Snowboard - Egy snowboardos a nyári olimpián?
Egy snowboardos a nyári olimpián?

Egy snowboardos a nyári olimpián?

Schindler AndrásSchindler András
2016/08/14 12:56

A 2014-es szocsi téli olimpián aranyérmet szerzett félcsőben a svájci Iouri Podladtchikov. Két évvel később ez nem lenne egy aktuális hír, ha a fiatal snowborados nem jelentette volna be, hogy szeretne elindulni a tokiói nyári ötkarikás játékokon 2020-ben. Na de miben? A válasz: skateboardban (gördeszka).

Erre azért kerülhet sor, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) riói kongresszusán eldöntötte, hogy négy év múlva a gördeszka már olimpiai sportág lesz.

„Nagyon boldog vagyok. Úgy tűnik, hogy történelmet írhatok a tokiói indulásommal.”

Az olimpiai bajnok hamarabb kezdett gördeszkázni, mint snowboardozni – mint sok fiatal általában – és 13 évesen váltott a téli sportokra.

„Tizenegy éves voltam, amikor már támogatták a gördeszkázásom, pénzzel is szponzoráltak és fizették a szállásom. Először gördeszkás voltam, csak az után lettem snowboardos.”

A svájci döntésében egyértelműen az játszott szerepet, hogy a NOB felvette a gördeszkát az olimpiai programba. Fontos számára, hogy 2018-ban megvédje a címét Dél-Koreában, de tudja számára ez nem a legutolsó állomás.

„Tokióra nem úgy tekintek, mint a karrierem csúcsára, hanem mint egy végső célra. Az arany ott nem reális elvárás, a kvalifikáció viszont teljesen elképzelhető a játékokra. A gördeszkázás sokkal nehezebb és fájdalmasabb sport. A betonra esel és nagyokat.

Még ezt sehol sem mondtam el, de ízületi gyulladásom van a jobb bokámban. Amikor először láttam olimpiát a tévében, nem gondoltam, hogy én is részt vehetek egyen. 2002 óta ebben a négy éves olimpiai ciklusban élek. A 2018-as olimpiáig gondolkoztam, de hogy 2022? Soha nem gondoltam volna.”

A 27 éves Podladtchikov bokaproblémája saját bevallása szerinte is egyre rosszabb az évek során:

"Nemcsak az edzésekkor vagy az esésekkor, hanem például a vezetéskor is fáj. Rájöttem hogy fizikálisan öregszem, és ez nem jó érzés. Soha nem szednék fájdalomcsillapítót, az ellentmond az elveimnek."

A fájdalmak ellenére mégis gördeszkázik, de jelenleg őssejt terápiával próbálkozik és keményebben edz, mint valaha.

Tokióban a versenyzők két számban indulhatnak majd; az utcai és a park gördeszkában. Az utcai szakág a slopestyle-hoz hasonlít, míg a park versenyben kis félcsövek és bukkanók is lesznek.

Az hogy kik indulnak majd, az a következő évek során kiderül, dehogy Podladtchikov is megpróbálja, az is biztosnak tűnik.

(via)

 

Hozzászólások