Snowboard - Magyar snowboardosnak szurkolhatunk a téli ifjúsági olimpián
Magyar snowboardosnak szurkolhatunk a téli ifjúsági olimpián
Fotó: MSBSZ

Magyar snowboardosnak szurkolhatunk a téli ifjúsági olimpián

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/18 11:18
Január 19-én vasárnap élete eddigi legfontosabb versenyén áll rajthoz Vincze Zsófia, a Vasas SC tizenhét éves snowboardosa. 

Korosztályának legjobbjaival küzd majd a világ legnagyobb nemzetközi színpadán, az ifjúsági olimpiai játékokon. Zsófi számára ezzel egy nagy álma válik valóra:

„Szeptemberben megműtötték a térdemet és a felépülésem során az volt az egyik legnagyobb motivációm, hogy kijussak a YOG-ra és képviselhessem Magyarországot. Nagyon nagy vágyam volt, hogy részt vehessek egy ilyen világversenyen.”

Természetesen a hazai szövetség számára is nagy öröm, hogy a 2016-os lillehammeri játékokat követően, ahol Fehér Zsófia és Szász Csongor képviselte hazánkat, ismét indulási jogot szereztünk a téli ifjúsági olimpiára. A játékokra a múlt szezonban megrendezett FIS Junior Világbajnokságon lehetett kvótát szerezni, ahol Czunyi Fanni eredményeinek köszönhetően (aki egyéniben 42., csapatban pedig 24. lett) szereztünk indulási jogot.

Mivel Fanni idén már kicsúszott a korosztályból, így három hazai versenyző közül kellett eldönteni, ki induljon ezen a rangos eseményen. Vincze Zsófia, Brunner Blanca és Katonka Kitti aspirált a helyre. Katonka Kittit sérülést követően megműtötték, így nem tudott felkészülni erre az eseményre. Vincze Zsófia és Brunner Blanca között szétlövés döntött, amit a szövetség az ausztriai Reiteralmon tartott. Itt Vincze Zsófia bizonyult jobbnak. 

Zsófi felkészülése már augusztusban elkezdődött a szárazedzésekkel, majd szeptemberben az olaszországi Cerviniában kezdte meg a havas felkészülést. Ezt követően Ausztriában készült tovább Pitztalon, Flachauban és Reiteralmon.

Az idei szezont hagyományosan Pitztalon kezdte, ahol a juniorok között egy 19. és egy 25. helyet szerzett. Ezt követően a franciaországi Isolán versenyzett, ahol két nagyszerű 4. hellyel hangolódott a YOG-ra. Ezzel a remek teljesítménnyel 60 pontra tornázta fel a FIS pont átlagát, és jelenleg az előkelő 120. helyen szerepel a ranglistán. A verseny előtt még edzés jelleggel kiutazott Puy St. Vincentbe, ahol az Európa-kupa pályán edzett három napot.

Zsófi tehát igen intenzív felkészülési időszakon van túl:

„Június óta egy új edzővel dolgozom együtt, akivel nagyon jól megértjük egymást, és azóta sokat fejlődtem mind a kondicionális, mind a havas edzéseken. Szerencsére a sérülésem miatt nem kellett túl sokat kihagynom, novemberben már újra snowboardozhattam, persze eleinte csak óvatosan és nem a snowboardkrossz pályában. A december eleji pitztali junior FIS versenyen még csak az volt a célom, hogy belerázódjak a snowboardkrosszba, ehhez képest 53 indulóból a 19. hely pozitív meglepetés volt számomra.”

„A december közepén, a francia versenyeken elért két negyedik helyem hatalmas élmény volt, mivel előtte még soha nem álltam a nagydöntőben. Persze nagyon örültem volna egy dobogós helyezésnek, de így is elégedett vagyok a teljesítményemmel. Azóta igyekeztem a lehető legtöbb időt havon tölteni.”

39d8e17b-f6a4-462b-81a6-a54604ba83f7.jpg Fotó: MSBSZ

Bekényi Ádám, a magyar snowboard válogatott vezetőedzője szintén a helyszínen van, hogy Zsófi a lehető legtöbb szakmai segítséget kaphassa. Így számolt be a pályáról és a várakozásokról:

„A svájci verseny pályarajza már jó ideje ismert, így tudtunk készülni belőle. Egy nagyon technikás, sok ugratóval ellátott akadálypálya várja a versenyzőket. Zsófi jó erőállapotban érkezett erre a viadalra. A rajtlistát pontosan nem tudjuk még, így egyelőre az esélyeket sem latolgatjuk. Jó hír, hogy két teljes nap áll rendelkezésre a pálya gyakorlására, így remélhetőleg hamar megtalálja Zsófi a pálya ritmusát, és a waxtesztelést is kényelmesen meg tudjuk valósítani.”

„A szövetségnek köszönhetően már világszínvonalú a waxtechnikai hátterünk, így arra nem lehet panasz. Bízunk a jó időben és a kellő minőségű hóban. Örülnénk, ha Zsófi a középmezőnyben végezne, és megközelítené Fehér Zsófi 4 évvel ezelőtti 13. helyét, valamint bizakodunk abban is, hogy a csapatversenyben is szerephez juthat majd.” 

Az esélyekkel, várakozásaival kapcsolatban Zsófi még az alábbiakat tette hozzá:

„Szerintem egy top 20-as helyezés reális lehet, viszont az tenne igazán boldoggá, ha a legjobb 16-ba kerülnék.”

MSBSZ

Hozzászólások