Snowboard - Billy Morgan beadta az első quad korkot hódeszkán
Billy Morgan beadta az első quad korkot hódeszkán
Billy Morgan (Fotó: Red Bull)

Billy Morgan beadta az első quad korkot hódeszkán

Pintér LászlóPintér László
2015/04/16 00:00

A 26 éves brit snowboardos újabb fejezetet nyitott a freestyle snowboard történetében.

A szabadstílusú hódeszkázáshoz értők minden bizonnyal felsikítottak a cím hallatán, de mi azért némi magyarázattal tartozunk a laikus olvasó számára. Hogy mi a fene az a quad kork? Annyit elöljáróban szögezzünk le, hogy a terepmotorokhoz semmi köze.

Amiről szó van, az egy négyszeres csavart hátraszaltó. Ennek megértéséhez menjünk picit vissza az időben.

Minden a duplakorkkal kezdődött.

Az első duplakorkot JP Walker adta be 2003-ban, egy 900-ast. Ezután jött Travis Rice és David Benedek, akik a 2006-os müncheni Nokia Air and Style-on egy 1080-as és egy 1260-as változatát mutatták be a trükknek.

Maga a trükk azért különlegesen nehéz, mert nem pusztán egy „sima” duplaszaltóról van szó. Az ugrás attól „kork”, hogy a versenyző a levegőben két különböző tengely mentén végez forgást: egy vízszintes (forgás) és egy függőleges (szaltó) tengely mentén. Így egy dugóhúzószerű mozgás jön létre, innen ered az angol „cork” elnevezés. A duplakork 1080 tehát egy dupla hátraszaltó (720 fok) és egy forgás (360 fok) kombinációja. Ez adja ki az 1080 fokot, melyet a szakmabeliek röviden 1080-nak vagy csak egyszerűen 10-nek hívnak.

A következő lépcsőfok a triplakork volt, amit 2010-ben a norvég Torstein Horgmo mutatott be. Manapság ez a trükk meghatározó a slopestyle versenyeken.

Mindenki tudta, hogy előbb-utóbb jönni fog a quad kork is, csak az volt a kérdés, ki vállalja először.

A 26 éves brit Billy Morgan évek óta az akrobatikus fejlődés élvonalában van: ő volt az első a világon, aki tripla backside rodeót ugrott.

Ezúttal a livignói Mottolino Snowparkban, a Suzuki Nine Knights alkalmával szponzora, a Red Bull közreműködésével kimondottan erre a kísérletre építettek számára egy ugratót, ami elég nagy ahhoz, hogy a négy fordulatot teljesíteni tudja. Kicsit leért ugyan a keze, de ennyi belefér.

Ahogy minden új, akrobatikus trükk, úgy ez is elkerülhetetlenül felszítja a stílus és az akrobatika közötti örök vita tüzét. Arról persze naphosszat lehetne vitatkozni, hogy mi a szebb, egy művészien beadott method vagy egy triplakork, de a quad kork miatt azért nem kell rögtön temetni a snowboardot. Az akrobatikus trükkök fejlődése elkerülhetetlen, mert mindig lesznek olyan deszkások, akik a teljesítőképesség határait feszegetik. Ahogyan Shaun White edzője, Bud Keene fogalmazott a duplakork megjelenésekor:

“Amikor 1989-ben visszavonultam, még 540-eket ugráltunk. Amikor bejött a 720, mindenki óbégatott, hogy ’Úristen, a snowboard pokolra jut! Micsoda balerinák!’ Aztán jött a 900, az emberek pedig megint farkast kiáltottak: ‘Úristen, ezek cirkuszi artisták, a snowboard pokolra jut!’ Végig ott voltam, mindig ez volt. Most itt a duplakork, és egy csomóan pampognak miatta, általában olyanok, akik nem tudják megugrani őket. Ameddig stílusosan és könnyedén adják be ezeket a trükköket és van grab is, addig nincs miért aggódni.”

Szóval aligha kell aggódnunk a snowboard miatt, ez is csak progresszió. A kérdés, hogy mi jön ezután?

Hozzászólások