Snowboard - Elindult a lavina: Max Parrot is négyes szaltót ugrott
Elindult a lavina: Max Parrot is négyes szaltót ugrott
Max Parrot (Fotó: www.monsterenergy.com)

Elindult a lavina: Max Parrot is négyes szaltót ugrott

Pintér LászlóPintér László
2015/04/20 22:16

Úgy tűnik, Billy Morgan az első quad korkkal kieresztette a szellemet a palackból. Ezúttal a kanadai Maxence Parrot adott be újabb világelső trükköt, egy switch quad underflip 1620-at.

Amikor valakinek sikerül beadni egy új trükköt, általában nem kell sokáig várni az ismétlésre, vagy az újabb változatára. Különösen akkor, ha egy új szintet jelentő trükkről van szó. A kvad kork érkezése elkerülhetetlen volt, már jó ideje a levegőben lógott.

Néhány nappal ezelőtt Billy Morgannek sikerült először beadnia, amiért kapott hideget-meleget a snowboard társadalomtól. Egyesek szerint ez nem más, mint tornász akrobatika, megöli a stílust, sőt, az igazán radikális vélemények szerint a snowboard már meg is halt. Mások viszont úgy gondolják, ez egy szabad sportág, a freestyle snowboard a nevében is hordozza, hogy mindenki úgy fejezi ki magát, ahogyan akarja. Billy nem tagadja meg múltját, akrobata volt, imád a levegőben forogni (és tud is). Tiszteli azokat, akik korlátokon vagy városi környezetben mutatnak be zseniális trükköket, de ő a levegőben van otthon, ebben tud kiemelkedőt nyújtani, és ami a legfontosabb, ez okoz neki örömet.

Az én véleményem az, hogy a szabadstílusú snowboardhoz ugyanúgy hozzátartozik a kvadkork, mint a legcsodálatosabb method. Egyszer biztosan elérjük a fizikai teljesítőképesség határát, és hogy ez ötös-vagy hatos szaltónál lesz, azt senki sem tudja. Mint ahogyan azt sem, hogy ha egyszer elérjük a plafont, merre lehet majd tovább fejlődni. Addig azonban mindig lesznek olyan riderek, akik megpróbálják a lehetetlent, és egyre nehezebb trükköket ugranak. Ez elkerülhetetlen, az emberi természet velejárója. Ettől még nem hal ki a stílus, nem kell temetni a snowboardot.

A snowboard attól szabad, hogy senki sem mondja meg, hogy mit lehet és mit nem. Már az első 720-as forgásnál a hódeszkázás halálát vizionálták (nem is volt túl szép az első), ma mégis stílusetalonként tekintenek a kétfordulatos ugrásokra. Az akrobatikus virtuozitás azonban ugyanúgy elismerést érdemel, hiszen ezeket a ridereket éppúgy a snowboard szeretete motiválja, mint a stílust mindenek elé helyező bírálóikat. A felelősség abban rejlik, hogy mennyire tesszük általános elvárássá a legújabb akrobatikus trükköket a versenysportban, elérhetetlenné téve azt a fiatal kezdők számára.

Most viszont elég a szóból, következzék Maxence Parrot, és a switch quad underflip 1620, azaz négyes hátraszaltó 180 fokos fordulattal.

Hozzászólások