szlalomban viszont 36. helyen végeztem, ami a legjobb magyar férfi alpin snowboard eredmény világbajnokságon. Sierra Nevadában sosem látott rossz hóviszonyok fogadtak bennünket. A Szaharából érkező homokszemcsékkel teli piros hó nappal erősen olvad, éjjel pedig barna jéggé fagy. Ráadásul rengeteg kő és szikla fenyegette a felszerelést. A magyar versenyzőtársam, Papp Endre deszkája is tönkrement, ezért óriásban az én pótdeszkámmal versenyzett. Így mind a ketten a Magyarországon Kucséber Ferenc által gyártott Pirate snowboarddal álltunk rajthoz.”

Osztrák győzelmek

A nehéz körülmények ellenére mindkét versenynap színvonalas küzdelmeket hozott.

A hölgyeknél szlalomban az osztrákok 19 éves tehetsége, Daniela Ulbing legyőzte a címvédőt, az elmúlt három év kiemelkedő cseh sztárját, a szintén még csak 21 éves Ester Ledeckát. A bronzérmet az orosz Aljona Zavarzina nyakába akasztották.

Óriás-műlesiklásban aztán Ester Ledecka visszavágott. Az alpesi síben is párhuzamosan remek eredményekkel versenyző "STR" inkább az óriásra koncentrál, mert ez az olimpiai versenyszám. Ellenállhatatlan volt, a döntőben az olimpiai bajnok Patrizia Kummert győzte le. Ulbinggal ezúttal is összecsapott, de már a negyeddöntőben találkoztak, és az osztrák hibázott. Az ezüstérem tehát Kummeré, a bronz pedig a korábbi kétszeres világbajnok orosz Jekatyerina Tugyegyeseváé lett.

A férfiak versenye igazi tündérmesét hozott az osztrák Andreas Prommegger számára. A 36 éves "veterán" 18 éve versenyez az élvonalban, ez a tizedik világbajnoksága, de soha nem szerzett még érmet. Egészen eddig. Mindkét számban a legjobb barátjával, a négyszeres világbajnok Benjamin Karllal találkozott a döntőben, és mindkétszer legyőzte. Karl tehát két újabb ezüstéremmel bővítette kollekcióját. Szlalomban az orosz Andrej Szoboljev, óriásban pedig a svájci Nevin Galmarini hozta el a bronzot. Utóbbinak az olimpiai ezüstje mellett ez volt az első világbajnoki érme.

FIS Snowboard Világbajnokság 2017 Sierra Nevada, parallel szlalom női eredmények

FIS Snowboard Világbajnokság 2017 Sierra Nevada, parallel óriás-műlesiklás női eredmények

FIS Snowboard Világbajnokság 2017 Sierra Nevada, parallel szlalom férfi eredmények

FIS Snowboard Világbajnokság 2017 Sierra Nevada, parallel óriás-műlesiklás férfi eredmények

Egy kép, ami mindent elmond - Karl, Prommegger, Galmarini

Jövőre is lesz magyar versenyző az alpin világkupában!

Pátkai Marcell nem tétlenkedett a világbajnokságot megelőző időszakban sem. Az olaszországi Dolomitokban több olyan versenyen is indult, amelyek a versenytapasztalat mellett a világkupán való induláshoz szükséges FIS-pontok gyűjtésére is alkalmasak.

Az alpin snowboardosok három szinten indulhatnak nemzetközi versenyeken. A FIS-versenyek jelentik a belépő kategóriát, melyeken a legjobbak csak akkor indulnak, ha éppen nem ütközik magasabb szintű versennyel, és gyakorlatilag edzésnek fogják fel. A második fokozat az Európa-kupa, ahol már gyakrabban össze lehet futni élvonalbeli versenyzőkkel is. A királykategória pedig a FIS Világkupa, ahol csak a legjobbak versenyezhetnek. A férfi mezőny nagyjából 80 főt számlál, a lányoké kb. 50 fős. Azt talán nem kell külön ecsetelni, hogy milyen esélyekkel indul egy magyar snowboardos az osztrák, olasz vagy svájci ellenfelekkel szemben.

Pátkai Marcell már évek óta teljesíti a világkupa-szintet. A tavalyi évet egy súlyos bokasérülés miatt kellett kihagynia. Idén azonban remek formába lendült, és ezt jövőre is folytathatja.

„A villnössi óriás-műlesiklás futamokon még csak kóstolgattam a nemzetközi mezőnyt. Bár mindkét versenynapon az első futamomban a 7. leggyorsabbként értem célba, a második futamomban elestem, így végül tizenegyedik és huszadik helyen végeztem.

Madonna di Campiglióban párhuzamos óriás-műlesiklás és szlalom versenyeken a világ minden tájáról indultak versenyzők. Óriásban a selejtező után második helyen jutottam a döntőbe. Nagyon szoros és izgalmas párbajok után végül negyedik helyen zártam a versenyt. Másnap szlalomban hatodik lettem. Mindkét számban megnyertem a SAS FIS kupát (felzárkózó országok versenye). Ezekkel az eredményekkel sikerült kvalifikálnom a 2017-18-as világkupa sorozatra, vagyis bokatörésem után visszatértem a nemzetközi élmezőnybe” – mesélte örömmel Marci.

részben via Magyar Snowboard Szövetség

Hozzászólások