Snowboard - Gyarmati Panka úton az álmok felé
Gyarmati Panka úton az álmok felé
Gyarmati Panka (Fotó: Kirk's Camp)

Gyarmati Panka úton az álmok felé

Pintér LászlóPintér László
2016/02/16 19:46

Először kapott meghívást magyar snowboardos a Burton US Openre, a snowboard versenyek legnagyobb klasszikusára.

Talán jobban vártam, hogy ezt a fent mondatot leírhassam, mit azt, hogy Panka világkupát nyert. Bár az egyik nem létezhet a másik nélkül. Egy ilyen meghíváshoz nagyot kell dobni. Nagyon nagyot.

A snowboard világában kevésbé járatosak számára nehéz érzékeltetni, mit jelent egy Burton US Open meghívás, de azért megpróbálom. Ami a teniszezőknek Wimbledon, az autóversenyzőknek az Indy 500, a kerékpárosoknak a Tour de France, az a snowboardosoknak a Burton US Open. Ahol csak a világ legjobb 16 ridere indulhat. Panka ebbe a körbe került be, egy olyan országból, ahol lassan már havat is csak webkamerán látni.

Az amerikai snowboard bajnokságot 1982-ben rendezték meg először. Ez volt az első komoly snowboard verseny, amely elindította a snowboard versenysporttá alakulását.

A Burton US Opent idén 34. alkalommal rendezik, helyszíne a coloradói Vail. A verseny nem a FIS, hanem a nagy hagyománnyal bíró snowboard versenyeket tömörítő WST szervezet versenynaptárába tartozik, azon belül is a legmagasabb, "Elite"  besorolású viadal. A snowboardosok félcső és slopestyle versenyszámokban indulhatnak. A verseny fődíja kategóriánként 45ezer amerikai dollár.

A női mezőny mindkét versenyszámban 16 főből áll. A mérvadónak számító WST világranglista első 10 helyezettje mellett hat szabadkártyás versenyző kap meghívást, jelenlegi formája és az elmúlt időszakban nyújtott teljesítménye alapján.

A Burton US Openen soha nem indult még magyar snowboardos, Gyarmati Panka lesz az első. Maga a meghívás a legnagyobb elismerés, amit egy snowboardos kaphat, hiszen ez azt jelenti, hogy nemzetközi szinten is a legjobbak között tartják számon. Mondhatjuk, hogy ez a magyar snowboard sport eddigi legnagyobb sikere, éppen ezért eredmény tekintetében Pankával szemben semmiféle elvárás nincs.

Gyarmati Panka a Magyar Snowboard Szövetségnek az alábbiakat nyilatkozta:

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is kapok meghívást, teljesen váratlanul ért. Amikor a svédországi versenyre megérkeztem, akkor kaptam e-mailben az értesítést. Először azt hittem, csak egy hírlevél a Burton US Open szervezőitől, aztán láttam, hogy ez egy meghívó a versenyre. Ott lenni is hatalmas dolog, ezért eredményben nem várok sokat. Ez már tényleg a top.”

Valóban, ez már tényleg a "top": Ennél feljebb már csak az X Games van, amelyen indulni Panka legnagyobb álma. Az aspeni "extrém sportok olimpiája" egy szintén kizárólag meghívásos verseny. Azt gondolom, hogy a Burton US Openre kapott meghívás az utolsó nagy lépés ebbe az irányba. Hajrá Panka!

 

Hozzászólások