Snowboard - Lavina áldozata lett a freeride világbajnok
Lavina áldozata lett a freeride világbajnok
Estelle Balet (fotó: FWT/Carlier)

Lavina áldozata lett a freeride világbajnok

Pintér LászlóPintér László
2016/04/19 18:35

Meghalt Estelle Balet, a Freeride World Tour kétszeres győztese. Mindössze 21 éves volt...

A száraz tényeken túl nehezemre esik bármit is írni. Még abban a fázisban vagyok, amikor nem hiszem el.

Alig egy hete közvetítettem a Freeride World Tour utolsó állomását, az Xtreme Verbier-t. A snowboardos lányok között abszolút nyitott volt még a verseny a címvédő Estelle, és a sorozatba több évnyi kihagyás után idén visszatérő Anne Flore Marxer között, aki vezetett az utolsó verseny előtt. Egyszerű volt a képlet: amelyikük előrébb végez, az a világbajnok.

Estelle megnyerte a versenyt.

A győzelem a második világbajnoki címet jelentette számára. Tavaly, 20 évesen lett minden idők legfiatalabb világbajnoka. Ilyen fiatalon sokan még csak álmodnak arról, hogy egyáltalán bejuthassanak a sorozatba.

Estelle a legjobb mentortól tanulhatott. Útját a svájci extrém snowboardos, hegymászó és bázisugró ikon, Geraldine Fasnacht egyengette, aki maga is háromszor győzött az Xtreme Verbier-n, a világ legnehezebb extrém sí- és snowboard versenyén. Szülei hamar felismerték Estelle tehetségét, és elhivatottságát látva megkérték Geraldine-t, foglalkozzon a lánnyal. Az út egyenesen a Freeride World Tourra vezetett, melyet újonc évében megnyert. Idén bebizonyította, hogy sikere nem volt véletlen - már ha bárkinek is lett volna ezzel kapcsolatban bármiféle kétsége. Ekkora tehetség nem terem minden bokorban.

Estelle imádta a hegyeket, a snowboardozást, a havat, az életet. A versenyszezon végeztével alig várta, hogy újabb szűzhavas lejtőket karcolhasson Svájc legeldugottabb szegleteiben. Csak a kaland és a filmezés kedvéért. Ez minden freerider álma.

A kuloárban, ahol lavinába került, előtte lecsúszott már valaki, a lejtő mégsem oldott ki, csak akkor, amikor Estelle következett. Minden részlet egyelőre nem ismert. Csak annyit tudni, hogy nagyjából 1 km hosszú volt a lavina, és egy sziklás kulorában zúdult le. Estelle-t még a mentők érkezése előtt sikerült kiásni a hóból, de sajnos minden újraélesztési kísérlet ellenére a helyszínen életét vesztette. A balesetkor minden szokásos lavinavédelmi felszerelést viselt: sisakot, légzsákkal szerelt hátizsákot, lavinaszondát. A lavinamegelőzés és biztonsági kérdések egyik legnagyobb szószólója volt.

Fájóan rövid földi pályafutása alatt alighanem több életre elegendő élményben és kalandban volt része. Ettől még persze a szülők, barátok és a freeride közösség tagjainak nem fáj kevésbé az életvidám snowboardos elvesztése. Csússz békében Estelle!

 

"Az élet szuper!" - Estelle Balet 1994-2016

 

 

Hozzászólások