Snowboard - Gyarmati Panka ismét dobogón
Gyarmati Panka ismét dobogón
A dobogósok: Gyarmati Panka, Klaudia Medlova és Aimee Fuller (Fotó: Ale Invite webcast)

Gyarmati Panka ismét dobogón

Pintér LászlóPintér László
2016/02/14 11:54

Hazánk legeredményesebb snowboardosa egy svédországi meghívásos versenyen, erős mezőnyben harmadik helyet szerzett.

Snowboardosoktól – snowboardosoknak. Ez az Ale Invite meghívásos big air verseny mottója, melyet két kiváló svéd rider, Kevin Backström és Thor Lundström hívott életre. Filozófiájukhoz hűen a szervezők igyekeznek a világ élvonalába tartozó riderek közül is azokat meghívni, akik stílusuknak köszönhetően népszerűek a snowboardos közösségben.

A versenyt a tavalyi sikeren felbuzdulva idén rendezték meg másodszor, lányok viszont először indulhattak. Mindössze öt hölgyet hívtak meg, köztük Gyarmati Pankát, aki januári FIS Világkupa-győzelmével nemzetközi szinten is komoly elismerést vívott ki magának.

Az Ale Invite nem a FIS, hanem a nagy hagyománnyal bíró snowboard versenyeket tömörítő WST szervezet versenynaptárába tartozik (a különbséget lásd a cikk végén). A szervezők a göteborgi Alebakkenen építettek hatalmas ugratót, ahol a snowboardosok big air versenyszámban küzdöttek az 5000 dolláros fődíjért.

A 2018-tól olimpiai sportágnak számító big air a szabadstílusú snowboard egyik szakága, melyben egy hosszabb nekifutó után egy nagyméretű ugratóról elrugaszkodva kell bemutatni egyetlen ugrást, melyet aztán zsűri pontoz. A nekifutó és az ugrató is lehet természetes kialakítású, vagy épített, városi rámpa. Az elugrási sebesség (60-70 km/h) eléréséhez meredek és kellően hosszú nekifutóra van szükség. A starthely és az ugrató közötti szintkülönbség többnyire meghaladja a 30 métert.

A meghívottak listáján Panka mellett az amerikai Kirra Kotsenburg (a slopestyle férfi olimpiai bajnok Sage húga), a szlovák Klaudia Medlova (VB-bronzérmes 2015, valamint az első nő, aki dupla backside rodeót ugrott), a norvég Kjersti Östgaard Buaas (Olimpiai és X Games-bronzérmes félcsőben) és a brit Aimee Fuller (rendszeres X Games-meghívott)szerepelt.

Az enyhe időjárás miatt messze nem voltak ideálisak a hóviszonyok, és a nekifutó rámpa már méreténél fogva is félelmetesnek hatott. Három ugrást kellett bemutatni, melyek közül a legjobb számított.

Panka a startban

Gyarmati Panka első volt a rajtlistán, így mindhárom körben elsőként kellett ugrania. Az első sorozatban egy hátraszaltót ugrott Method grabbel, melyért 72,66 pontot kapott. Az ugrás picit rövidre sikerült, épphogy elszállt az érkező domb tetejéig. Az első kör után a második helyen várta a folytatást.

A második körben egy backside 180-at ugrott dupla grabbel (tail & mute), amely 54.6 pontot ért, így nem jutott javítani. Viszont a többiek sem, így a döntő sorozat előtt még mindig a második helyen állt.

Panka a harmadik körben ugyanazt ugrotta, mint az elsőben, viszont sokkal messzebbre repült, ideális helyen fogott talajt és kimondottan szép volt az érkezése is. Az ugrás a bíráknak is jobban tetszett, 77,3 pontra értékelték. Helyezés tekintetében azonban nem tudott előrébb lépni. A brit Aimee Fuller utolsó ugrásával viszont megelőzte Pankát, aki így a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A versenyt Panka egyik legjobb barátnője, a szlovák Klaudia Medlova nyerte.

A verseny után Panka az alábbiakat nyilatkozta a Magyar Snowboard Szövetségnek:

„Tegnap sokáig gondolkoztunk, hogy milyen ugrást válasszak. Én voltam az első a rajtlistán, nem nagyon volt viszonyítási alap a sebességhez. Ma friss hó esett, úgyhogy még inkább tartottam a sebességtől. Elsőre rövidet ugrottam, ami a hátamnak nem esett jól. Fájdalomcsillapítóval csúsztam, de legalább sikerült mindhárom körben beadnom az ugrásaimat. Nem mertem kockáztatni a sebesség miatt, és azért sem, mert még hosszú út áll előttem. De nagyon örülök a dobogónak és Klaudia győzelmének is! :)”

Panka mindhárom menete megtekinthető erre a linkre kattintva.

Gyarmati Panka legközelebb a dél-koreai Pjongcsangban versenyez, ahol a 2018-as téli olimpiai játékok slopestyle főpróbáját rendezik február 21-én.

World Snowboard Tour (WST, korábban TTR): Ez a szervezet foglalja magába az összes, nagy hagyománnyal rendelkező snowboard versenyt, mint amilyen az Air and Style, az X Games, a Laax Open vagy a Burton US Open. Ennek köszönhető, hogy a WST a snowboardosok körében a FIS-nél lényegesen nagyobb tiszteletnek örvend. A WST a versenyeket színvonaluk szerint négy kategóriába sorolja. Az Ale Invite a második legerősebb kategóriába tartozik. A WST versenyek során a FIS-hez hasonlóan lehet ranglista pontokat gyűjteni, de itt a versenyenként kapható pontszám függ a verseny kategóriájától, valamint a mezőny színvonalától és nagyságtól is. Kevesebbet ér tehát egy gyengébb mezőnyben elért győzelem. A szezonvégi szakági ranglisták (félcső, slopestyle és big air) kialakításakor a versenyzők adott szezonban elért legjobb ponteredményeinek átlagát veszik figyelembe. Big air esetén a legjobb kettő, slopestyle és félcső esetén a legjobb négy eredmény átlaga számít.

Forrás: Magyar Snowboard Szövetség

 

Hozzászólások