Snowboard - Elmarad az egyik legnagyobb párharc, visszalépett az olimpiai címvédő
Elmarad az egyik legnagyobb párharc, visszalépett az olimpiai címvédő

Elmarad az egyik legnagyobb párharc, visszalépett az olimpiai címvédő

Pintér LászlóPintér László
2018/02/09 18:51

Olimpián minden bizonnyal utoljára csapott volna össze a snowboard félcső két korszakos zsenije, Shaun White és Iouri Podladchikov. I-Pod azonban az X Games-en nagyot esett, eltört az orra, és a fejét ért ütés utóhatásai miatt az első edzés után visszalépett Phjongcshangban.

A svájciak az egyik legnagyobb éremesélyesüket veszítették el Podladchikov személyében. A "YOLO-Flip" feltalálója címvédőként érkezett Phjongcshangba. Tavaly márciusban a világbajnokságon elszakította a térdszalagját, amiből kőkemény munkával felépült, hogy ismét felvehesse a kesztyűt az örök rivális Shaun White-tal.

Szocsiban White volt a címvédő, ráadásul kétszeres bajnokként érkezett. A nehéz körülményekkel azonban a svájci tudott jobban megbirkózni, óriási menettel nyerte a döntőt. White akkor csak ötödik lett, még az érem sem jött össze neki.

Akkor sokan azt gondolták, visszavonul. Két évig nem is nagyon hallottunk róla. Aztán újra elkezdett versenyezni, és egyértelművé tette, hogy 31 évesen újra harcba száll az aranyért. Keményen edzett, új trükköket próbálgatott, és eközben ő is megjárta az intenzív osztályt tavaly októberben.

 

Durván odacsapta magát Shaun White | Hosszabbítás

A snowboard félcső korábbi egyeduralkodója gőzerővel készül, hogy megszerezze példátlan harmadik olimpiai bajnoki címét. Az elmúlt másfél évtized dominátora alighanem új trükkökkel próbálja majd meglepni az ellenfeleket Pjhongcshangban. Ezek viszont nem veszélytelenek. Shaun White a világ legsokoldalúbb extrémsportolója, és vitathatatlanul legjobb freestyle snowboardosa. Számos rekordot tart.

Januárban aztán a maga módján üzent a riválisoknak: az egyik világkupa-versenyen karrierje során másodszor kapott maximális, 100 pontot a menetére.

Egyik legnagyobb ellenfele ismét I-Pod lett volna. A moszkvai születésű, de Zürichben élő, fotográfiával is komolyan foglalkozó snowboardos 29 éves. Alighanem ez volt az utolsó olimpiai részvétele.

Sajtótájékoztat

Hozzászólások