Snowboard - Durván odacsapta magát Shaun White
Durván odacsapta magát Shaun White
Shaun White (Fotó: ESPN)

Durván odacsapta magát Shaun White

Pintér LászlóPintér László
2017/10/25 15:00

A snowboard félcső korábbi egyeduralkodója gőzerővel készül, hogy megszerezze példátlan harmadik olimpiai bajnoki címét. Az elmúlt másfél évtized dominátora alighanem új trükkökkel próbálja majd meglepni az ellenfeleket Pjhongcshangban. Ezek viszont nem veszélytelenek.

Shaun White a világ legsokoldalúbb extrémsportolója, és vitathatatlanul legjobb freestyle snowboardosa. Számos rekordot tart. Ő volt az első, aki nyerni tudott az X Games nyári és téli versenyén is (gördeszkában és snowboardban). A téli extrém játékokon összesen 13 aranyérmet nyert 2003 és 2013 között (félcsőben nyolcat, slopestyle-ban ötöt). Ő volt az első téli sportoló, aki maximális 100 pontot kapott a gyakorlatára.

A slopestyle 2014-ben Szocsiban mutatkozott be az ötkarikás játékokon. Shaun itt is a rekordra hajtott: mindkét számban, félcsőben és slopestyle-ban is az olimpiai bajnoki cím volt a célja. Egyrészt azonban a szervezők figyelmetlensége miatt volt átfedés a két szakág edzései között, másrészt nem voltak optimálisak a körülmények a slopestyle pályán. Shaun így utóbbi versenyszámtól visszalépett, hogy nagyobb esélye maradjon a történelmi mesterhármasra félcsőben. Ezért kapott hideget-meleget, mert így egy honfitársától vette el az indulás lehetőségét. Más kérdés, hogy az olimpiai bajnoki címet szintén amerikai nyerte, Sage Kotsenburg. Aki egyébként azóta felhagyott a versenyzéssel, így Pjhongcshangban már nem lesz ott.

Végül a félcső címvédés sem jött össze a „Repülő Paradicsomnak” (egykoron hosszú, vörös haja miatt kapta ezt a becenevet). A rettentően gyatra minőségű félcsőben messze nem sikerült a legjobbját nyújtania, pontosabban nem akkor, amikor igazán számított. A selejtezőt ugyanis megnyerte, de a döntőben csak negyedik lett. Akkor valószerűtlennek tűnt, hogy még egy olimpián láthatjuk.

Szocsi után el is tűnt egy időre, koncertezett a zenekarával, a Bad Things-zel. Az olimpiai vereség azonban csak olaj volt a tűzre. Kőkemény edzésprogrammal tartotta magát fitten, és a snowboardozásnak sem fordított hátat. Az X Games-en ugyan 2015-ben és 2016-ban a szervezőkkel történt nézeteltérés miatt nem láthattuk, de egy-két fontos versenyen azért elindult. Megnyerte a 2016-os, majd a 2017-es Burton US Opent is, ahol mindenki ott volt, aki számít. 2017-ben visszatért az X Games-re, miután elásták a csatabárdot. Második lett.

Shaun White idén már a FIS Snowboard Világkupa versenyein is rajthoz áll, hiszen csak ezeken a versenyeken kvalifikálhat a téli olimpiára.

A szezonnyitó versenyen, szeptember elején, az új-zélandi Cardronában edzés közben bukott, így a versenyen végül nem tudott elindulni. Sérülése nem volt súlyos, így hamar visszatért a hóra.

Not exactly the birthday I was hoping for .....I under rotated a double flip that sent me to the hospital. The biggest scare was seeing blood in my urine but after the tests all came back looking good I was released to go home. Life's going to knock you down.... get up, learn from your mistakes, and you'll be better for it! see you back on the mountain soon??

Shaun White (@shaunwhite) által megosztott bejegyzés,

Ezúttal ismét Cardronában edzett, és megint kórház lett a vége.

"Egész életemben a határaimat feszegettem. A győzelem nagyszerű dolog, de igazából a nehéz időszakok határozzák meg a személyiségedet. Odacsaptam magam a minap edzés közben, de ne aggódjatok, hamarosan visszatérek, és erősebben, mint valaha!" - írja posztjában.

 

I’ve always lived my life by pushing the limits. Winning is great, but it’s the tough times that truly define you. I took a slam while training the other day, but don’t worry I’ll be back soon and better than ever!! Thanks @beatsbydre for bringing me into the family. #NormalisBoring #1of1 #RockNRoll

Shaun White (@shaunwhite) által megosztott bejegyzés,

A bukások hozzátartoznak a snowboard félcsőhöz, főleg ezen a szinten. Shaun esetében is megszokott, hogy az ambulanciáról posztol fotót. Maximalista, mindig a legmagasabb szintre törekszik. Reméljük azonban, hogy az olimpiáig már nem lesz több komoly bukása, mert nélküle nem lenne igazi a félcső verseny.

Hozzászólások