Snowboard - Gyarmati Pankának is elúszott az olimpia
Gyarmati Pankának is elúszott az olimpia
Edzés a Laax Openen (Fotó: MSBSZ/Gyarmati Panka)

Gyarmati Pankának is elúszott az olimpia

Pintér LászlóPintér László
2018/01/17 11:42

Hazánk legjobb snowboardosa 14 hónappal súlyos sérülése után a most kezdődő Laax Openen tér vissza a világkupába. Az olimpiára már nincs lehetősége kijutni, de egészséges, és ez mindennél fontosabb.

A hétvégén az egyik legpatinásabb snowboard-versenyen, a svájci Laax Openen szurkolhatunk az egri születésű snowboardosnak. Ez egyben az utolsó kvalifikációs verseny is a három hét múlva kezdődő phjongcshangi téli olimpiára.

Panka 2016 novemberében, edzés közben sérült meg. Emiatt a teljes tavalyi versenyszezont ki kellett hagynia, éppen akkor, amikor az olimpiai kvalifikációs időszak elkezdődött. Két hónap mankós időszakot követően hosszadalmas rehabilitáció és gyógytorna következett, mígnem a nyár derekán tudott ismét havon csúszni a francia Alpokban.

Súlyosan megsérült Gyarmati Panka | Hosszabbítás

Edzés közben sípcsontját törte hazánk legjobb snowboardosa. A sérülés miatt valószínűleg a teljes téli szezont ki kell hagynia. Gyarmati Panka remek nyári alapozás után, tökéletes fizikai állapotban utazott Ausztriába, hogy amerikai edzőjével megkezdjék a havas felkészülést a januárban kezdődő versenyszezonra. Napok óta a Stubai-gleccseren edzett, ahol az évnek ebben az időszakában a nemzetközi snowboard elit nagy része gyakorol.

Az idei versenyszezon már szeptember első hétvégéjén elkezdődött Új-Zélandon, de a Magyar Snowboard Szövetség tájékoztatása szerint ez még korai volt a visszatérésre. Egy esetleges újabb sérülés nemcsak versenyzői pályafutását, hanem Panka hosszú távú egészségét is veszélyeztette volna. Márpedig utóbbi az olimpiánál is fontosabb. Ezért maradt a türelmes, fokozatos felkészülés, rengeteg óra az edzőteremben, sok futás, majd az őszi havas edzések az osztrák gleccsereken.

Sajnos az idei FIS-versenynaptár nagyon nehéz helyzetbe hozta azokat, akik ebben a szezonban szeretnék kivívni helyüket a téli olimpián. Az új-zélandi szezonnyitó után ugyanis mindössze kettő slopestyle-verseny maradt az olimpiáig. A második a tegnap kezdődött Laax Open, ahol Pankának egy esetleges győzelem sem ad már reményt a kvalifikációra. Hiába teljesítené könnyűszerrel az egyéni kritériumot (ehhez gyakorlatilag elegendő lenne lejönnie a pályán), a kihagyott versenyek miatt a nemzetek rangsorában még győzelem esetén is elérhetetlen a kvótához szükséges top 30-as ranglistahelyezés. Utóbbihoz ugyanis az ellenfelek már egy éve gyűjtögetik hazájuk számára a pontokat, így jelenleg egy győzelem legjobb esetben is csak a 43. helyre lenne elegendő.

Gyarmati Panka négy évvel ezelőtt egyetlen helyezéssel maradt le az olimpiai kvótaszerzésről. 25. volt a kvalifikációs ranglistán, de csak 24 snowboardos indulhatott. Idénre emeltek a kvótán, már 30-an lehetnek ott a női mezőnyben. Viszont nehezebb lett a kvótaszerzés abban a tekintetben, hogy a slopestyle eredmények mellett a phjongcshangban debütáló big air világkupa pontszámai is összevontan beleszámítanak a kvótaosztás alapjául szolgáló rangsorba.

A big air a legnagyobb kockázattal járó szakág, a versenyek többségét épített, gigantikus városi rámpákon rendezik, rendszerint műhóval, leginkább necces körülmények között, ahol egy bukás súlyos következményekkel járhat. Egy sérülésből frissen felépülve nem ez az első dolog, amivel érdemes próbálkozni. A baj csak az, hogy a Panka számára rendelkezésre álló időszakban az öt big air versennyel szemben mindössze két slopestyle verseny került a FIS naptárába. Ezek ráadásul egy héten belül, két különböző kontinensen. Mivel a jelenlegi ranglista 30. helyéhez is több pont kellene, mint amit két győzelemmel gyűjteni lehet, big air nélkül gyakorlatilag nem volt esélye a kvótaszerzésre. A hosszú távú egészség pedig nem ér fel semmilyen olimpiával.

Mindennek tetejébe Laaxban hóvihar keseríti a versenyzők és a szervezők életét. Az „Evi” névre keresztelt izlandi viharciklon szerdán már orkán erejű szelet hozott, emiatt egy nappal előrehozták a slopestyle-selejtezőket. Mindhiába. Az idő már kedden annyira rossz volt, hogy az előrehozott selejtezőket sem tudták megtartani. Egyelőre nem tudni, mikorra tudják átütemezni.

Panka közösségi oldalán elárulta, hogy hetek óta nagyon izgul, fura lesz másfél év után újra versenyeznie. Az edzés jól ment neki, most már csak az égiektől kellene egy kicsit több együttműködés.

Hozzászólások