Snowboard - Egy snowboardos lealázta az alpesi sízőket az olimpián
Egy snowboardos lealázta az alpesi sízőket az olimpián
Fotó: Europress/AFP

Egy snowboardos lealázta az alpesi sízőket az olimpián

HosszabbitásHosszabbitás
2018/02/17 09:07

Nagy meglepetésre Ester Ledecká nyerte szombaton a női szuperóriás-műlesiklást a phjongcshangi téli olimpián.

A 22 éves cseh versenyző - aki hódeszkásként világbajnok - 26-os rajtszámmal siklott le a pályán, amikor már sokan gratuláltak az aranyéremhez a négy éve győztes osztrák Anna Veithnek. Célba érkezésekor Ledecká ideje egy századmásodperccel jobb volt, noha a pálya alsó szakaszán egy ugratónál nem éppen a legsimábban fogott talajt. Ő maga sem hitte el, hogy megnyerte a versenyt, miközben Veith csalódottan vette tudomásul, hogy minimális különbséggel lemaradt a címvédésről.

Az osztrák síelő egy tizeddel előzte meg a harmadik helyezett Tina Weirathert, akinek az édesanyja, Hanni Wenzel Liechtenstein egyetlen olimpiai bajnoka. Weirather a bronzérmet úgy harcolta ki, hogy mindössze egy századdal volt jobb a svájci Lara Gutnál.

"Eddig azt hittem, jobb snowboardos vagyok" - mondta Ledecka a váratlan győzelmét követően. - "Valószínűleg én voltam az egyetlen hódeszkás a pályán. A többiek nem kockáztattak sokat, nyilván nagy volt rajtuk a nyomás, én viszont csak azzal törődtem, hogy a legjobbamat nyújtsam. Azt gondoltam, ez sokkal később fog bekövetkezni a pályafutásomban, de nagyszerű, hogy így alakult" - folytatta összegzését.

A sikeren felbuzdulva el szeretne indulni a jövő szerdai lesiklásban is, mielőtt felcsatolná a hódeszkát és rajthoz áll - egy nappal később - a párhuzamos óriás-műlesiklás selejtezőjében. A szuperóriás-műlesiklás az erős szél miatt egy órát csúszott a dzsongszoni pályán, ahol a várakozás után elsőként a 80 világkupa-elsőségével az abszolút örökranglista második helyén álló amerikai Lindsey Vonn, a szám egyik esélyese siklott le. A pálya felső szakaszán szépen jött, alul viszont egyszer lecsúszott az ideális ívről, emiatt végül hatodik lett a 45 fős mezőnyben.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):

női szuperóriás-műlesiklás

--------------------------------------------

1.  Ester Ledecká (Csehország) 1:21.11 perc

2. Anna Veith (Ausztria) 1:21.12

3. Tina Weirather (Liechtenstein) 1:21.22

MTI

 

Hozzászólások