Snowboard - Chloe Kim az új királynő félcsőben
Chloe Kim az új királynő félcsőben
Chloe Kim, X Games Oslo (Fotó: ESPN Media)

Chloe Kim az új királynő félcsőben

Pintér LászlóPintér László
2016/02/26 20:39

A mindössze 15 éves snowboardos lány sorozatban harmadik aranyérmét nyerte az X Games-en.

Néhány év szünet után ismét van európai helyszíne a téli X Games-nek. Korábban a franciaországi Tignes adott otthont a legrangosabb téli szabadstílusú sportági seregszemlének, idén pedig a norvégiai Oslo kapott lehetőséget.

A verseny ugyanolyan értékkel bír, mint az aspeni „ős”-X Games, így természetesen Oslóban is ott voltak a világ legjobbjai.

A snowboardosok számára félcső és big air versenyt hirdettek. Egyelőre a női félcső döntőn vagyunk túl, ahol végérvényesen eldőlt: vége Kelly Clark egy évtizede tartó uralkodásának.

Chloe Kim már jó ideje döngeti Kelly trónját. Sokáig Kelly volt az egyetlen a női mezőnyben, aki félcsőben 1080-at ugrott, amivel hosszú ideig elérhetetlen volt a többiek számára. Hosszú pályafutása során halmozta az érmeket: arany a torinói olimpián, bronz Vancouverben és Szocsiban, továbbá öt arany az X Games-en, ahol 2011-2014 között négy éven át nem tudták legyőzni.

De már 2014-ben megjelent egy kislány az X Games-en, és 13 évesen második lett Kelly Clark mögött. Technikai tudásával, stílusával és trükkjei repertoárjával messze meghaladta kortársait, de a felnőtt mezőny többségét is. Már akkor lehetett tudni, hogy ő lesz az új Kelly Clark, csak idő kérdése.

Szocsiban az olimpián fiatal életkora miatt még nem indulhatott, de már akkor megnyerte a snowboardosok számára mérvadó WST (World Snowbard Tour) összetett pontversenyét, minden idők legfiatalabbjaként.

A következő évben, a 2015-ös aspeni X Games-en ismét ott volt, és legyőzte Kellyt. 14 évesen minden idők legfiatalabb győztese volt akkor (ezt idén vette el tőle a 13 éves Kelly Sildaru freesíző).

Chloe azóta szinte megállíthatatlan. Az idei szezon elején megnyerte a Dew Tourt, majd januárban, a US Grand Prix Mammoth Mountain-i állomásán (ahol Gyarmati Panka első magyarként nyert világkupát slopestyle-ban) félcső történelmet írt. Egyrészt először a világon mutatott be oda-vissza két 1080-as forgást egymás után, másrészt arra a körére megkapta a maximális 100 pontot. Ez korábban csak Shaun White-nak sikerült.

Nem sokkal később megvédte bajnoki címét az X Games-en, amivel ismét rekordot állított fel, mint minden idők legfiatalabb címvédője. Ezután részt vett a lillehammeri Ifjúsági Olimpián, ahol nemcsak félcsőben, de slopestyle-ban is aranyérmet nyert. Ő vihette az amerikai küldöttség zászlaját a nyitóünnepélyen. Snowboardosnak korábban soha sem adatott meg ez megtiszteltetés, felnőtt olimpián sem.

De ne gondoljátok, hogy ezt nem lehet hová fokozni.

Chloe ezúttal az oslói X Games-en szárnyalt. Miután az utolsó, menete előtt már biztos volt a győzelme, akár le is csoroghatott volna, trükk nélkül a félcsőben, ünnepelve a győzelmet. De nem, ő eltervezett egy menetet, amit mindenképpen szeretett volna bemutatni.

Backside air, frontside 1080, cab 1080, aley-oop backside 540, McTwist.

Ez volt a trükksor, bámulatos lendülettel és magabiztossággal beadva. Mindenki az újabb 100 pontot várta tőle, de ezúttal kissé szigorúbbak voltak a bírák (fogalmam sincs, miért), így „csak” 98 pontot kapott. Az X Games-en a női mezőnyben ez is új rekord.

A helyzet pedig az, hogy közel s távol sehol senki, aki Chloe uralmát veszélyeztetné. Még mindig a „leköszönő” Kelly Clark a legnagyobb ellenfele.

Chloe Kim wins Womens`s Halfpipe Finals - XGames OsloChloe Kim wins Womens`s Halfpipe Finals @ #XGames #Oslo

Közzétette: Snowboard TV – 2016. február 26.

 

Hozzászólások